Shadow

Vliegen, veiligheid en het coronavirus

Heel veel mensen willen op dit moment liever niet per vliegtuig reizen. Toch blijkt uit allerlei onderzoeken dat, puur op de keper beschouwd, vliegen een van de veiligste manieren van reizen is. Een studie van Harvard beweert zelfs dat vliegen veiliger kan zijn dan boodschappen doen.

Met het vliegtuig in coronatijd? Hoe veilig is vliegen?
Met het vliegtuig in coronatijd? Hoe veilig is vliegen?

Hoe veilig is vliegen?

Vroege studies, die werden uitgevoerd voordat je in vliegtuigen maskers moest dragen en er nog wat minder aandacht voor reiniging en luchtfilters was, brachten een paar zeldzame gevallen van Covid-19 besmettingen aan het licht. En dat was op vluchten van meer dan 9 uur. En ondanks dat het aantal mensen met COVID-19 wereldwijd tot recordhoogte is gestegen hebben de vliegtuigen nog steeds een uitstekend resultaat wat betreft besmettingen betreft, juist door alle aanpassingen in de luchtcirculatie.

Volgens Joseph Allen, leider van het Healthy Buildings program (Gezonde gebouwen programma) op de Harvard T.H. Chan School of Public Health komt dat omdat de lucht in (veel) vliegtuigen een 50/50 mix van buitenlucht en gerecirculeerde lucht is. “De buitenlucht wordt afgetapt van de motor, geconditioneerd en afgeleverd in de cabine. De andere 50% is gerecirculeerde lucht die door HEPA-filters gaat.”

Waar loop je dan het meeste risico?

Helpt het opmeten van de temperatuur van mensen? Daarover zijn de meningen verdeeld. Veel restaurants, pretparken, vliegvelden etc. screenden of screenen de gasten op lichaamstemperatuur.  Dr. Robert Redfield, directeur van het Amerikaanse CDC  zei tegen CNN news. “Er zijn mensen die zonder symptomen als hoesten, verkoudheid of koorts rondlopen en toch het virus bij zich dragen. Het meten van een temperatuur zegt eigenlijk niet zo veel. Dat was in de beginfase van de corona-uitbraak anders omdat we toen nog niet wisten dat veel mensen a-symptomatisch, maar wel besmettelijk zijn.”

De grootste risico’s loop je op de vliegvelden en bij het boarden. Bij een aantal, niet alle, vliegtuigen is het ventilatiesysteem tijdens het boarden nog niet aangezet. Al gebeurt dat wel steeds vaker.
Duurt het boarden lang, dan loop je ook meer risico’s omdat je dan wat langer in de buurt van andere mensen staat. Reden dat bijna elke grotere luchtvaartmaatschappij het boardingsysteem heeft aangepast om dat proces zo snel mogelijk te laten verlopen. 

Op de luchthavens loop je risico, zeker wanneer er grote groepen mensen bij elkaar staan en geen maskers dragen. Ook hier worden de regels steeds strikter: er moet afstand worden gehouden, het boardingproces is aangepast en iedereen moet een masker dragen.

De reis naar het vliegveld is ook bepalend voor het risico: neem je een taxi, het openbaar vervoer of ga je met je eigen auto?

Moet je vliegen?

Met alle huidige reisbeperkingen en negatieve reisadviezen is vliegen al bijna niet mogelijk. Maar als je dan toch moet, of wilt, dan zijn er een paar dingen om het risico nog meer te verkleinen. En deze tips kun je ook toepassen als vliegen weer ‘gewoon’ is.

 • Probeer korte afstanden te vliegen. De tijd die je aan het virus blootgesteld zou kunnen worden is van invloed op mogelijke besmetting.
 • Laat je testen voor en na vertrek.
 • Ga in quarantaine zowel voor als na je reis.
 • Plan je vervoer naar het vliegveld en draag maskers in taxi of openbaar vervoer. Zet als het mogelijk is in de auto een raampje op een kiertje. Dat geldt ook als je wordt weggebracht door familie of vrienden.
 • Draag een masker en doe dat op de juiste manier dus over mond en neus, en tijdens de hele reis. Neem een paar maskertjes extra mee om te kunnen wisselen.
  Kies ook het juiste masker: een bandana is een van de minst effectieve maskers.
 • Blijf zoveel mogelijk zitten.
 • Neem een raamplaats als dat mogelijk is.
 • Neem desinfecterende doekjes mee en flesjes desinfecterende handgel/handspray met op zijn minst 60 procent 60% ethanol of 70% isopropylalcohol. Maak je stoel, opklaptafeltje, armleuning, gordel, lichtknopjes en videoscherm schoon met de doekjes.
 • Neem je eigen oordopjes, kussentje en eventueel een deken mee.
 • Zorg voor wat te snacken. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben een beperkte service.
 • Ga zo min mogelijk naar het toilet. Toch een toiletstop? Was dan je handen minstens 20 seconden, gebruik een tissue om de deur open te maken en je handontsmettingsmiddel als je weer zit.
 • Handschoenen dragen is niet echt zinvol omdat je daarmee alles aanpakt en de buitenkant van je handschoen vies is. En daarmee zit je dan weer aan je telefoon, je tas of je gezicht.

Lees meer over coronatesten voor reizigers.

Vergelijk prijzen van vliegtickets bij onder meer KLM, TUI, D-Reizen, Sunweb, Tix, Skyscanner, Corendon Airlines en Lufthansa.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.