Shadow

Coronavirus: toerismesector in Zuid-Tirol beëindigt winterseizoen voortijdig

Vertegenwoordigers van horeca gelegenheden en gondels in het Italiaanse Zuid-Tirol hebben besloten voortijdig het winterseizoen af te sluiten en later open te gaan voor het voorjaarsseizoen. Als gevolg daarvan zullen de ondernemingen het werk neerleggen vanaf 11 maart tot in ieder geval 3 april 2020. Deze beslissing is een direct gevolg van de ontwikkelingen rond het coronavirus in Italië – en andere delen van Europa – in de afgelopen 48 uur. Het regionale bestuur en zorginstellingen in de regio staan achter deze beslissing.

Skigebieden in Zuid-Tirol gaan per 11 maart dicht vanwege het coronavirus © Nico van Dijk
Skigebieden in Zuid-Tirol gaan per 11 maart dicht vanwege het coronavirus © Nico van Dijk

Manfred Pinzger, voorzitter van de horecavereniging in Zuid-Tirol (HGV), Helmut Sartori, voorzitter van de vereniging voor gondelhouders in Zuid-Tirol, Leo Tiefenthaler, voorzitter van de agrarische vereniging van Zuid-Tirol (boerenvakanties), en Ester Mutschlechner-Seeber, voorzitter van de Zuid-Tiroolse vereniging voor B&B’s en appartementverhuurders (VPS), kondigden gezamenlijk aan deze buitengewone maatregel te nemen, tijdens een persconferentie in Bolzano eerder vandaag.

“Als gastheren en ambassadeurs van Zuid-Tirol hebben we een bijzondere verantwoordelijkheid jegens onze gasten, onze personeelsleden en mede-inwoners. De volksgezondheid heeft nu onze hoogste prioriteit,” zei Manfred Pinzger van HGV. “Deze stappen gaan verder dan die van de regering. In deze situatie moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk in te dammen. We raden alle accommodaties binnen onze vereniging aan zo begripvol mogelijk met de situatie om te gaan en vragen hen om gasten alternatieve data aan te bieden voor zover dat mogelijk is.”

“De skigebieden van Zuid-Tirol behoren tot de populairste in de Alpen. We zijn ons ervan bewust dat we een belangrijke keuze kunnen en moeten maken om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen,” bevestigt Helmut Sartori van de vereniging voor gondelhouders.Snel verslechterende situatie

Gisteren, op zondag 8 maart, werd tijdens een vergadering met vertegenwoordigers uit de toeristische industrie besloten tot deze substantiële maatregelen over te gaan, nadat de situatie in Europa en Italië snel verslechterde. Op 7 maart heeft de Italiaanse regering Lombardije en 14 provincies verklaard tot code rood gebieden. Zuid-Tirol behoort niet tot deze regio’s, maar heeft desalniettemin een stijging gezien in het aantal (mogelijke) besmettingsgevallen.

Skiliften Aosta-dal en Livigno ook dicht

Ook in andere gebieden in Noord-Italië lijkt het skiseizoen voorbij te zijn. In het Aosta-dal zijn maandag 9 maart de liften al gesloten. In Livigno, dat in Lombardije ligt, zijn de skiliften gesloten. Horeca mag alleen van 6.00 tot 18.00 uur open zijn onder de voorwaarden dat gasten een meter afstand van elkaar houden. Livigno heeft wintersportgasten opgeroepen naar huis te gaan. Het is niet bekend of in die skigebieden de liften de rest van het seizoen gesloten blijven Voor Lombardije geldt een negatief reisadvies.

Lees ook: Wat keren je annuleringsverzekering en je reisverzekering uit bij het coronavirus.

Sharing is caring!