Shadow

Onderzoek naar graf op de Kasteelruïne in Valkenburg aan de Geul tijdens Nationale Archeologiedagen

In 1925 is bij restauratiewerkzaamheden aan de Kasteelruïne een menselijk skelet gevonden. De grafkelder en de in 1925 geplaatste steen zijn in 2014 herontdekt. In opdracht van Stichting Kasteel van Valkenburg gaat RAAP dit skelet verder onderzoeken. Tijdens de Nationale Archeologiedagen van 14 tot en met 20 juni kun je het onderzoek van dichtbij volgen.

Onderzoek naar graf op Kasteelruïne

Het in 1925 gevonden graf op de Kasteelruïne. © Kasteelruïne Valkenburg aan de Geul
Het in 1925 gevonden graf op de Kasteelruïne. © Kasteelruïne Valkenburg aan de Geul

In 1925 heeft architect W. Sprenger bij restauratiewerkzaamheden op de Kasteelruïne een menselijk skelet gevonden. Het skelet is vervolgens met betonnen wanden en een betonnen dekplaat afgedekt.

Bij het graf is een hardstenen kolom geplaatst met de tekst: Graf van een onbekende, ontdekt en hersteld in 1925. Deze steen heeft jarenlang verscholen gestaan in een heg en is in 2014, evenals de grafkelder, herontdekt. Onderzoek door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft uitgewezen dat het om een ruim 400 jaar oud skelet gaat van het mannelijk geslacht.

Als beheerder en beschermer van de kasteelruïne in Valkenburg heeft Stichting Kasteel van Valkenburg opdracht gegeven aan archeologisch onderzoeksbureau RAAP om antwoorden te vinden op alle open vragen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van onder andere Isotopen- en DNA onderzoek. Archeologisch, geofysisch en fysisch antropologisch onderzoek moeten uitwijzen onder welke omstandigheden deze persoon gestorven en begraven is.

Update: Lees hier wat het onderzoek naar het skelet op de Kasteelruïne Valkenburg heeft opgeleverd.

Nationale Archeologiedagen op Kasteelruïne Valkenburg

Tijdens het onderzoek van 14 juni 2021 tot en met 20 juni 2021 is het mogelijk het graf te bezichtigen en het onderzoek live te volgen. Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 18, 19 en 20 juni zijn archeologen en de fysisch antropologe, tijdens de reguliere openingstijden, aanwezig voor de werkzaamheden, maar ook om bezoekers meer informatie te geven over het onderzoek.

Kasteelruïne in Valkenburg

De Kasteelruïne, Nederlands oudste nog gedeeltelijk bestaande hoogteburcht, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. Al bijna 1000 jaar bepaalt het Kasteel van Valkenburg en later de Kasteelruïne het beeld van Valkenburg. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen met buskruit door Stadhouder Willem III. Op de Kasteelruïne zijn de ridderzaal, de artilleriekamer en de kapel duidelijk te herkennen. Vanaf de Kasteelruïne heeft men een prachtig panorama-uitzicht over Valkenburg.

Stichting Kasteel van Valkenburg

Stichting Kasteel van Valkenburg bestaat sinds 1924 en heeft als oogmerk de Fluweelengrot en de Kasteelruïne van Valkenburg voor het nageslacht te behouden in de staat waarin het nu verkeert en beide monumenten veilig en toegankelijk te houden. Een niet eenvoudige taak, enerzijds omdat het voormalige Kasteel van Valkenburg is opgetrokken uit mergel, wat restauratiewerken haast onbetaalbaar maakt. Anderzijds omdat de Fluweelengrot veel onderhoud vergt om de veiligheid te waarborgen. Beide locaties zijn bij voorkeur als geheel het hele jaar te bezoeken. De revenuen van alle activiteiten komen geheel ten goede aan de instandhouding van dit culturele erfgoed.

Openingstijden en entree

De Kasteelruïne is dagelijks te bezichtigen vanaf 10.00 uur. Entree Kasteelruïne: volwassenen € 8,50, kinderen tot 12 jaar € 6,50, 0-3 jaar gratis. Bezoekers in bezit van een Museumkaart hebben gratis toegang. Bekijk meer informatie op de site van de Kasteelruïne in Valkenburg aan de Geul. Ook de Fluweelengrot in Valkenburg is sinds 5 juni 2021 weer te bezoeken.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.