Shadow

Oostenrijk zet in op verbreding van toerisme

Oostenrijk trekt al bijna weer net zoveel buitenlandse toeristen als voor de coronapandemie. Om te zorgen dat het niet te druk wordt, wil de toeristische sector in het Alpenland de buitenlandse gasten meer spreiden. Austria Werbung, de Oostenrijkse marketingorganisatie voor toerisme, focust niet meer alleen op de zomer en de winter, maar wil de buitenlandse toerist het hele jaar door met open armen ontvangen. Dus niet alleen een weekje skiën in de bergen, maar ook culinaire ervaringen opdoen, mountainbiken en ‘Genüßhiken’. “Die gasten komen vooral buiten het seizoen”, aldus Astrid Steharnig-Staudinger, de ceo van Austria Werbung.

Nog steeds komen de meeste Nederlandse toeristen naar Oostenrijk voor de wintersport, zoals hier in Sölden. Maar het aantal Nederlanders dat op zomervakantie naar Oostenrijk gaat, groeit sterk. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
Nog steeds komen de meeste Nederlandse toeristen naar Oostenrijk voor de wintersport, zoals hier in Sölden. Maar het aantal Nederlanders dat op zomervakantie naar Oostenrijk gaat, groeit sterk. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Met dat beleid speelt Oostenrijk in op klimaatverandering, verduurzaming en spreiding van de toeristenstromen.
De topvrouw van het Oostenrijkse verkeersbureau deed haar uitspraken tijdens een persontbijt in Den Haag. Net als de ook aanwezige Prof. Dr. Martin Kocher, bondsminister voor economie en werkgelegenheid kijkt ze tevreden naar de groei van het aantal buitenlandse toeristen dat Oostenrijk bezoekt. Die waren in 2023 goed voor 150 miljoen overnachtingen, bijna evenveel als in het laatste volledige jaar voor de coronapandemie. Met name in de zomermaanden komen steeds meer buitenlandse gasten naar de Alpenrepubliek.

Meer Nederlanders op wintersport in Oostenrijk

Wel is het aantal buitenlandse wintertoeristen in de winter van 2023-2024 iets lager dan in de winter van 2018-2019. Positieve uitzondering zijn de Nederlandse toeristen. Het aantal landgenoten dat Oostenrijk in de winter bezocht, steeg naar 11 miljoen overnachtingen. Daarmee zijn Nederlandse toeristen goed voor 7,3 procent van alle overnachtingen. Na de Duitsers zijn Nederlanders de grootste groep buitenlandse toeristen.

Ook meer Nederlanders in de zomer naar Oostenrijk

Vlnr: Thiebout van den Bergh, Marketing, PR & Community Manager van het Oostenrijks Toeristenburo in Nederland, Astrid Steharnig-Staudinger, de ceo van Austria Werbung, minister Kocher en Michael Strasser, directeur van het Oostenrijks Toeristenbureau in Nederland.
Vlnr: Thiebout van den Bergh, Marketing, PR & Community Manager van het Oostenrijks Toeristenburo in Nederland, Astrid Steharnig-Staudinger, de ceo van Austria Werbung, minister Kocher en Michael Strasser, directeur van het Oostenrijks Toeristenbureau in Nederland. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Voorheen kwam 60 procent van de Nederlanders in de winter naar Oostenrijk. Veertig procent ging in de zomer op vakantie in Oostenrijk. Maar het aantal Nederlandse zomergasten neemt toe en nadert het aantal Nederlandse wintersporters in Oostenrijk, ziet ook Thiebout van den Bergh, Marketing, PR & Community Manager van het Oostenrijks Toeristenbureau in Nederland. “Afgelopen zomer hadden we 998.000 aankomsten van Nederlanders, goed voor 4,3 miljoen overnachtingen. Dat was het hoogste aantal overnachtingen sinds 1989.” Ter vergelijking: het aantal Nederlandse aankomsten lag in de voorgaande winter op 1,2 miljoen.

Tirol blijft populairste bestemming

Tirol trekt in al die decennia zo’n 39 procent van de Nederlandse toeristen, gevolgd door Salzburgerland. Die deelstaat zag het marktaandeel Nederlandse bezoekers sinds 1989 groeien van 12 naar 20 procent. Karinthië zag haar marktaandeel onder Nederlanders juist krimpen van 30 naar 10,4 procent.

Eerder deze week maakte het toeristenbureau van Tirol bekend dat het totale aantal overnachtingen door wintersporters in deze deelstaat tussen 1 november 2023 en 30 april 2024 is gegroeid naar 26 miljoen, een plus van 1,2 procent. Het aantal aankomsten steeg naar 6 miljoen, een stijging van 3,6%. De groeicijfers waren deels te danken aan de schrikkeldag die februari 2024 telde.

