Shadow

Op vakantie naar de Griekse eilanden

De Griekse eilanden vormen vrijwel het hele jaar door een aantrekkelijke vakantiebestemming. Van het vroege voorjaar tot het late najaar kun je er genieten van de zon, de zee en het strand. En ook het rijke culturele erfgoed en de soms ruige, bergachtige natuur oefent op veel vakantiegangers een grote aantrekkingskracht uit. Wie op vakantie naar de Griekse eilanden wil gaan, kan kiezen uit ruim 6000 eilanden en eilandjes. We zetten de populairste Griekse eilanden voor je op een rij.

De Griekse eilanden zijn verdeeld in diverse ‘eiland groepen’. Zo heb je Corfu, Lefkas (dat tegenwoordig via een brug met het vasteland verbonden is), Kefalonia, Ithaka en Zakynthos die in de Ionische Zee aan de westkant van Griekenland liggen. Kreta ligt dan weer ten zuiden van het Griekse vasteland. Maar de meeste Griekse eilanden liggen in de Egeïsche Zee, tussen het Griekse vasteland en de kust van Turkije. Sommige eilanden, zoals Samos, Lesbos en Rhodos liggen zo dicht voor de Turkse kust, dat je tijdens een vakantie op een van deze Griekse eilanden prima een dagexcursie naar Turkije kunt maken.

Op vakantie naar de Griekse eilanden: rustig of met spetterend nachtleven

Santorini is een van de meest gefotografeerde Griekse eilanden. © Russell Yan via Pixabay
Santorini is een van de meest gefotografeerde Griekse eilanden. © Russell Yan via Pixabay

Het aardige van al die eilanden is dat ze allemaal hun eigen sfeertje hebben. Kefalonia is bijvoorbeeld een heel groen eiland. Op Santorini daarentegen kun je nog heel goed de vulkanische oorsprong van het eiland zien. Kos, Ios en Mykonos staan weer bekend als feesteilanden, terwijl je op het rustige Pathmos christelijke gelovigen de grot van Johannes de Evangelist bezoeken.

Mede vanwege die grote variatie aan bestemmingen en activiteiten zijn er tal van reisorganisaties die Griekenland vakanties aanbieden. Tussen de vakanties naar Griekenland van FTI reizen bijvoorbeeld vind je veel aanbiedingen voor vakanties in Kos, Kreta en Rhodos.

Eilandhoppen langs de Griekse eilanden

Dankzij het uitgebreide netwerk van veerboten lenen de Griekse eilanden zich uitstekend voor eilandhoppen. Lekker met je rugzak rondtrekken van eiland naar eiland. Maar je kun natuurlijk ook met een gehuurd zeiljacht van het ene naar het andere eiland varen. Lees meer over vaarvakanties in Griekenland.

Santorini, een plaatje

Van alle Griekse eilanden is Santorini waarschijnlijk met meest gefotografeerde eiland, in ieder geval op Instagram. Het eiland Santorini is letterlijk en figuurlijk een plaatje. Was het eiland voor de 15e eeuw voor Christus nog rond, door de vele vulkaanuitbarstingen die hier eeuwenlang plaatsvonden heeft het eiland nu de vorm van een halve maan. Op de ruim 300 meter hoge randen van de kraters werden de nu iconische dorpen en huizen gebouwd. Het eiland is klein, slechts zo’n 28 vierkante kilometer. Hierdoor is er genoeg tijd om tijdens de stop op Santorini een bezoek aan die iconische dorpen te combineren met lekker shoppen of een paar uur genieten op het strand.

Op vakantie naar de Griekse eilanden: feesten op Mykonos

Ga jij op vakantie naar de Griekse eilanden? Bezoek op Mykonos de wereldberoemde molens © Spalla67-Pixabay
Ga jij op vakantie naar de Griekse eilanden? Bezoek op Mykonos de wereldberoemde molens © Spalla67-Pixabay

Mykonos-stad wordt ook wel Chora (Klein Venetië) genoemd. In dat deel van de stad zijn de huizen, waarvan de meesten nu in gebruik zijn als restaurant, tot aan de zee gebouwd. Het stadje heeft de zo bekende witte huizen en gebouwen en heel veel leuke, smalle straten en steegjes. Uiteraard vindt je de zo bekende windmolens die in veel beroemde films, zoals Shirley Valentine en Summer Lovers, te zien zijn. Maar ook de rest van het eiland waan je je in sprookjesland. Verder is Mykonos is een geliefd feesteiland.

