Shadow

Winterse avonturen naast de piste in de Silberregion Karwendel

De Silberregion Karwendel staat bekend als een van de beste regio’s van Tirol voor sneeuwschoenwandelingen. Met ‘berenklauwen’ aan je voeten kun je ook tijdens een ‘Testival’ prachtige natuurgebieden ontdekken. Maar in de Silberregion Karwendel kun je nog meer activiteiten naast de piste ondernemen, zoals langlaufen of rodelen op één van de 15 (!) rodelbanen.

Sneeuwschoenwandelen in de Silberregion Karwendel: op eigen houtje of onder begeleiding van een gids © Angélica Morales (TVB Silberregion Karwendel)
Sneeuwschoenwandelen in de Silberregion Karwendel: op eigen houtje of onder begeleiding van een gids © Angélica Morales (TVB Silberregion Karwendel)

De Silberregion Karwendel in Tirol loopt van Jenbach (dat de ingang vormt van het Zillertal) tot bijna aan Wattens dat meer richting Innsbruck ligt. Liefhebbers van pure winterbeleving vinden in de Silberregion Karwendel 20 openbare sneeuwschoentochten, van kleine familietochten tot besneeuwde bergweiden.

Begeleide wandeltochten op sneeuwschoenen

Je kunt op eigen houtje de natuur in gaan, maar je kunt ook gaan sneeuwschoenwandelen met gidsen die de Pillberg en de Weerberg kennen als hun broekzak. Zij weten je altijd te attenderen op aspecten van de natuur die je anders niet zou zien. Verder hoor je alleen het zachte kraken van de sneeuw onder je sneeuwschoenen. En wanneer je opkijkt, zie je niets anders dan glinsterende sneeuwdekens in de ondergaande winterzon. Zo’n tocht op sneeuwschoenen onder begeleiding van een gids wordt meestal gevolgd door een culinaire maaltijd in een authentieke hut.

In de lente en de zomer is de Silberregion Karwendel een heerlijke bestemming voor fietsers en wandelaars. Ook is het dankzij het rijke verleden van de zilverwinning een grote schatkamer voor cultuur- en natuurliefhebbers.

Fantastische uitzichten

Winterpret in de natuur in de Silberregion Karwendel. © Angélica Morales (TVB Silberregion Karwendel)
Winterpret in de natuur in de Silberregion Karwendel. © Angélica Morales (TVB Silberregion Karwendel)

Veel natuurgebieden in de Silberregion kun je overigens ook zonder begeleiding ontdekken, bijvoorbeeld de kleine familieroute op de Hochpillberg, die over het bewegwijzerde „Weg der Sinne” (Pad der Zintuigen), de Hofer en Loasweg gaat en langs houten sterren, een boomstamlabyrint en een houten troon. Het landschap is uniek, maar de tocht vanaf de Weerberg aan de rand van de skipiste over de Höhenweg verder naar de Nonsalm is wat veeleisender. Op de prachtige besneeuwde hellingen worden getrainde wandelaars beloond met een fantastisch uitzicht over de Karwendel.

Lees ook: Gratis skilessen voor kinderen in de Silberregion Karwendel

Geheimtipp: het zonnige Stanser hoogplateau

Een andere ‘Geheimtipp’ is het zonnige Stanser hoogplateau met het prachtige uitzicht op het Inntal, dat vanaf de parkeerplaats Wolfsklamm te bereiken is via een eenvoudige tocht waarbij 500 hoogtemeters worden overbrugd. Of de gematigd zware tocht van de Loas naar de Gamsstein. Op de prachtige besneeuwde hellingen worden getrainde sneeuwschoenwandelaars beloond met een fantastisch uitzicht over de Karwendel en de Tuxer Alpen.

Het sneeuwschoenen-testival: niet alleen voor beginners

Het mooie van wandelen op sneeuwschoenen is dat iedereen die kan wandelen ook kan wandelen op sneeuwschoenen. Maar toch zorgen een beetje techniek en goed materiaal er ook hier voor dat het allemaal wat gemakkelijker gaat. De Silberregion Karwendel organiseert daarom het sneeuwschoenen-testival bij de Schiestlhof in Weerberg (komende winter op 14-02-21) voor beginners en gevorderden. Zo leer je de techniek en de regio stap voor stap kennen en waarderen.

Gratis materiaal en begeleiding

Het lenen van sneeuwschoenen is net zo gratis als begeleide tochten en veiligheidstrainingen, evenals tips en trucs van professionals op het gebied van sneeuwschoenwandelingen. Want ook al brengt het wandelen op sneeuwschoenen buiten de skipistes een buitengewone ontspanning met zich mee, je betreedt ondertussen wel gevoelige of lawinegevoelige gebieden. Daarom zijn een goede planning en een paar gedragsregels belangrijk.

