Provo’s ontmoeten elkaar tijdens 40 jaar Witte Fiets in NP De Hoge Veluwe

Geplaatst door Redactie op 28 april 2014 om 17:14 in de categorie Attracties

provo'sZondag 27 april werd in Het Nationale Park De Hoge Veluwe de veertigste verjaardag van de Witte Fiets gevierd. Eregasten waren de Provo’s, waaronder de bedenker van het Witte Fietsenplan: Luud Schimmelpennink. Vijf gasten gingen tevens met een unieke Witte Fiets naar huis, speciaal door kinderen geschilderd om geveild te worden ten behoeve van de aanschaf van een nieuwe rolstoelfiets.

De verjaardag van de Witte Fiets werd feestelijk gevierd met verschillende activiteiten zoals een speciale Witte Fietsenspeurtocht, ringsteken op de Witte Fiets, kinderfietsen camoufleren met materialen uit de natuur en er werd een speciale Witte Fietsententoonstelling geopend met foto’s die bezoekers van het Park hebben ingestuurd. Deze tentoonstelling is nog de hele week in het Bezoekerscentrum van het Park te bekijken.

De Provo’s

Hoogtepunt van de dag was de komst van de Provo’s. Onder begeleiding van een speciaal fietsorkest kwamen zij, uiteraard op een Witte Fiets, het Marchantplein opgereden. Daar zong iedereen ‘lang zal ze leven’ en werd een gigantische  verjaardagstaart aangesneden. Ook was er een veiling van Witte Fietsen die speciaal door kinderen beschilderd waren onder begeleiding van beeldend kunstenares Marjolein Menke. Provo Luud Schimmelpennink ontving bovendien een speciaal schilderij van een Witte Fiets midden in het landschap van het Park, geschilderd door Menke. Dit alles onder het toeziend oog van Harm Edens, die de presentatie van het feest op zich nam.

Het Witte Fietsenplan

Het Witte Fietsenplan, bedacht door Schimmelpennink, werd in Amsterdam nooit ingevoerd. Op De Hoge Veluwe rijden er inmiddels zo’n 1.800 rond. Je gebruikt de Witte Fiets, zet hem neer op de plek van bestemming en daar staat hij weer klaar voor een ander. Luud Schimmelpennink vertelde in een lezing, onder toeziend oog van oude bekenden waaronder Roel van Duyn, over het ontstaan van het Witte Fietsenplan en hoe dit idee vandaag de dag de wereld verovert.

Provo’s ontmoeten elkaar tijdens 40 jaar Witte Fiets in NP De Hoge Veluwe
Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.