Cultuur en strand op Corfu

Corfu is een Grieks eiland in de Ionisch Zee. Het is een wat groter eiland dat je echter prima kunt ontdekken met een huurauto of op een scooter. In de hoofdstad, Corfu-Stad ook wel Kerkyra genoemd, vind je onder meer het Asian Art Museum, het enige museum in Griekenland dat uitsluitend aan Aziatische kunst is gewijd. Je hebt wel een poosje nodig om de ruim 15.000 stukken van de collectie te bewonderen: van Japanse oudheden tot boeddhistische beeldhouwkunst en Chinees aardewerk. Ook het museum zelf is een waar kunstwerk en bevindt zich in het Paleis van Sint-Michiel en Sint-Joris.

Ook de toenmalige Oostenrijkse keizerin Sissi had de schoonheid van Corfu ontdekt. Zij liet er een prachtig zomerpaleis bouwen, het Achilleion, dat nu voor het publiek toegankelijk is. Ook de Oude Vesting bij de haven en de Nieuwe Vesting van Corfu-Stad zijn de moeite van een bezoek waard. Uitgekeken op de musea? Bewonder dan in Paleokastritsa, in het noordwesten van Corfu, het uitzicht op Palaiokastritsa Beach met prachtige bloemen en blauw zeewater. Het dorp is eenvoudig te bereiken met taxi, bus of fiets. En als je er dan toch bent: eet er een vers visje en neem een duik in een van de baaien.

Griekse eiland met zandstranden en zeeschildpadden: Zakynthos

Tijdens een vakantie op Zakynthos mag je het beroemde scheepswrak op het strand niet overslaan. © Thanasis P. via Pixabay
Tijdens een vakantie op Zakynthos mag je het beroemde scheepswrak op het strand niet overslaan. © Thanasis P. via Pixabay

Het eveneens Ionische eiland Zakynthos is een van de weinige Griekse eilanden met zandstranden. Waarschijnlijk het bekendste zandstrand op Zakynthos is Navagio Beach, oftewel ‘scheepswrakstrand’. Een bezoek aan dit scheepswrak, dat alleen per boot te bereiken is, hoort tot de verplichte nummers tijdens een vakantie op Zakynthos. Ook populair zijn de excursies naar de stranden waar zeeschildpadden hun eieren leggen, hoewel de kans klein is dat je deze caretta-caretta te zien krijgt.

Op vakantie op het Griekse eiland Rhodos

Ook Rhodos behoort tot een van de grotere eilanden van Griekenland. Rhodos ligt in het zuidoosten van Griekenland en is onderdeel van de eilandengroep Dodekanesos. Ook onder meer Kos, Kalymnos, Karpathos, Simi en Patmos behoren tot de twaalf wat grotere eilanden waaraan de Dodekanesos haar naam te danken heeft. Rhodos-Stad ademt nog echt de sfeer van de Middeleeuwen met z’n lange, dikke stadsmuur en nauwe straatjes. Het enorme beeld van de Griekse god Apollo dat in de Klassieke Oudheid bij de haven stond, gold als een van de klassieke zeven wereldwonderen, maar van dat beeld is geen spoor meer te vinden. Volgens de Griekse mythologie zou oppergod Zeus van Rhodos het mooiste Griekse eiland hebben willen maken. Ga zelf maar kijken of dat gelukt is.

Feesten en cultuur op Kos

Kos, een ander eiland van de Dodekanesos, ligt niet zo gek ver bij de kust van het Turkse Bodrum vandaan. Net als Mykonos en Ios staat Kos bekend als feesteiland. In een normale zomer liggen de toeristen op het strand bij Kos bil aan bil op de strandbedjes. Maar als diezelfde toeristen even de fiets of een brommertje pakken, zijn er buiten Kos-Stad hele mooie, rustige stranden te vinden waar je de wereld voor jezelf hebt. Ook de moeite van een bezoek waard: de resten van de grote Asklepion-tempel op Kos.

Kreta: strand en cultuur op het zuidelijkste Griekse eiland

Van alle Griekse eilanden is Kreta een beetje een buitenbeentje. Het is het meest zuidelijke Griekse eiland en hoort niet bij een of andere eilandgroep. Al in de prehistorie was op Kreta een hoogstaande beschaving ontstaan, de Minoïsche beschaving. Sporen daarvan zijn nog steeds te zien in het Paleis van Knossos dat net ten zuiden van de hoofdstad Heraklion ligt.

Een andere toeristische trekpleister op Kreta is de Samaria-kloof, een van de diepste kloven van Europa.

Behalve Heraklion is ook Chania, de oude hoofdstad van Kreta, een bezoek waard. Je vindt hier een bonte mix van bouwstijlen die honderden jaren architectuurgeschiedenis vertegenwoordigen. Bovendien is Chania een leuke studentenstad.

En ja ook Kreta kent z’n feestbestemmingen, zoals Chersonissos, aan de noordkust van Kreta.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Ja, stuur me de nieuwsbrief!

Privacy *

Sharing is caring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.