Shadow

Recordaantal nieuwe attractieparken en andere attracties in Europa, Midden-Oosten en Afrika in 2017

Virtual en augmented reality, gethematiseerde verblijfsaccommodatie, flying theaters, kinderspeelplaatsen met intellectual property en digitalisering. Niets lijkt attractieparken in Europa, het Midden-Oosten en Afrika in 2017 te dol om gasten te verrassen.

In Dubai wordt fors geïnvesteerd in attractieparken

Dat blijkt uit een inventarisatie van investeringen in attractieparken voor 2017, die is opgesteld door de overkoepelende organisatie van de attractiesector, de International Association of Amusement Parks and Attractions. De IAAPA constateert een recordaantal nieuwe attracties in Europa, Afrika, maar met name in het Midden-Oosten. In Europa zal in 2017 meer dan 500 miljoen Euro in nieuwe attracties geïnvesteerd worden.

De EMEA-afdeling van de wereldwijde IAAPA-organisatie heeft een overzicht samengesteld van de belangrijkste uitbreidingen in 2017. Een aantal trends zijn daarbij opgevallen. Enkele parken openen een nieuw type attractie voor Europa: een flying theater. Virtuele en augmented reality doet hun intrede, soms in combinatie met een rit in een achtbaan of dark ride. Om het kortverblijf-toerisme te stimuleren vindt verdere uitbreiding in (vaak gethematiseerde) verblijfsaccommodatie plaats. Omdat bezoekers en zeker de jonge bezoekertjes zich aangetrokken voelen tot merken en figuren die ze kennen, is er ook een toename waar te nemen in activiteiten met zogeheten intellectual property. Een goed voorbeeld hiervan zijn speelplaatsen voor kinderen met film- en tv-figuren.

Digitalisering en duurzaamheid

Veel investeringen hebben te maken met de toenemende digitalisering. Aan de ene kant neemt het gebruik door bezoekers toe (mobiele ticketing, park-apps, etc), aan de andere kant worden de digitale mogelijkheden steeds vaker toegepast in de operatie van het park en attracties. Om de beleving van de bezoeker te verbeteren worden er opvallend veel investeringen gedaan in renovaties en vernieuwingen. Eveneens wordt een trend naar duurzaamheid gesignaleerd evenals het belang van de groene ruimte om de bezoekers afstand te kunnen laten nemen van de dagelijkse hectiek.

Dubai en Abu Dabi investeren fors

De belangrijkste ontwikkelingen vinden echter plaats in het Midden-Oosten met Dubai en Abu Dhabi als speerpunten. Hier worden meerdere nieuwe attractieparken, indoor attracties en waterparken, compleet met verblijfsaccommodatie en uitgaanscentra gebouwd. De verwachting is dat deze regio zich tot een interessante bestemming voor familie-entertainment ontwikkelt. Er is berekend dat in het Midden-Oosten in de periode 2015-2020 zo’n 10 miljard in de leisure-industrie geïnvesteerd wordt. Telde de regio in 2015 nog 2,9 miljoen parkbezoekers, de verwachting is dat dat in 2020 opgelopen zal zijn tot 12,4 miljoen. De bestedingen zouden dan groeien van 97,2 miljoen Euro in 2016 naar 560 miljoen Euro in 2010: een verzesvoudiging. Ter vergelijking: de voorspelde marktgroei in Europa bedraagt over dezelfde periode zo’n 6 %.

Disneyland Parijs viert haar 25-jarig jubileum. Bestel nu kaartjes voor Disneyland Parijs of boek een arrangement met hotel en entree voor Disneyland Parijs. Of boek tickets en een verblijf in Europa-Park.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!