Minister Opstelten ontmoet hulpverleners op De Hoge Veluwe

Geplaatst door Redactie op 24 april 2014 om 13:45 in de categorie Algemeen nieuws

VeluweDe brand in Het Nationale Park De Hoge Veluwe is achter de rug. Gelukkig is slechts 350 hectare natuur aangetast, het Park is 5.400 hectare groot. Het gebied herstelt zich bovendien snel. Tijdens zijn bezoek aan het Park op 23 april zag minister Opstelten met eigen ogen dat de geblakerde pollen nu al nieuw leven vertonen. De groene grassprieten komen langzaam omhoog. De minister nam uitgebreid de tijd om de hulpverleners te spreken en liet zich informeren over het verloop van de brand.

Het aanwezige gezelschap, zo’n 30 in totaal, waren allen vereerd met de aandacht van de minister. Verschillende aspecten van de brand werden uitvoerig besproken. Het bleek dat de bedrijfshulpverlening binnen Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum optimaal functioneerden. Mede dankzij de calamiteitenplannen verliep de evacuatie van circa 2.000 bezoekers op zondag 20 april goed. De coördinatie tussen de diverse hulpverleners verliep bovendien uitstekend.

De directie van het Park bedankte uiteraard alle betrokkenen uitgebreid. De directie benadrukte ook haar waardering voor de omwonenden van het Park, zoals de agrariërs die met hun materieel direct klaar stonden. Het Park biedt alle hulpverleners en hun gezinnen vrijkaarten aan als blijk van waardering. De burgemeester van Ede gaf aan trots te zijn op alle hulpverleners.

De schade (gederfde inkomsten en materiële schade) bedraagt tussen de 500.000 en 1 miljoen euro. Het exacte bedrag wordt momenteel berekend. Het Park geeft duidelijk aan vooruit te kijken. De natuur is zich nu al aan het herstellen en dit herstel wordt vastgelegd met een uniek fotoproject ‘van geblakerd naar groen landschap’.

De pers is uitgenodigd voor een rondleiding door het gebied op 20 mei a.s. om de voortgang van het herstel van de natuur te bekijken.
]Het ligt in de lijn der verwachting dat een groot gedeelte dat nu zwart is dan weer groen zal zijn.

 

Minister Opstelten ontmoet hulpverleners op De Hoge Veluwe
Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.