Shadow

Duitsland promoot trips naar groene steden met IGA Berlin 2017

berlijnDe Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) geeft samen met de IGA Berlin 2017 een groen accent aan de internationale promotie voor het vakantieland Duitsland. De tuinbouwtentoonstelling wordt onderdeel van de wereldwijde marketingactiviteiten van de DZT, die daarmee de aandacht vestigt op de aspecten duurzaamheid en natuur in relatie tot stedelijke ruimtes.

IGA 2017 geeft stadstoerisme groene flair

Iedere tien jaar is de Internationale Gartenausstellung (IGA) naast een event ook een tentoonstelling waar de mensen uit het vak laten zien wat ze kunnen. Het grootste tuinfestival van Duitsland wordt in 2017 voor het eerst gehouden in de hoofdstad Berlijn. De IGA opent haar poorten op 13 april 2017. Hiervoor wordt het oppervlak van de internationaal in hoog aanzien staande ‘Gärten der Welt’ – de ‘tuinen van de wereld’ – in het Berlijnse stadsdeel Marzahn verdubbeld en bovendien worden de Kienberg en delen van het Wuhletal in het areaal van de IGA geïntegreerd. Zo ontstaat er in een groot parklandschap op ca. 100 hectare een van de grootste stadsontwikkelingsprojecten van de afgelopen tien jaar. Als de IGA op 15 oktober 2017 na 186 dagen wordt gesloten, zal deze naar verwachting zo’n twee miljoen bezoekers uit Duitsland en andere Europese landen hebben getrokken. Petra Hedorfer, bestuursvoorzitter van de DZT, verklaart hierover: “Duitsland heeft als populairste bestemming voor culturele reizen en stedentrips bij de Europese bevolking een vaste plaats veroverd.

Berlijn met zijn culturele schatten, historisch erfgoed en hippe creatieve scene registreerde in 2015 meer dan 13,6 miljoen overnachtingen van buitenlandse toeristen en staat daarmee qua populariteit bovenaan. De IGA is een uitstekende gelegenheid om deze stad van een andere kant te belichten en te ontdekken: als groene stad van morgen met een hoge levenskwaliteit. Daarmee is Berlijn exemplarisch voor de groene metropolen in het vakantieland Duitsland.”

Stadslandschap met internationale uitstraling

Aan de internationale landschapsarchitectonische wedstrijd voor de inrichting van de IGA hebben in totaal 26 landschapsarchitecten- en ingenieursbureaus meegedaan. Een hoogtepunt zijn de internationale ‘tuinkabinetten’, afgescheiden open ruimtes waar hedendaagse trends in de tuinkunst centraal staan. Een aantal geselecteerde landschapsarchitecten uit Australië, Brazilië, Chili, China, Groot-Brittannië, Libanon, Zuid-Afrika en Thailand presenteerden hun ontwerpen in Berlijn al in 2015. Tot de meest prominente vertegenwoordigers van het vakgebied die hun ideeën op de IGA 2017 gerealiseerd zien, behoren de Britse tuinarchitect Tom Stuart-Smith, de Chinese landschapsarchitect Zhu Yufan, de Duitse architect en kunstenaar Martin Kaltwasser en het Australische bureau Taylor Cullity Lethlean (T.C.L.).

Aantrekkelijk activiteiten- en recreatieaanbod

Op de IGA kunnen de bezoekers deelnemen aan boeiende activiteitenprogramma’s en genieten van spectaculaire uitzichten op de hoofdstad. Bij de hoofdingang van de IGA start de eerste kabelbaan van Berlijn, die zijn passagiers naar de top van de Kienberg met de uitkijktoren ‘Wolkenhain’ brengt. Zwevend op een hoogte van 25 meter boven de grond kunnen zij zich een beeld vormen van de water- en themawerelden.

AIs alternatief kunnen de bezoekers ook kiezen voor een wandeling over de Panoramaweg, die hen over planken door het waterrijke landschap van het Wuhletal aan de voet van de Kienberg naar de ‘Gärten der Welt’ leidt. Watertuinen, diverse speeltuinen en een zomerrodelbaan zorgen voor de nodige afwisseling. Verdiepende informatie is verkrijgbaar in het Umweltbildungszentrum – het milieu-opleidingscentrum. Vlak bij het bezoekerscentrum komt er bovendien een openluchttheater, dat plaats biedt aan 5.000 bezoekers.

Blijvende aanwinst

Het terrein van de IGA zal de gemeenschap ook na afloop van de tentoonstelling als ecologische ruimte en gebied om actief te ontspannen, zich terug te trekken en te spelen ter beschikking staan en is dus een blijvende aanwinst voor het urbane leven. De ‘Gärten der Welt’ zullen na de IGA weer een aantrekkelijke en betaalbare bestemming voor uitstapjes zijn. En het nieuwe Kienbergpark en het areaal in het Wuhletal zullen als recreatiegebied voor de inwoners van Berlijn voor iedereen gratis toegankelijk zijn.

Naar de Duitse kerstmarkten met De Jong Intra.

Sharing is caring!

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief