Shadow

Rechter verklaart D-Reizen failliet

D-RT-groep, het moederbedrijf van D-Reizen, is dinsdagochtend door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard. Daardoor raken ruim 1100 mensen hun baan kwijt.

Faillissement of niet, de website van D-Reizen was dinsdagochtend nog gewoon in de lucht, zonder meldingen over het faillissement. ©  D-Reizen
De website van D-Reizen was dinsdagochtend nog gewoon in de lucht, zonder meldingen over het faillissement. © D-Reizen

D-Reizen was de grootste retailer in de Nederlandse reisbranche. Het was al langer bekend dat het Hoofddorpse bedrijf in financiële moeilijkheden verkeerde. Zelf zegt het bedrijf dat het door het uitblijven van inkomsten en de vertraging van het Voucherfonds niet kon overleven en genoodzaakt was om faillissement aan te vragen. De Europese Commissie heeft recent toestemming gegeven voor het Voucherfonds, maar de Stichting Garantiefonds Reisgelden en de overheid overleggen nog over de inrichting van het fonds. Dat heeft de D-RT-Groep te lang geduurd. Onlangs meldde vakwebsite Travmagazine al

D-RT-groep CEO Jan-Henne de Dijn had samen met Marije Haeck van technologiebedrijf BeBr de D-RT Groep in december 2020 overgenomen van het Duitse RT/Raiffeisen Touristik Group GmbH. D-RT-Groep is het eerste grote reisbedrijf dat failliet gaat in de coronacrisis.

Geschil met TUI

Onlangs werd al bekend dat reizen van TUI en Corendon niet meer vie de D-Reizen-site te boeken waren. Beide bedrijven hadden al langere tijd een geschil over de terugbetaling van coronavouchers aan vakantiegangers. Wie vorig jaar via D-Reizen een vakantie bij TUI geboekt had, kreeg daarvoor een coronavoucher van TUI. Daarom wilde TUI de gemaakte aanbetalingen van D-Reizen terug. Deze reisbemiddelaar had zelf echter ook coronavouchers uitgegeven. Volgens D-Reizen zouden die ook door het nog op te rechten voucherfonds gedekt worden, maar daar wilde TUI niet op wachten. Ook dinsdag zouden TUI en D-Reizen opnieuw voor de rechter staan omtrent het terugbetalen van aanbetalingen op vorig jaar geboekte reizen.

Coronavouchers van D-Reizen

Klanten die nog een coronavoucher van D-Reizen hebben, zijn hun geld niet kwijt. Zij kunnen zich melden bij de Stichting Garantiefonds Reizen.

Supermarkteigenaar Dirk van den Broek

D-Reizen werd in 1965 opgericht door supermarkteigenaar Dirk van den Broek. Klanten konden bij Dirk van den Broek kassabonnen bewaren om te sparen voor een vakantie naar Italië. Die reizen werden georganiseerd via een Limburgs reisbureau. Om de kwaliteit van de reizen te kunnen waarborgen heeft Van den Broek dat reisbureau overgenomen. Dat was het begin van D-Tours dat later de naam D-Reizen kreeg.

Franchisenemers VakantieXperts blijven buiten faillissement

Later werd ook VakantieXperts overgenomen en werd dat bedrijf samen met D-Reizen ondergebracht in de D-RT Groep. Ook werden in 2013 80 Globe-reisbureaus overgenomen van het failliete OAD-Groep. In november 2020 werden de reizen van VakantieXperts alleen nog onder de naam D-Reizen aangeboden. Franchise-ondernemers mochten de naam VakantieXperts wel blijven voeren. Zij blijven buiten het faillissement, meldt NRC. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een doorstart.

Later meer.

Lees ook: Wat moet je doen als je nog een coronavoucher met SGR-Garantie hebt.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Sharing is caring!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.