Tijdens het testival kun je ook meedoen aan de sneeuwschoenen-biatlon en mooie prijzen winnen. Fabrikanten van sportartikelen presenteren de nieuwste merken en producten. Niet alle sneeuwschoenen zijn namelijk hetzelfde. Het optimale materiaal, het type binding, in hoogte verstelbare stokken en ook de kleding bepalen of je goede vorderingen maakt. Sneeuwschoenen kun je bij de VVV en tal van bedrijven reserveren. Begeleide sneeuwschoentochten zijn onderdeel van het winterse weekprogramma, in elke moeilijkheidsgraad. Graag een dag van tevoren voor 16.00 uur aanmelden bij de VVV in Schwaz (05242/63240). Meer informatie over sneeuwschoenwandelen is te vinden op de site van de VVV Silberregion Karwendel.

Langlaufen in de Silberregion Karwendel

Ook op langlaufski’s kun je in de Silberregion Karwendel heel bijzondere plaatsen ontdekken. Zoals de Große Ahornboden, een natuurmonument met honderden oude berg-esdoorns in de noordelijke Karwendel. De met het kwaliteitslabel voor loipes bekroonde route loopt door de Hinterriss, is in de winter afgesloten voor autoverkeer en belooft dus het pure genieten in de natuur. Heen en terug moet u rekening houden met zo’n 30 kilometer, wat zeker de moeite waard is voor getrainde en sportieve langlaufers.

Er zijn in totaal vijf van dergelijke veelbelovende hooggelegen langlaufloipes in de Silberregion Karwendel, zowel op de Pillberg als op de Weerberg en de Vomperberg. Op al deze loipes is er gegarandeerd sneeuw en veel zon en kunt u genieten van onvergetelijke indrukken uit de natuur en een fantastisch uitzicht op de Karwendel en Tuxer Alpen. Wie liever een kort rondje in het Inntal maakt, kan de beginnersloipe bij Schwaz nemen.

15 rodelbanen in de Silberregion Karwendel

Rodelen op een van de vijftien rodelbanen in de Silberregion Karwendel © Angélica Morales (TVB Silberregion Karwendel)
Rodelen op een van de vijftien rodelbanen in de Silberregion Karwendel © Angélica Morales (TVB Silberregion Karwendel)

Maar sneeuwschoenwandelen en langlaufen zijn niet de enige activiteit die de Silberregion Karwendel naast de piste aanbiedt. Ook rodelen is er erg populair. In de Silberregion Karwendel zijn veel bewoners opgegroeid met deze winterse uitrusting en ze verkorten daarmee nog steeds hun weg naar het dal. Hier bevindt zich zelfs een van de laatste traditionele rodelmakers in de Alpen. Bernhard Lederwasch maakt nog steeds zijn Gallzeiner Rodels.

In tijden waarin het voor velen namelijk draait om duurzaam wintergenot, groeit de kring van amateurrodelaars voortdurend. Deze sport kan in alle plaatsen in de Silberregion Karwendel worden uitgeoefend. Er zijn maar liefst 15 geregistreerde rodelbanen. Daartoe behoort ook de langste rodelbaan van Tirol die zich over een lengte van negen kilometer vanaf de Kellerjoch naar het dal van de Silberstadt Schwaz slingert.

Pauze met Brettljause

Als je ’s avonds bij kunstlicht wilt rodelen, kun je naar de rodelbanen op de Vomperberg, in Stans en in Jenbach. En bij rodelen hoort natuurlijk een pauze in een van de authentieke hutten. Net als een „Brettljause” met bergkaas, boerenboter en heerlijk boerenbrood.

Enkele van de rodelbanen in de Silberregion Karwendel zijn:

  • Rodelbaan Kellerjoch, de langste rodelbaan van Tirol, 1.200 meter hoogteverschil, ideaal bereikbaar met bus en lift, 9 km lang, mogelijkheid tot pauzeren en een geweldig panorama bij het Hecherhaus (restaurant en bergstation)
  • Rodelbaan Vomperberg, tot 24.00 uur verlicht;
  • Rodelbaan Stans, tot 22.00 uur verlicht;
  • Rodelbaan Jenbach, tot 22.00 uur verlicht

Weekprogramma met de SILBERCARD: 1x rodelen met fakkels op de Kellerjoch, gevolgd door glühwein en kinderpunch.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.