Shadow

Stedentrip maken? Ga eens naar een van deze Nederlandse steden!

Lekker een weekendje weg. Een leuke stad bezoeken, beetje shoppen, een museum in, tentoonstelling bezoeken, lekker eten…kortom, gewoon er even lekker tussenuit. Zo’n korte minivakantie geeft energie en je ziet weer eens iets anders. En over anders gesproken. Kies dan ook eens een andere stad dan Amsterdam, Utrecht en Maastricht. Want er zijn zoveel meer leuke steden in Nederland!

Leeuwarden
Leeuwarden is leuk om te ontdekken vanaf het land maar ook vanaf het water ©MvdW

Leeuwarden en hun scheve trots

In het lijstje leuke steden in Nederland mag Leeuwarden niet ontbreken. De Friese hoofdstad is één van de oudste steden van Nederland en heeft alles wat je je tijdens een stedentrip kunt wensen. Geschiedenisliefhebbers halen hun hart op in het centrum waar de pakhuizen niet alleen historisch, maar ook bijzonder fotogeniek zijn. Dat is de Oldehove toren trouwens ook. Hoe gek het ook lijkt, deze scheve, nooit afgebouwde toren is de trots van Leeuwarden. Al snel na het begin van de bouw in 1529 zakte de toren scheef. Pogingen om hem recht te krijgen faalden en de bouw is in 1533 gestopt. De toren is in principe te bezoeken, maar kijk even op de website wanneer dat kan.

Oldehove, toren in Leeuwarden
Scheve toren Oldehove is de trots van Leeuwarden©MvdW

Een andere trots van Leeuwarden

Naast de scheve toren is de Kleine Kerkstraat een andere trots van Leeuwarden. Het winkelstraatje is al meerdere keren uitgeroepen tot “Leukste winkelstraat van Nederland”. En ook kleinste winkeltje van Nederland staat in Leeuwarden. Met een oppervlakte van nog geen 19 vierkante meter en een breedte van maximaal 120 centimeter is het pandje, gebouwd in 1897, met een kruimeldief schoon te houden.

Tips:

  • Het Fries Museum vertelt je alles over Friesland en Leeuwarden.
  • Nu eens geen brouwerijbezoek maar een kijkje in een distilleerderij: in het Beerenburger Museum zie je hoe in de oude distilleerderij van Boomsma vroeger Beerenburger ‘ús Nasjonale Slokje’ werd gemaakt.
  • Ontdek Leeuwarden vanaf het water.

Enschede, een stad met een hart

Enschede heeft iets met vuur. Het begon al in 1862, toen de stad volledig afbrandde en slechts de ‘Grote Kerk’ bewaard bleef. Nog een aantal branden volgden met de vuurwerkramp van 13 mei 2000 in Roombeek als recente trieste laatste ramp. Al die branden zorgden ervoor dat van de oude panden nog maar weinig is overgebleven. Toch heeft de stad nog steeds een ‘hart’ omdat het volgens het oude patroon is herbouwd en opgebouwd. Het textielverleden van Enschede zie je overal terug. Het onbeduidende dorp bloeide op tot een prominente stad toen zich vanaf 1860 enkele textielbaronnen  in Enschede vestigden. Enkele namen van toen, zoals Van Heek en Ten Cate kennen we nog steeds. In de prachtige herenhuizen die de latere branden hebben doorstaan zitten nu restaurants en hotels. Hier wordt ook het bier geschonken van bierfabriek Grolsch, opgericht door de textielbaronnen die het zat waren dat hun arbeiders zoveel jenever dronken en dus ook vaak dronken waren. Bier was makkelijk te maken, had een lager alcoholpercentage en zorgde ervoor dat er in de textielfabrieken minder ongelukken gebeurden door alcohol.
Overigens kun je in Enschede ook biertjes van andere merken krijgen hoor 😊. 

Roombeek in Enschede
Wandel ook eens door de wijk Roombeek in Enschede©mvdw

Het hart van Roombeek

De wijk Roombeek werd in 2000 hard getroffen door de vuurwerkramp in die 40 hectare grond verwoestte en 500 woningen in de as legde. De manier waarop de wijk is herbouwd is uniek: er werden basiseisen aan de woningen gesteld maar verder is de wijk voor het grootste deel ingevuld door de bewoners. Het hart van Roombeek is de krater die ontstond na de ontploffing van de fabriek. Het is een natuurlijk monument dat door de bewoners wordt gezien als een litteken: het groeit op den duur wel dicht, maar blijft altijd zichtbaar.

Tips:

  • Lees hier alvast over de geschiedenis en maak tijdens je stedentrip een wandeling met gids door Roombeek waarbij je de verhalen hoort van elk huis dat hier is gebouwd.
  • Loop in de voetsporen van stadsdichter Willem Wilmink die vaak in Café Het Bolwerkerstrefpunt kwam.

750 jaar genieten in Gouda

Gluren naar gevels tijdens een stedentrip naar Gouda © Travelproof
Gluren naar gevels in Gouda © Travelproof

Kaasstad, stroopwafelstad, bierstad het zijn maar enkele van de bijnamen die Gouda heeft. De associatie met bier komt veel veel 21e eeuwers misschien wat vreemd over, maar in de Middeleeuwen was Gouda met 200 brouwerijen en een productie van 15 miljoen liter bier de grootste bierstad van Europa. Het ambacht bracht de stad rijkdom en de gerstenathistorie is nog altijd springlevend. Te zien aan de stadsbrouwerijen de Goudsche Leeuw, de Brouwloods, Bunnik’s Bierbrouwerij en de Nieuwe Brouwerij

Gouda viert in de zomer van 2022 dat het 750 jaar geleden stadsrechten kreeg van graaf Floris V. Geen beter moment dus voor een stedentrip naar Gouda dan in 2022. Rond het thema ‘Geef Gouda door’ worden tot en met september 2022 allerlei evenementen georganiseerd waarin historie, Goudse ambachten, de mensen die Gouda maken en de toekomst van de stad centraal staan.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

 

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.