De beste plek in het vliegtuig regelen? Lees de tips van insiders

Geplaatst door Redactie op 4 december 2017 om 13:51 in de categorie Reisorganisaties

Vliegen is niet altijd een feest. Krappe stoelen, onaangenaam ruikende medepassagiers, kinderen in de stoel achter je die jou constant in je rug schoppen, een voorbuurman die zonder overleg z’n rugleuning naar achteren klapt, zodat jij je duurbetaalde, hete koffie over je heen krijgt. Het leed is soms niet te overzien. Maar er zijn manieren waarop jij de beste plek in het vliegtuig kunt krijgen, ook in de economy class en zonder bij te betalen. Of huur gewoon een privéjet bij privatejethuren.nl

de beste plek in het vliegtuig: ga vroeg inchecken of laat boarden © Nico van Dijk

© Nico van Dijk

Wat is de beste plek in het vliegtuig?

De beste plek in het vliegtuig is waarschijnlijk de stoel voorin bij de ingang naast het gangpad. Je hebt op die plek flink wat beenruimte en na de landing kun je als eerste het vliegtuig uit. Bovendien zit je hier het verst van de motoren verwijderd en is het dus stiller. En tenslotte heb je als eerste de keus uit maaltijden en drankjes.

Toch kleven ook aan die stoelen helemaal voorin twee nadelen. Statistisch gezien heb je bij een crash voor in het vliegtuig de kleinste overlevingskans. Achterin het vliegtuig of in het midden is je overlevingskans groter. En er staan regelmatig mensen naast je stoel te wachten voor de toiletten. Al heb je daar in de businessclass natuurlijk geen last van. In de economy class zou je dus beter voorin bij de stoelen aan het raam kunnen zitten. Dan kun je ook nog makkelijker slapen.

Volgens anderen is de beste plek in het vliegtuig te vinden bij de nooduitgangen bij de vleugels. Ook hier heb je weer extra beenruimte en op deze plek in het vliegtuig zou je minder last van turbulentie hebben.

De beste stoelen in het vliegtuig boeken

Maar vliegtuigmaatschappijen zijn ook niet gek. Ze laten dat passagiers bijbetalen voor de beste plek in het vliegtuig. Zorg daarom dat je bent aangesloten bij een frequent flyer programma. Als je bijvoorbeeld Platinum-member bij een Skyteam-maatschappij bent, dan kun je gratis een upgrade naar de Economy-comfort klasse krijgen. Sowieso maken trouwe klanten een grotere kans op een upgrade naar een hogere klasse, als daar nog plekken vrij zijn.

Verder geldt: boek zo vroeg mogelijk. Dan heb je meer keuze om jouw favoriete plek in het vliegtuig te reserveren, tegen betaling, dat dan weer wel. Boek vliegtickets bij onder meer KLM, Corendon, Lufthansa, Singapore Airlines en TUI. Vergelijk ticketprijzen bij WorldTicketCenter en Vliegwinkel.

De beste plek in het vliegtuig regelen bij het inchecken

Ook op het vliegveld zelf zijn er nog mogelijkheden om een upgrade te regelen. Meld je vroeg bij de balie, want vlak voor vertrek heeft het grondpersoneel het te druk. Ga allereerst netjes gekleed en met een brede glimlach op je gezicht naar de grondstewardess of -steward die jouw bagage afhandelt. Als het niet druk is, heb je nog tijd om een praatje te maken. Deel een complimentje uit en pols voorzichtig of die stoelen bij de nooduitgang of voorin nog vrij zijn. Als die nog vacant zijn, worden ze nu toch niet meer verkocht en valt er misschien iets te regelen. Vraag het vriendelijk en geef ze de kans om jou die stoelen te gunnen. Met honing vang je nu eenmaal meer vliegen dan met azijn. Zelfs bij de gate kun je daarvoor nog een poging wagen.

Laat boarden

Ook het tijdstip waarop je aan boord van het toestel gaat, kan je helpen om een betere stoel te krijgen. Als je laat aan boord gaat en je ziet dat de duurdere stoelen bij de nooduitgangen nog leeg zijn, kun je aan het cabinepersoneel vragen of jij daar mag zitten. Grote kans dat ze hun vertrektijd willen halen en gaan ze niet moeilijk doen.

Een variant daarop is de rij stoelen net voor of achter de nooduitgangen bij de vleugels te boeken. Als je ziet dat die plaatsen nog leeg zijn als de deur van het vliegtuig sluit, kun jij daar snel gaan zitten. Nadeel van laat boarden is dat de bagagebakken dan mogelijk al vol zitten en jij je handbagage achterin het vliegtuig of het bagageruim moet stallen. Maar ja, om de beste plek in het vliegtuig te krijgen moet je wel eens een gokje wagen. No guts, no glory.

En dan nog kan het tegenzitten. In een vrijwel leeg toestel van een Duitse luchtvaartmaatschappij vlogen we eens op een vroeg tijdstip van Amsterdam naar München. De grote Airbus telde hooguit 30 passagiers, maar die moesten ‘vanwege de gewichtsverdeling’ allemaal verspreid door het toestel gaan zitten. Dus in zo’n geval kun je nog steeds achterin het vliegtuig terecht komen. Al heb je dan wel de hele rij voor jezelf.

Lees ook:

Sharing is caring!

Comments are closed.