Shadow

Watervallen: 9 mooie en indrukwekkende

Water. Je hebt het liever niet van boven. Tenzij je het hebt over watervallen, want die zijn altijd prachtig om te zien. De reflectie van de zon, het geklater van het water… Watervallen hebben een aantrekkingskracht op mensen. Daarom 9 tips voor mooie en indrukwekkende watervallen. De lijst is uiteraard niet compleet, maar we maakten een keuze op basis van bereikbaarheid en/of bekendheid.

Niagara Watervallen
In de top 9 bekendste watervallen mogen de Niagara Watervallen niet ontbreken ©MvdW

1. De Victoria Watervallen in Zimbabwe/Zambia

Deze staan met stip op 1 als het gaat om de bekendste watervallen. De Victoria Falls vind je  in de Zambezi, op de grens tussen Zimbabwe en Zambia in Afrika. Het watergordijn is ruim 1700 meter breed en 100 meter hoog. De maximale valhoogte van het water is 138 meter en elke minuut klatert er 500 miljoen liter water over de rotswanden. David Livingstone, een Europese zendeling en ontdekkingsreiziger zag deze watervallen het eerst op 17 november 1855, noemde naar koningin Victoria en schreef:  “Geen enkel ander uitzicht in Engeland kan de schoonheid hiervan overtreffen.” Het predicaat indrukwekkend is dan ook zeker op zijn plaats.

2. De Krimmler Wasserfälle in Oostenrijk

De oorsprong van de Krimmler Wasserfälle in Oostenrijk ligt in de rivier de Krimmler Ache. Je zou het niet verwachten, maar nadat de rivier ruim twintig kilometer zachtjes door het Krimmler Achental stroomt stort het water zich vanaf 380 meter in drie fases naar beneden. Deze valhoogte is een van de hoogste van de wereld. De drie fases zijn heel goed te bewonderen omdat je helemaal naar boven kunt lopen. De vier kilometer zijn te doen in een kleine 2 uur en zeker op het eind moet je rekening houden met een pittige klim, maar het uitzicht is meer dan overweldigend. De waterval ligt in Nationaal Park Hohe Tauern. Dit park, met diverse fiets- en wandelroutes, is een van de grootste natuurgebieden van Europa.

3. Yosemite Falls in Noord-Amerika

Het Yosemite National Park is niet zomaar een grote vallei. Het is een mengeling van de kracht van graniet en gletsjers, diepe dalen, uitgestrekte vlakten, klaterende watervallen, wildernis, eeuwenoude sequoiabomen en meer. Sinds 1864 staat het park op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Yosemite Falls is de bekendste waterval in het park en met bijna 740 meter hoogte ook nog eens de hoogste waterval van de Verenigde Staten. Wil je de watervallen zien dan moet je rekening houden met het seizoen. In de zomer valt de waterval vaak droog en de beste tijd is dan ook van november tot zo ongeveer eind mei.

4. Plitvice watervallen in Kroatië

Dichterbij huis kun je zo’n 90 prachtige watervallen bewonderen in Kroatië. De 16 Plitvicemeren liggen in het gelijknamige nationale park. Ook dit park staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De watervallen zijn heel gemakkelijk te bereiken via wandelpaden. Duizend tinten blauw en groen betoveren je ogen. De bekendste waterval is de Veliki Slap-waterval, de grootste waterval van Kroatië. Zwemmen in de meren is verboden, maar een boottocht over het Kozjak-meer is zeker een goede vervanger van een zwempartij.

Vakanties naar Kroatië kun je boeken bij TUI, De Jong Intra, Sunweb en Prijsvrij. Aanbiedingen voor vakantiehuizen in Kroatië vind je bij Novasol, Interhome, Belvilla en VillaXL. Campings in Kroatië boeken kan bij ANWB Campings (ook voor naturistencampings in Kroatië), Suncamp en ACSI-Eurocampings (inclusief naturistencampings in Kroatië).

5. Niagarawatervallen in de VS en Canada

De Niagara watervallen liggen zowel op Canadees als op Noord-Amerikaans grondgebied. De watervallen bestaan eigenlijk uit drie delen: Horseshoe falls, de grootste van de watervallen. Deze behoort tot Canada. Daarnaast zijn er deBreidal Veil Fallsen American Falls die tot Amerika behoren. Het is mogelijk om langs de watervallen te wandelen, maar heel spectaculair is ook om de kracht van de watervallen te ervaren tijdens een rondvaar op het schip de Maid of the Mist.

6. Manawaiopuna Falls op Hawaï

Vliegen om water te zien: dat kan op Hawaï. De naam Manawaiopuna Falls zal je misschien niet zo snel iets zeggen, maar deze watervallen waren prominent in beeld in de film Jurassic Park en ze hebben dan ook de bijnaam Jurassic Falls. Zoals gezegd, om de uitlopende waaier van water te zien moet je wel in een helikopter stappen, maar dan heb je ook een prachtig uitzicht op de 122 meter hoge waterval. Uitstappen kan ook, daarvoor zijn speciale helicoptertours die je zicht van boven beloven en een landing op de plek waar in de film de eigenaar van Jurassic Park zijn gasten ontving.

7. Thor’s Well in de Verenigde Staten

Thor’s Well is eigenlijk niet echt een waterval maar een door de golven uitgehouwen gat in de rotsen waardoor onafgebroken water verdwijnt waardoor de bijnaam ‘de poort naar de hel’ niet eens overdreven lijkt. Je vindt deze eindeloze bron op Kaap Perpetua, voor de kust van Oregon. Rijd over de Oregon Coast Highway en je komt vanzelf op Kaap Perpetua dat vanwege de prachtige natuur niet voor niets is uitgeroepen tot een van de zeven wereldwonderen van Oregon.

Vergelijk de prijzen van vliegtickets bij D-Reizen en KLM.

8. Gulfoss in IJsland

Watervallen zijn in IJsland zeker geen speld in een hooiberg. Het is dan ook lastig kiezen om er één te noemen. Maar als je IJsland bezoekt en je hebt geen tijd om al die watervallen te zien dan is de Gulfoss er zeker een die je niet mag missen. De bijnaam ‘Gouden waterval’ komt doordat de zon een prachtige gouden gloed geeft op het neerstortende water. De waterval wordt gevoed door het water van de Hvítá (Witte rivier). Gulfoss is onderdeel van de Golden Circle. Die route gaat via Þingvellir, een van de drie nationale parken, en de Geysir, de bekendste geiser in IJsland en is vanaf Reykjavik in één dag per auto te doen.

Bekijk aanbiedingen naar IJsland voor rondreizen, groepsreizen en singlereizen bij Shoestring, Sawadee, Riksja Travel, Voigt Travel, BBI-Reizen en Trivago.

9.  Rijnwaterval in Zwitserland

Watervallen in Zwitserland? Jazeker. Niet heel hoog (23 meter) maar wel heel breed (150 meter). De Rijnwaterval in Schaffhausen in Zwitserland juist ontzettend breed. Je kunt met een boot naar het bekken van de Rijnwaterval varen en uitstappen om de rots in het midden van het bekken te beklimmen. De klim naar Mittelfelsen is niet eenvoudig maar de beloning is rijkelijk: je hoort en voelt hier de kracht van de honderden liters water die per seconde naar beneden storten.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief!

Waardeer dit artikel post
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.