Duurdere wintersportvakanties

Het is menig prijsbewuste Nederlander niet ontgaan dat wintersportvakanties en skipassen de afgelopen jaren door gestegen energieprijzen en inflatie flink duurder zijn geworden. Maar minister Kocher en Steharnig-Staudinger zijn niet bang dat Oostenrijk zichzelf uit de markt prijst. “Wat betreft prijs en kwaliteit hebben wij nog steeds het beste aanbod ten opzichte van andere landen”, stelt Steharnig-Staudinger.

Nieuwe trends in Oostenrijks toerismebeleid: spreiding en ‘coolcation

Oostenrijk blijft de zo belangrijke buitenlandse toerist koesteren. Tegelijkertijd wil het Oostenrijks verkeersbureau het toeristisch aanbod verbreden. Dat komt onder meer door klimaatverandering. Daardoor hebben laaggelegen skigebieden het moeilijk, ondanks alle investeringen in ‘technische sneeuwproductie’ zoals de Oostenrijkers kunstsneeuw noemen. Daarom wordt steeds meer ingezet op het aanbieden van minder winterafhankelijke activiteiten dan skiën, zoals wellness.

Ook kan verbreding van het aanbod zorgen voor een betere spreiding van de toeristenstromen. Kocher en Steharnig-Staudinger vermijden het woord ‘overtoerisme’ en spreken liever van ‘balanced tourism’. “We focussen niet meer op alleen de zomer en de winter, maar op het hele jaar. Je kunt van begin maart tot eind november in sommige gebieden mountainbiken en gravelbiken”, aldus de toerisme-topvrouw. Ook ‘genüß hiking’, wandelen in de bergen waarbij je uitgebreid de tijd neemt om in bergrestaurants te genieten van lokale gerechten, wordt belangrijk.

Verder ziet de topvrouw van het Oostenrijkse verkeersbureau groeikansen in culinair toerisme en stedentrips naar Oostenrijk. Ook dat is toerisme dat niet aan een bepaald seizoen gebonden is. Daarbij wordt bijvoorbeeld in Wenen geprobeerd om die citytrippers ook te verleiden eens de wijken buiten het oude stadscentrum te ontdekken.
En tegenover de toenemende zomerhitte in de landen rond de Middellandse Zee zet Oostenrijk zich neer als bestemming voor een ‘coolcation’. In de bergen zijn de nachten immers frisser dan in Zuid-Europa.

Zomervakantie in Oostenrijk boeken

Boek je zomervakantie in Oostenrijk bij TUI en De Jong Intra. Boek een vakantiehuis in Oostenrijk bij Belvilla, Interhome of Uplandparcs (luxe appartementen in Vorarlberg). Boek een vakantiehuis of appartement in de Landal-parken in Oostenrijk. Bekijk ook aanbiedingen van Alps-Resorts, de grootste aanbieder van vakantiehuizen, appartementen en glampings in Oostenrijk. Boek campings in Oostenrijk bij ACSI/Eurocampings.

Duurzaam op vakantie in Oostenrijk

Die buitenlandse gast zal in toenemende mate ervaren dat Oostenrijk inzet op duurzaamheid. “We hebben een ambitieus plan waarbij we inzetten op honderd procent hernieuwbare elektriciteit in 2030”, aldus minister Kocher. In 2040 wil het hele land CO2-neutraal zijn. “Nu al bestaat 90 procent van de energie die wordt ingezet om sneeuw te produceren hernieuwbaar,” weet de bewindsman.

Lees ook: Duurzaam skiën in de Skiwelt Wilder Kaiser: meer wintersport plezier tegen lagere kosten

Duurzame automobiliteit en reizen per trein stimuleren

Daarbij zijn nog wel wat uitdagingen te overwinnen. Het grootste deel van de CO2-emissies komt niet van hotels of van de infrastructuur van bijvoorbeeld skiliftmaatschappijen, maar van de reis naar de bestemming. “We moeten er voor zorgen dat de hele reis duurzamer wordt.” Kocher erkent dat daarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de trein als vervoermiddel, maar ziet ook dat het internationale treinverkeer nogal wat obstakels kent. De automobliteit wordt duurzamer, maar we moeten ook inzetten op treinen.”

Tegelijkertijd zal ook het aanbod aan laadpalen voor elektrische auto’s flink moeten groeien. Maar Kocher is daarover optimistisch. “Het komt er aan. Ik heb veel hotels gezien die laadpalen aanbieden in hun parkeergarages.”

Lees ook: Skikleding huren, nieuwe trend in duurzame wintersport.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.