Shadow

Met de Eurostar van Amsterdam naar Londen, tijdelijk met overstap in Brussel

Ondanks de grote verbouwing van station Amsterdam-Centraal blijft het mogelijk om met de Eurostar van Amsterdam naar Londen te reizen. En doordat de douanecontrole pas in Brussel plaatsvindt, blijft de reistijd van Amsterdam naar Londen gelijk. Op de terugweg kan de paspoortcontrole gewoon in Londen plaatsvinden.

Voor internationale treinreizigers van Amsterdam naar Londen leek het er op dat ze 7 tot 11 maanden lang niet met de Eurostar naar Londen konden reizen. Dat kwam door een grootscheepse verbouwing van station Amsterdam Centraal die medio 2024 van start gaat. Door alle werkzaamheden was er geen ruimte meer voor de paspoortcontroles.

Met Eurostar van Amsterdam naar Londen met overstap in Brussel

Maar er is nu een oplossing gevonden. Allereerst kan de Eurostar ‘slechts’ zes maanden niet tussen Amsterdam en Londen rijden. Desondanks kun je nog steeds met de hogesnelheidslijn van Amsterdam naar Londen. Je kunt namelijk met de trein van Amsterdam naar Brussel reizen. Pas in Brussel is de paspoortcontrole en stap je over op de Eurostar naar Londen.

De paspoortcontrole in Brussel duurt ongeveer 3 kwartier. Maar doordat de douanecontrole in Amsterdam tijdens de verbouwing is vervallen en er op treinen tussen Nederland en België sowieso geen paspoortcontrole is, blijft de totale reistijd van Amsterdam naar Londen gelijk of neemt iets toe. Er gaan drie treinen per dag van Amsterdam en Rotterdam naar Brussel rijden met aansluiting op de Eurostar naar Londen.

Boek je treintickets voor de Eurostar naar Londen.

Vanaf januari 2025 opent op Amsterdam-Centraal een nieuwe, grotere terminal van Eurostar en kun je weer rechtstreeks met de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Londen.

De Eurostar rijdt vanaf 30 april rechtstreeks van Amsterdam naar Londen © Daisy de Pater/NS International
De Eurostar rijdt vanaf 30 april rechtstreeks van Amsterdam naar Londen © Daisy de Pater/NS International

De directe trein van Amsterdam naar Londen heeft 4 februari 2020 z’n eerste rit voor genodigden gemaakt. Sinds 30 april 2020 kan iedereen rechtstreeks van Amsterdam naar Londen met de trein. Nu kan dat ook al, maar moet je overstappen in Brussel. Vanaf 30 april gaat de Eurostar rechtstreeks naar de Britse hoofdstad. Vanuit Amsterdam ben je dan vier uur en tien minuten onderweg naar St. Pancras International in hartje Londen. Vanaf 18 mei rijdt de Eurostar ook vanuit Rotterdam rechtstreeks naar Londen. Die rit duurt 3 uur en 29 minuten. Dankzij die snelle verbinding moet de trein een serieuze concurrent voor het vliegtuig naar Londen worden.

Citytrips met de trein populair

Stedentrips met de trein hebben het tij mee. Het aanbod aan nachttreinen naar Wenen, Zürich en Praag is de laatste jaren toegenomen. En vanaf 25 mei 2022 kun je bij een grote touroperator als TUI stedentrips met de nachttrein boeken naar Venetië, Milaan, Florence, Kopenhagen, Wenen en Praag boeken. Het gaat om pakketreizen met trein en hotel. Lees meer.

Rechtstreeks van Amsterdam naar Londen per trein

Sinds 2018 rijdt de hogesnelheidstrein al rechtstreeks van Londen naar Rotterdam en Amsterdam. In omgekeerde richting moeten reizigers tot 30 april nog overstappen in Brussel. Er zijn momenteel al drie rechtstreekse treinen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. De directe heenreis van Nederland naar Londen start met twee rechtstreekse treinen per dag, om te groeien naar een derde en vervolgens een vierde trein. In 2021 wil NS vijf hogesnelheidstreinen naar Londen laten rijden.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *