Stedentrips naar Parijs op laagste punt in tien jaar

Geplaatst door Redactie op 29 maart 2017 om 11:02 in de categorie Bestemmingen

Het aantal vakanties van Nederlanders naar Parijs is in tien jaar niet zo laag geweest als in vakantiejaar 2016. Toch is Parijs nog steeds de populairste vakantiehoofdstad voor Nederlanders. Londen komt echter wel dichterbij en is Parijs wat Nederlandse vakantiebestedingen betreft al gepasseerd.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuw onderzoek naar de drie populairste buitenlandse hoofdsteden. In het vakantiejaar 2016 hielden Nederlandse toeristen ruim 400 duizend vakanties met overnachting in de Franse hoofdstad. Dat zijn er 18 procent minder dan tien jaar eerder. Een vakantie is volgens de definities van het CBS een vakantie van een persoon. Een vakantie van een gezin van drie personen geldt dus als drie vakanties.

Vaker naar Berlijn en Londen

Naar Berlijn en Londen gingen Nederlandse toeristen juist vaker dan tien jaar terug: het aantal vakanties van Nederlanders naar die steden nam toe met respectievelijk 5 en 47 procent. Nederlanders vierden in 2016 ongeveer 347 duizend keer vakantie in Londen en 224 duizend keer in Berlijn. Boek hier een goedkope vakantie naar Londen.

Londen duurder dan Parijs

Wat betreft bestedingen is niet Parijs, maar Londen de belangrijkste buitenlandse hoofdstad. Dat is al het geval sinds vakantiejaar 2014. Nederlanders geven aan een gemiddelde vakantie in Londen namelijk meer uit dan aan een vakantie in Parijs.

Gezamenlijk spendeerden Nederlandse vakantiegangers in 2016 voor de reis naar en het verblijf in Londen 161 miljoen euro. Aan vakanties naar Parijs werd 129 miljoen euro uitgegeven, aan die naar Berlijn 92 miljoen.

Net als bij het aantal vakanties naar Parijs namen de vakantiebestedingen in de Franse hoofdstad af, met 18 procent in tien jaar tijd. In Londen en Berlijn stegen de bestedingen naar verhouding sterker dan het aantal vakanties. Boek hier een goedkope vlucht en hotel naar Berlijn.

Hoofdstad belangrijke bestemming

In het Verenigd Koninkrijk is de hoofdstad belangrijk voor het Nederlandse toerisme; Londen heeft een aandeel van 32 procent in de totale vakantiebestedingen van Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk. Dit aandeel ligt lager voor Frankrijk en Duitsland: Parijs is goed voor 10 procent van de Franse vakanties van Nederlanders en Berlijn voor 9 procent van alle Duitse. Nederlanders gana op vakantie in Frankrijk dus vaak naar andere bestemmingen dan de hoofdstad. In het Verenigd Koninkrijk gaan Nederlanders in eenderde van de gevallen naar de hoofdstad.

Als gekeken wordt naar vakanties in plaats van bestedingen, liggen de aandelen van Parijs en Londen in het totale aantal vakanties van Nederlanders naar deze landen een stuk hoger (respectievelijk 16 en 41 procent). Dit heeft deels te maken met een relatief korte vakantieduur bij stedentrips ten opzichte van vakanties buiten de hoofdstad.

In vergelijking met tien jaar terug is het aandeel van Berlijn en Parijs in de Nederlandse vakantiebestedingen licht afgenomen en dat van Londen juist licht toegenomen.

Bekijk meer aanbiedingen voor stedentrips. Boek een goedkope busreis naar Europese steden of pak de trein.

Stedentrips naar Parijs op laagste punt in tien jaar
5 (100%) 1 vote[s]

Sharing is caring!

Comments are closed.