Shadow

Stedentrip met trein vaak goedkoper dan met vliegtuig

Met de trein naar een vakantiebestemming in Europa is vaak voordeliger dan met het vliegtuig. Dit blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. De reistijd is meestal wel langer met de trein.

Trein©Daniel Abadia – Unsplash

De Consumentenbond peilde de prijzen van vijf stedentrips binnen Europa in het hoogseizoen (herfstvakantie) en laagseizoen, inclusief verplicht bijkomende kosten en kosten voor handbagage. Het ging om retourtjes voor twee personen naar Berlijn, Londen en Parijs en voor twee volwassenen en twee kinderen naar Praag en Kopenhagen. Boek een stedentrip naar Berlijn.

Gratis onder 17 jaar

Van de tien reizen uit de steekproef, zijn er acht goedkoper met de trein dan met het vliegtuig. Vooral naar Praag bleek de trein een voordelige keuze, omdat kinderen onder 17 jaar gratis reizen. In het hoogseizoen zijn de treinkosten naar Centraal Station Praag en terug voor een gezin uit Tilburg gemiddeld €120 per persoon. Met het vliegtuig zouden zij ieder €265 kwijt zijn. Ook Kopenhagen is met de trein een stuk goedkoper: €100 per persoon, ten opzichte van €170 met het vliegtuig. Naar Londen is het meestal goedkoper met het vliegtuig. Maar dat hangt wel af van de reisperiode en de luchthaven waarop gevlogen wordt. In het laagseizoen is vliegen op luchthaven Londen City duurder dan met de trein. Kijk op de site van NS International naar alle reismogelijkheden.

Reisduur

De trein is in bijna alle gevallen langzamer dan het vliegtuig. De reis naar Praag duurt zelfs twee keer zo lang met de trein. Maar bij een reis naar Parijs is het tijdsvoordeel van het vliegtuig ten opzichte van de trein  een stuk kleiner. Een stel dat vanuit Assen naar de Lichtstad reist, is met de trein slechts 20 minuten langer onderweg.

CO2-uitstoot

Consumenten die kiezen voor de trein doen dit vaak  omdat het beter is voor het milieu. Vliegtuigen stoten tot wel 10 keer meer CO2 uit dan  treinen. Een andere optie voor een stedentrip is met de bus.

Meer aanbod aan stedentrips met de trein

Sinds het onderzoek is uitgevoerd in 2019 is het aanbod aan stedentrips met de trein flink gegroeid. Reisorganisatie TUI bood in 2022 al stedentrips met de nachttrein aan naar Wenen, Venetië, Milaan, Florence en Kopenhagen. Vanaf 26 april 2023 komen daar ook stedentrips met de TUI City Express naar Dresden en Praag bij.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *