Shadow

IJsland is klaar voor herstart van toerisme: nieuwe ontdekkingsroutes en activiteiten

Een ramp, de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull in 2010, zorgde behalve voor verlamming van het wereldwijde vliegverkeer ook voor een enorme toename van de naamsbekendheid van IJsland én voor een enorme groei van het toerisme in de noordelijke eilandstaat. En wie weet kan IJsland na de coronapandemie opnieuw profiteren van een enorme groei van het toerisme. Het land is klaar om vanaf dit voorjaar weer toeristen te ontvangen. De natuurlijke schoonheid van IJsland zal in de toeristische promotie wederom de sleutel tot het succes zijn.

De ruige natuur van IJsland is uniek. Wandeling over de gletsjer van de svinafellsjokull © InspiredbyIceland.com
De ruige natuur van IJsland is uniek. Wandeling over de gletsjer van de svinafellsjokull © InspiredbyIceland.com

Dat zei de IJslandse ambassadeur in Nederland en België, Kristján Andri Stefánsson, dinsdag 2 maart tijdens een webinar voor Nederlandse en Vlaamse reismedia en touroperators.

Versoepeling coronamaatregelen op IJsland vanaf 1 mei

De coronapandemie lijkt in IJsland op z’n retour. Sinds 20 januari 2021 zijn er volgens de ambassadeur geen nieuwe besmettingen meer geconstateerd. Wel gelden er nog beperkingen voor inkomend toerisme. Zo moeten reizigers een negatieve prc-test laten zien die maximaal 72 uur oud mag zijn. Bij aankomst op IJsland krijgen ze opnieuw een pcr-test. Ook moeten ze 5 tot 6 dagen in quarantaine gaan en een tweede coronatest ondergaan. Maar wie al corona heeft gehad of gevaccineerd is, hoeft niet meer in quarantaine. En vanaf 1 mei 2021 worden de coronabeperkingen versoepeld.

Social distancing met 3,5 inwoners per vierkante kilometer

Nu is het in IJsland ook een stuk makkelijker om bijvoorbeeld aan ‘social distancing’ te doen. Met een bevolkingsdichtheid van 3,5 inwoners per vierkante kilometer is afstand houden een stuk makkelijker dan in Nederland. In de noordwestelijke regio Westfjord, of Vestfjardaleidin op z’n IJslands, kun je dagen rondtrekken zonder iemand tegen te komen.

Bovendien zal eind juni 70 procent van alle IJslanders boven de 16 jaar gevaccineerd zijn. IJsland wil zich daarom als groene, veilige bestemming promoten.

Icelandair voert vluchtfrequentie op

Ook de nationale luchtvaartmaatschappij Icelandair heeft vertrouwen in de toekomst. De maatschappij vliegt nu nog twee keer per week passagiers in drie uur tijd van Amsterdam naar vliegveld Keflavik bij Reykjavik, maar deze zomer zal de frequentie opgevoerd worden naar 12 tot 14 vluchten per week, aldus Marieke van der Weijden, accountmanager bij Icelandair.

Vanaf Keflavik vertrekken dan vliegtuigen naar 11 bestemmingen in Noord-Amerika, als Canada en de Verenigde Staten tenminste weer op grote schaal reizigers uit Europa toelaten. Direct doorvliegen hoeft echter niet, want je kunt zonder extra toeslagen gebruik maken van de stop-over-service. Daarmee kun je tussen twee vluchten door maximaal 7 dagen op IJsland verblijven. Je hotelkosten zijn uiteraard wel voor eigen rekening.

En die zeven dagen zijn lang niet genoeg al het moois te zien dat IJsland te bieden heeft. IJsland staat vooral bekend om z’n spectaculaire natuur en z’n unieke geologische verschijnselen zoals vulkanen, geisers en geothermische baden. Daarnaast zijn de zeven regio’s van het eiland de laatste jaren beter ontsloten door het ontwikkelen van nieuwe routes. Naast de bekende Golden Circle, een 300 kilometer lange route langs de hoogtepunten van IJsland, heb je nu ook de Diamond Circle, de Arctic Coastway en de Westfjord route.

Vakanties naar IJsland boeken

Bekijk aanbiedingen naar IJsland voor rondreizen, groepsreizen en singlereizen bij TUI, Shoestring, Sawadee, Riksja Travel, Voigt Travel, BBI-Reizen, Tenzing Travel en Trivago.

Diamond Circle: spectaculaire route door het noorden van IJsland

De Diamond Circle is 250 kilometer lang en loopt door het noorden van IJsland. De route is zomer en winter geopend en loopt door een van de meest geologisch actieve gebieden ter wereld. Je vindt hier onder meer de grootste watervallen van Europa en geothermische baden, maar je kunt ook genieten van het noorderlicht, de midzomernacht en je kunt er walvissen spotten. Trek er wel vijf tot zes dagen voor uit om een goede indruk te krijgen.

Lees ook: De beste tips voor een campervakantie in IJsland

Arctic Coast Way: off the beaten track rond de Poolcirkel

De Arctic Coast Way is een andere betrekkelijk nieuwe route. Deze route is 900 kilometer lang. In zes tot tien dagen kun je hier rond de Poolcirkel helemaal ‘off the beaten track’ gaan. Wie minder tijd heeft, kan ook delen van de route volgen. Een vierwiel-drive is wel aan te raden.

Nieuwe tunnel ontsluit Westfjords-regio

Ook in de Westfjords-regio is sinds oktober 2020 te ontdekken via een nieuwe route. Dit schiereiland in het noordwesten van IJsland, ziet er vanuit de lucht uit als de gespreide vingers van een hand. Dankzij het immense aantal inhammen en fjorden is de Westfjords-regio goed voor 80 procent van de totale kustlijn van IJsland. Maar hier woont maar 2 procent van de bevolking en slechts 10 procent van de toeristen komt hier. Dankzij de opening van een tunnel in 2020 is de regio nu het hele jaar door bereikbaar.

Dankzij de uitgestrektheid en de leegte van dit gebied hebben de inwoners een mentaliteit ontwikkeld die zich het beste laat omschrijven als ‘laid back, no worries and relax’.

Sky Lagoon: infinitypool en geothermische spa

Een andere nieuwe attractie is de Sky Lagoon, vlakbij Reykjavik. Iedereen kent de Blue Lagoon, die niet ver van het vliegveld ligt, maar de Sky Lagoon is een nieuw geothermisch spa-complex. Je komt hier vanuit de kleedkamers eerst in een soort canyon terecht, maar als je dan de hoek om komt, beland je in een van de mooiste infinity-pools die je ooit gezien hebt. De Sky Lagoon ligt 7 meter boven de Atlantische Oceaan. De lucht versmelt met het water van de lagune en de oceaan.

Het bad is ongeveer 1,20 meter diep en 38 tot 39 graden warm. Natuurlijk kun je hier heerlijk blijven dobberen, maar je kunt ook de zogeheten Ritual Experience ondergaan. Dat ritueel bestaat uit zeven stappen en bestaat uit onder meer een saunabad, koude mist, dompelbaden en weer het warme water in. Het is een proces van opwarmen, afkoelen en vooral ontspannen. De Sky Lagoon gaat eind april open.

Lees ook:

Kijk voor meer informatie op Visiticeland.com

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *