Shadow

Silberregion Karwendel: schatkamer voor cultuur- en natuurliefhebbers

De Tiroler Silberregion Karwendel, grofweg gelegen tussen Innsbruck en Jenbach, is een wat minder bekende toeristische regio in Oostenrijk. Maar met name voor natuurliefhebbers en cultuurminnende vakantiegangers ligt hier een bestemming vol prachtige schatten te wachten om ontdekt te worden.

De oude binnenstad van Schwaz verkennen op de fiets. ©  Angélica Morales / Silberregion Karwendel
De oude binnenstad van Schwaz verkennen op de fiets. © Angélica Morales / Silberregion Karwendel

De Silberregion Karwendel ligt tussen de Tuxer Alpen en het Karwendel-gebergte en bestaat uit twaalf dorpen. Schwaz geldt als de hoofdstad van de regio. In de Middeleeuwen, toen de zilverwinning in deze regio zilver haar hoogtepunt bereikte, behoorde Schwaz tot de grootste steden van Oostenrijk. Tegenwoordig is de stad zelf een historische parel geworden. Overal zijn de sporen van het rijke verleden nog terug te vinden.

Lange-afstands-wandelpad Tiroler Silberpfad

Ontdek de bergnatuur in de Silberregion Karwendel ©  Mia Maria Knoll / Silberregion Karwendel
Ontdek de bergnatuur in de Silberregion Karwendel © Mia Maria Knoll / Silberregion Karwendel

Het Tiroler Silberpfad is nu een populaire wandelroute, maar vroeger liepen de mijnwerkers over ditzelfde pad dagelijks naar de zilvermijnen. Het pad loopt dwars door de natuur en is in totaal 86 kilometer lang. Terwijl je 3360 hoogtemeters overbrugt, loop je door alle twaalf de dorpen van de Silberregion Karwendel. Onderweg kom je langs tal van verstopte, fraaie plekjes van het Tiroler Unterinntal. Informatieborden langs de route vertellen verhalen over de zilverwinning aan het einde van de Middeleeuwen.

De beste tijd om deze langeafstandswandeling in Tirol te lopen is tussen mei en oktober. Vanaf medio mei kun je met de Locandy-App, een ‘Art Audio Guide’, de route en de geschiedenis ook interactief volgen. Voor kinderen is er een speelse variant van de route gemaakt, waarbij ze Karwendolin en zijn vrienden moeten helpen in zijn strijd tegen de zwarte ridder. Lees ook wat we eerder schreven over de vele wandel- en fietsmogelijkheden in de Silberregion Karwendel.

Ontdek de natuur in het Naturpark Karwendel

Struinen door de natuur in de Silberregion Karwendel is voor kinderen een grote ontdekkingsreis © Robert Pupeter / Silberregion Karwendel
Struinen door de natuur in de Silberregion Karwendel is voor kinderen een grote ontdekkingsreis © Robert Pupeter / Silberregion Karwendel

Het Naturpark Karwendel is met z’n oerbossen, rivieren en schilderachtige alpenweides het grootste beschermde gebied van Tirol. In 2020 werd het uitgeroepen tot Naturpark van het jaar. Je vindt er 2000 diersoorten zoals gemzen en steenbokken en een van de belangrijkste populaties aan steenarenden van de Alpen.

Schatten zoeken in de Silberregion Karwendel

Neem ook de tijd om in de Silberregion te ontspannen aan een van de meren. ©  Angélica Morales / Silberregion Karwendel
Neem ook de tijd om in de Silberregion te ontspannen aan een van de meren. © Angélica Morales / Silberregion Karwendel

Ook voor cultuurliefhebbers heeft de Silberregion Karwendel veel te bieden. De regio barst van de geschiedenis, met daarin een hoofdrol voor Keizer Maximiliaan de Eerste en de steenrijke Augsburgse handelsfamilie Fugger. De Fuggers hadden hun rijkdom te danken aan de mijnbouw en aan het verstrekken van kredieten aan de keizers en de pausen van die tijd. In ruil voor hun leningen kregen de Fuggers weer nieuwe mijnbouwrechten in Schwaz. In het Kreuzwegerhaus naast het Franciscaner klooster in Schwaz, in het raadhuis, maar ook in het renaissance-kasteel Tratzberg, kasteel Freundsberg en de ruïnes Rottenburg en Rettenberg vind je nog getuigen van die tijd.

Boek een zilvermijn in Schwaz

Dankzij de zilvermijnen was Schwaz in de eerste helft van de zestiende eeuw een van de rijkste mijnsteden van Europa geworden en groeide de stad uit tot de een na grootste stad van het huidige Oostenrijk. Hoogtepunt is natuurlijk een bezoek aan de zilvermijn van Schwaz, de Falkenberg. De mijn is geopend van mei tot en met oktober en staat bekend als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Tirol. Pal naast het mijnmuseum ligt het Zeiss-Planetarium en een paar honderd meter verderop ligt het volkenkundig museum. Lees meer over de geschiedenis van de zilverwinning in de Silberregion Karwendel.

Schwaz biedt toeristen elke dinsdag een gratis rondrit met de sightseeing-bus. En met de Silbercard krijg je bij 30 attracties in de Silberregion Karwendel korting of mag je er gratis naar binnen. Bekijk ook de kalender met evenementen in de Silberregion Karwendel, van de almabtrieb tot de Tour of the Alps.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.