Shadow

Vakantie door vaccinatie toch sneller weer mogelijk?

De cijfers over coronabesmettingen in Europa zijn nog steeds niet goed, zo lezen we overal. Ook het RIVM geeft aan dat we in Nederland nog in de gevarenzone zitten. Versoepelingen van de coronamaatregelen lijken dan nog steeds ver weg. En hoe zit het met de vakantie, vaccinaties en het eventuele vaccinatiepaspoort?

vakantie Griekenland
©Dana Tentis – Pixabay

Het goede nieuws staat vandaag centraal: vaccinatie tegen corona beschermt niet alleen jezelf, maar ook de ander. Dit blijkt uit een recent uitgevoerd onderzoek door Centers of Disease Control and Prevention (CDC), de Amerikaanse RIVM.

De studie is uitgevoerd onder bijna 4000 mensen die vanwege hun beroep een grotere kans hebben op besmetting met COVID-19. Zij deden drie maanden lang elke week een PCR-test. Het bleek dat de vaccinaties met Pfizer/BioNTech en Moderna erg effectief zijn in de verspreiding van het virus. De besmettingskans daalde twee weken na de eerste prik met zo’n 80 procent en na de tweede prik werd dat 90 procent. Ook een Israëlische studie naar de effectiviteit van het Pfizer/BioNTech-vaccin had eenzelfde resultaat

De coronamaatregelen van het (demissionair) kabinet en de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn gebaseerd op adviezen van RIVM en het Outbreak Managament Team. Maar het RIVM meldt nog steeds nog op hun website: “Vaccinatie beschermt jou tegen ziekte door corona, maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden.”

Vaccinatiegraad en vaccinatiepaspoort

Voor het versoepelen van de maatregelen, én het verruimen van de reisadviezen om weer op vakantie te kunnen, lijkt vaccineren dus de meest voor de hand liggende oplossing. Door de gunstige uitkomst van bovengenoemd onderzoeken komt ook de invoering van een vaccinatiepaspoort weer een stapje dichterbij, zo verwacht Ger Rijkers, immunoloog aan het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en hoogleraar aan het University College Roosevelt te Middelburg. Hij doet deze uitspraak in het AD.
Maar het aantal mensen dat gevaccineerd is loopt in Nederland en de meeste Europese landen loopt achter bij bijvoorbeeld de Verenigde Staten. En of in het vaccinatierapport ook moet komen of je wellicht al corona hebt gehad of recent negatief getest bent is ook nog niet bekend.

Al bekend zijn dat landen als Griekenland, Cyprus, Spanje, Denemarken, Polen, Roemenië en Zweden voorstander zijn van zo’n certificaat of werken er al aan. IJsland opent vanaf 1 mei onder bepaalde voorwaarden weer de grenzen. Ook Griekenland wil vanaf mei weer buitenlandse toeristen toelaten. In Griekenland kun je terecht met een vaccinatiepaspoort of een recente negatieve pcr test. Lees ook: Zo kom je aan een coronatest voor op reis.

Vakantie en reizen

Malta maakte bekend vanaf 1 juni 2021 weer open te gaan voor internationale toeristen. Voor Nederlanders geldt dat de reisbeperkingen vanuit Nederland wel opgeheven moeten zijn. Malta is een van de landen waar de vaccinatiecijfers voor de bevolking ver voorloopt op de meeste landen. Ze hanteren vanaf 1 juni de volgende codes:

  • Rode Zone / Oranje landen: In de EU en de landen waar Malta een bilaterale gezondheidsovereenkomst mee heeft, kunnen volledig gevaccineerde reizigers (tenminste tien dagen vóór de reisdatum gevaccineerd) vrij reizen. Voorafgaand aan de reis naar Malta moet een vaccinatiebewijs worden getoond.
  • Let op: Voor bestemmingen buiten de EU moet Malta voldoen aan de door de EU (Schengen) gestelde voorwaarden.
  • Oranje landen: niet-gevaccineerde personen moeten een negatief PCR-testresultaat voorleggen. Deze test moet uiterlijk 72 uur voor het inchecken worden uitgevoerd.
  • Groene landen: alle reizigers kunnen vrij reizen.

Lees ook: Waar kunnen we deze zomer weer naar toe?

Wil je alvast een reis boeken?

Vergelijk prijzen van vliegtickets bij onder meer KLM, TUI, D-Reizen, Sunweb, Tix, Skyscanner, Corendon Airlines en Lufthansa.

Boek anders alvast een vakantiepark of bungalow in Nederland.

Boek je vakantiewoning, vakantievilla of vakantiebungalow bij TUI, Belvilla, Bungalowspecials, CenterParcs, Roompot, Elizawashere, ChaletsPlus, Interhome Vakantiehuizen en Landal GreenParks.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.