Shadow

Duitsland trapt af voor Lutherjaar 2017

© CMR/Christiane Wartenberger
© CMR/Christiane Wartenberger

Geen beter moment om het officiële startschot voor het Lutherjaar te geven dan vandaag op Hervormingsdag. Op 31 oktober 1517 spijkerde Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deuren van de slotkerk van Wittenberg, zo wil het verhaal. Deze historische gebeurtenis wordt in Duitsland een jaar lang groots gevierd! Een uitgelezen kans om Luther in al z’n gedaantes te leren kennen: als eigenzinnig hervormer, Bijbelvertaler, pelgrim, media-expert, motor achter de boekdrukkunst, muziekliefhebber en lekkerbek. Met unieke exposities, wandelingen door prachtige Duitse steden en muziekfestivals die geschiedenis schrijven.

Lutherjaar 2017 in Thuringen

Hoewel Wittenberg in de deelstaat Sachsen-Anhalt ligt, wordt de aftrap van het Lutherjaar gegeven in Thüringen, de deelstaat van Luther. Hier liggen de wortels van de kerkhervormer. Hij bracht zijn schooltijd door in Eisenach, studeerde theologie in Erfurt en vertaalde het Nieuwe Testament uit het Grieks naar het Duits op kasteel Wartburg. Er zijn dan ook vele mogelijkheden in Thüringen om meer te weten te komen over de beroemde theoloog en religieus revolutionair.

‘In Luther’s voetsporen’, is het motto van de 1.010 kilometer lange Luther wandel- en fietsroute, die dwars door Thüringen loopt. Deze route leidt door het schilderachtige en afwisselende landschap van Thüringen langs verblijfplaatsen van Luther en andere belangrijke plekken van de Reformatie. Deze Lutherweg verbindt meer dan 30 belangrijke locaties uit het leven van Luther. Het pad is duidelijk bewegwijzerd met bordjes die een groene ‘L’ dragen. Onderweg zijn verschillende stops waar het leven van Luther tastbaar wordt. De wandelroutes zijn uitgezet binnen vijf gebieden in Thüringen met per gebied drie of vier etappes. Iedere route heeft zijn eigen karakter waardoor men meer te weten komt over de rijke historie van Luther en Thüringen.

Luther to go app

In de speciaal ontwikkelde ‘Luther to go’ app kunnen wandelaars en fietsers alle routes vinden en zo gemakkelijk Thüringen ontdekken. De routes worden volledig beschreven en geven veel achtergrondinformatie met tips, beste reistijd, moeilijkheidsgraad, eetgelegenheden en overnachtingsmogelijkheden. De ‘Luther to go’ app is vanaf nu gratis te downloaden in de App Store en de Play Store en is beschikbaar in het Engels en Duits.

Sharing is caring!

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief