Shadow

Reizen met een vaccinatiepaspoort

Een half jaar geleden was het nog ondenkbaar dat reizen alleen maar mogelijk was met een vaccinatiepaspoort. Nu zijn diverse Europese landen bezig om dit zo snel mogelijk in te voeren. In het paspoort komt te staan of je gevaccineerd bent tegen COVID-19, of een recente negatieve PCR-test of al corona hebt gehad.

Dankzij vaccinaties wordt reizen weer mogelijk. Verschillende landen en ook de Europese Commissie werken aan een vaccinatiepaspoort waardoor we weer vrij kunnen reizen. © TorstenSimon-Pixabay
Dankzij vaccinaties wordt reizen weer mogelijk. Verschillende landen en ook de Europese Commissie werken aan een vaccinatiepaspoort waardoor we weer vrij kunnen reizen. © TorstenSimon-Pixabay

De Europese commissie onderzoekt momenteel hoe reizen binnen de Europese Unie tegen de zomer weer mogelijk is met zo’n vaccinatiepaspoort. Of, zoals het door de Commissie liever genoemd wordt, een vaccinatiecertificaat.
België en Frankrijk zijn van mening dat vaccinatie geen verplichting of voorwaarde is om te mogen reizen. Ook demissionair minister Hugo de Jong stelde dat vaccineren nooit een verplichting mag zijn.

Wat staat er in het certificaat?

Volgens de Commissie moet het certificaat aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit om te voorkomen dat alleen mensen die gevaccineerd zijn bepaalde dingen weer mogen. Zo moet er ook een mogelijkheid komen om uitslagen van recente PCR-testen op te nemen, of de uitslag van een test waaruit blijkt dat de houder van het certificaat al COVID-19 heeft gehad. De verschillende vaccins die gebruikt en erkend worden moeten allemaal door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zijn goedgekeurd. Hoe dat met (nog niet) door het EMA goedgekeurde vaccins zit wordt nog onderzocht.

De bedoeling is dat het certificaat gratis is en dat het document zowel in papieren vorm als digitaal beschikbaar is. Via het scannen van een QR-code, die alleen noodzakelijke informatie bevat, moet duidelijk zijn of de persoon een vaccinatie, negatieve test of al doorgemaakte infectie heeft gehad.

Welke landen zijn voorstander van het vaccinatiecertificaat?

Het is de bedoeling om het certificaat rond 1 juni in gebruik te nemen, maar uiteraard staat die datum niet keihard in beton gebeiteld.
Al bekend zijn dat landen als Griekenland, Cyprus, Spanje, Denemarken, Polen, Roemenië en Zweden voorstander zijn van zo’n certificaat of werken er al aan. IJsland opent vanaf 1 mei onder bepaalde voorwaarden weer de grenzen. Ook Griekenland wil vanaf mei weer buitenlandse toeristen toelaten. In Griekenland kun je terecht met een vaccinatiepaspoort of een recente negatieve pcr test. Lees ook: Zo kom je aan een coronatest voor op reis.

Lees ook: Waar kunnen we deze zomer weer naar toe?

Vergelijk prijzen van vliegtickets bij onder meer KLM, TUI, D-Reizen, Sunweb, Tix, Skyscanner, Corendon Airlines en Lufthansa.

Bekijk aanbiedingen voor campings in Frankrijk bij Suncamp, Eurocampings, Vodatent (luxe safaritenten in Frankrijk) en Vacanceselect. Kamperen bij de boer in Frankrijk kan via Boerenbed. Vakantiehuizen in Frankrijk kun je boeken bij Interhome en Belvilla. Hotels en vakantieparken kun je boeken bij Pierre et Vacances. Meer Frankrijk vakanties vind je bij De Jong Intra, TUI en OAD. Boek treintickets naar bestemmingen in Frankrijk.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.