Shadow

Pilsen druk met voorbereidingen Culturele Hoofdstad 2015

Pilsen Culturele Hoofdstad 2015Het in het westen van Tsjechië gelegen Pilsen (Plzeň) is in 2015 de culturele hoofdstad van Europa. Echte bierliefhebbers zal de naam bekend voorkomen, in Pilsen werd namelijk in 1842 ‘pils’ geboren.

Pilsen Culturele hoofdstad 2015

Pilsen ligt op 800 km rijden van Utrecht en 90 km van Praag. Gedurende het culturele jaar worden diverse culture activiteiten georganiseerd. Zo zal de Pilsnerfabriek in maart zijn deuren openen voor het grote publiek en wordt in mei gevierd dat de Tweede Wereldoorlog al zeventig jaar voorbij is. In de zomermaanden worden er diverse straat- en theaterfestivals gehouden. Het jaar wordt op 12 december 2015 afgesloten met het Festival of Pulsating Lights, dat de strategische ligging van Pilsen ten opzichte van Duitsland benadrukt.

Pils voor fijnproevers

Wie Pilsen bezoekt kan niet om de biergeschiedenis heen. Volgens het stadstestament werd hier al in 1307 bier gebrouwen. In 1938 werd de befaamde Beierse bierbrouwer Josef Groll door de stad ingehuurd en ontwikkelde Pilsner Urquell, ondergistend bier dat tot op de dag van vandaag gedronken wordt. Dit wordt jaarlijks gevierd tijdens het Pilsner Fest op 4 oktober. Wie van bier houdt, mag een bezoek aan de Pilsner Urquell Brewery niet overslaan. Aan het einde van de 90 minuten durende rondleiding kun je vers pils drinken, ongefilterd en ongepasteuriseerd. Een bezoek aan het museum en de brouwerij samen kost Kč250 (€10).

Pilsen voor festivalliefhebbers

Pilsen staat naast pils ook bekend om het diverse festivalaanbod. In de periode van 17 juli tot 7 september vindt Zivá ulice plaats, een gratis straatfestival vol Tsjechische en internationale muziek, straat- en poppentheater en variërende kinderprogramma’s. Theaterliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens het internationale theaterfestival Divadlo. Van 10 tot 20 september worden diverse Tsjechische en internationale stukken opgevoerd, van drama tot opera. Op 30 mei, op de Dag van Melina Mercouri, zijn de straten van Pilsen gevuld met een groot straatfeest, waarbij diverse culturele en culinaire activiteiten plaatsvinden. Jazz Without Borders reist van 1 oktober tot 31 december rond door Tsjechië en doet onder meer Pilsen aan.

Zoek en boek hotels in Pilsen

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *