Shadow

Kamperen in de lente in Kroatië

De winter is nog niet begonnen of velen verlangen al naar warmere en langere dagen. Dat begrijpen wij volkomen. Niet iedereen kan overwinteren in Zuid-Europa, of door Nieuw-Zeeland trekken met een elektrische campervan. Om een eventuele winterblues te voorkomen, is een reis plannen natuurlijk altijd een goed idee. Ook al brengen de feestdagen gezelligheid en licht, het is fijn om te kunnen uitkijken naar een vroege, warme reis in de lente.

Kamperen in het binnenland van Kroatië, in de buurt van Motovun © Nico van Dijk
Kamperen in het binnenland van Kroatië, in de buurt van Motovun © Nico van Dijk

Dan kies je natuurlijk het beste een bestemming uit waar de zon gegarandeerd is en zorg je ook dat je veilig op weg kunt. Denk daarbij ook aan een solide trekhaak om je caravan veilig met je auto te verbinden. Hieronder leggen we je uit waarom kamperen in het voorjaar in Kroatië een goed idee is!

Kamperen in de lente – niets dan voordelen

In Kroatië is het in de lentemaanden al aangenaam vertoeven, op veel plaatsen schommelt de gemiddelde maximumtemperatuur in maart en april al rond een milde 15°C en in mei gaat ze vlot over de 20°C. Je hoeft dus niet te puffen onder een snikhete zon, maar zeker ook geen kou te lijden in je tentje, want ’s nachts zakt de temperatuur niet al te veel. Bovendien zijn de campings dan een stuk – sommige tot 75% – minder druk. Dat betekent niet enkel rust, maar ook een fantastische mogelijkheid om veel goedkoper een staanplaats te boeken en makkelijker een plekje uit te kiezen dat je bevalt! Ook de toeristische trekpleisters, denk aan Dubrovnik of Zadar, zijn in de lente veel minder druk. Geen grote mensenmassa’s op de promenades langs de kust of vechten om een tafeltje in een fijn restaurant dus.

Vakanties naar Kroatië kun je boeken bij TUI, De Jong Intra, D-Reizen, Sunweb en Prijsvrij. Aanbiedingen voor vakantiehuizen in Kroatië vind je bij Interhome en Belvilla. Campings in Kroatië boeken kan bij Suncamp en ACSI-Eurocampings (inclusief naturistencampings in Kroatië).

Waarom Kroatië? De natuur!

Maar dé reden om Kroatië in de lente te bezoeken is de prachtige natuur. En deze komt in de lente volledig tot leven. Van witte stranden langs de lange kustlijn, over kleurrijke eilanden, tot grotten, rotsen en bergen: Kroatië heeft het allemaal. Een perfect land voor wie van mountainbiken en trektochten houdt. Maar dé trekpleister zijn voor ons de watervallen. In de zomer is het er vaak veel te druk, dus een lentebezoek is ideaal. Krka Nationaal Park in Skradin is een van de echte natuurlijke pareltjes van Kroatië. Skradinski Buk heeft een groot, helder, natuurlijk zwembad met hoge watervallen aan de ene kant en kleinere watervalletjes aan de andere. Het is de laagste van de drie watervallen die langs de Krka rivier gevormd zijn. In de lente vind je tussen de meertjes en kronkelende riviertjes een ware bloemenpracht die het kleurenpalet nog meer aanvult.

Een kleurenpracht die echter niet kan tippen aan die van het wereldberoemde Plitvice Lakes National Park. Dit staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de oudste nationale parken in de regio. Het park bestaat uit 16 meren op verschillende plateaus met watervallen die ze verbinden. De meren staan bekend om hun kenmerkende kleuren; variërend van azuurblauw tot groen, grijs of helder blauw. De kleuren veranderen voortdurend, afhankelijk van het aantal mineralen of organismen in het water en de invalshoek van het zonlicht. Een lentebezoek aan dit park is een ervaring die je nooit zult vergeten.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *