Shadow

Varen in Griekenland: een ultieme vakantie

Griekenland heeft de grenzen voor toeristen weer geopend en is een veilig land om je vakantie door te brengen. Je kunt natuurlijk kiezen voor een hotel of appartement, maar heb je al eens aan een vaarvakantie in Griekenland gedacht? Lekker op het water, ver weg van de massa, genieten in optima forma en de Griekse eilanden ontdekken. Alhoewel je dat zeker niet in één vakantie gaat lukken.

Kreta
©MvdW

Griekenland heeft namelijk zo’n 6000 eilanden waarvan er minder dan 230 bewoond zijn. Bovendien liggen veel van die eilanden in clusters of eilandgroepen, zoals de Sporaden, de Cycladen of de Egeïsche eilanden. Kijk je op de kaart dan zie je die eilandengroepen rondom het vasteland van Griekenland liggen en dat er nogal wat afstand tussen zit. Kies voor je vaarvakantie in Griekenland dan ook één van de eilandengroepen of ga bijvoorbeeld naar Kreta. Dit is het grootste eiland van Griekenland en behoort niet tot een eilandengroep. Op de meeste grotere eilanden zijn luchthavens en kun je je vakantie van daaruit beginnen. Overigens kun je ook vanuit Athene een prachtige vaarvakantie ondernemen. Kijk maar eens op  Zizoo.com voor meer informatie over het huren van een zeiljacht, catamaran, speedboat of motorjacht in Griekenland op .

Kreta

Het grootste eiland van Griekenland is tevens een van de populairste bestemmingen voor toeristen. De hoofdstad is Heraklion. Op Kreta vind je heel veel overblijfselen van de Minoïsche cultuur. Door de vele havens is Kreta heel geschikt voor een bijzondere vaarvakantie. Overdag lekker varen of genieten op een van de mooie stranden en ’s avonds aanmeren in bijvoorbeeld Rhetymnon, de Venetiaanse haven van Chania, in Matala (bezoek de witte krijtrotsen waarin woningen zijn uitgehakt), Agios Nikolaos en Chora Sfakion. O ja, het is al lang geleden, maar de televisieserie ‘Who pays the ferryman’ is opgenomen in het vissersdorpje Elounda.

Griekse eilandengroepen

Vaarvakantie De Cycladen

Deze eilandengroep bestaat uit 33 eilanden en ligt centraal in Egeïsche zee, ten noorden van Kreta en zuidoostelijk van Athene. Van de bewoonde eilanden zijn Santorini (zuidelijke Cycladen) en Mykonos (noordelijke Cycladen) het bekendste. Santorini was ooit rond, maar kreeg door diverse vulkaanuitbarstingen uiteindelijk de huidige vorm die een beetje lijkt op een halve maan. Aan de randen van de kraters bouwden mensen later hun dorpen, die op ongeveer 300 meter hoogte liggen. De witte huizen prijken op menig foto of ansichtkaart.

De Dodecanese

Griekenland
©MvdW

Tot de eilanden van de Dodecanese behoren Rhodos, Kos en Karpathos. Deze eilandengroep ligt tussen Samos en Kreta in, voor de Turkse kust. Heel mooi en rustig om naar toe te varen zijn de eilanden Leros en Nisyros. Op Rhodos, het populairste eiland, vind je mooie natuur, heerlijke stranden en veel geschiedenis en cultuur. Wil je na een dagje varen even actief bezig zijn, huur dan fietsen en ontdek via de vele fietspaden het eiland Kos.

De Argo-Saronische eilanden

De eilanden van deze groep liggen aan de baai van Argolis en de Saronische golf. Ze zijn wat minder toeristisch en daarom bij uitstek geschikt voor een ontspannen vaarvakantie. Enkele eilanden zijn Poros, Aegina, Agkistri, Spetses, Salamina en Hydra. Op dit laatste eiland zie je de geschiedenis letterlijk al in de haven.

De Sporaden

De Sporaden liggen in het noordwesten van de Egeïsche zee. Tot deze eilandengroep behoren de minder bekende, maar niet minder interessante eilanden als Skiathos, Skyros, Skopelos en Alonissos. Op Skopelos vind je miljoenen dennenbomen en kun je heerlijk wandelen. Zoek je rust, meer je boot of schip dan aan op Skyros, dat behalve strand ook heel veel cultuur te bieden heeft. Het bekendste eiland Evia wordt ook wel ‘Klein Zwitserland’ genoemd vanwege de beboste heuvels. Dat je hier ook weer veel cultuur en historie vindt laat zich raden, maar wist je dat je op Evia ook een van de bekendste spa’s van Griekenland hebt?

De Ionische eilanden

Tot de Ionische eilandgroep die tussen Griekenland en Italië ligt behoren ondermeer Corfu, Zakynthos, Kefalonia, Lefkas en Paxos. Omdat op de Ionische eilanden iets meer regen valt dan op de andere eilanden zijn ze erg groen. Het bekendste en groenste eiland is Corfu, in het noorden van de Ionische zee. Ook Kefalonia is een populair vakantie-eiland en vandaaruit vaar je zo naar het naastgelegen Ithaki. Waarom? Omdat het een ‘mythisch’ eiland is, bekend vanwege koning Odysseus. Zakynthos doe je aan vanwege de mooie stranden, kliffen en grotten. Vanuit Lefkas is het een mooie vaartocht naar het kleinere en rustige Meganisi.

De Noordoostelijke Egeïsche eilanden

Deze eilandengroep bestaat uit zeven grote eilanden en een aantal kleinere eilanden en ligt ten zuiden van de Cycladen met aan de westkust Turkije. Van de eilanden Chios, Ikaria, Lesbos, Limnos, Samos, Samothraki en Thassos is Lesbos het grootste eiland met prachtige natuur. Samos is het meest toeristisch en bekend door de olijvenbomen, dennenbomen en de ‘Samoswijn’ en mooie stranden vind je op Thassos. Een prima eilandengroep dus om van eiland naar eiland te hoppen.

Alvast een fijne vakantie: kalés diakopés.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.