Shadow

Coronatest voor op reis en andere vaccinaties

Nederlanders die de komende tijd op reis willen, zullen in het buitenland vaak een negatieve coronatest moeten overleggen. Maar de GGD geeft dergelijke verklaringen niet af? Waar kun je dan wel terecht voor een coronatest en krijg je een Engelstalige verklaring mee?

Coronatest voor op reis nodig? Plan tijding een afspraak © Elchinator/Pixabay
Coronatest voor op reis nodig? Plan tijding een afspraak © Elchinator/Pixabay

Voor veel landen, ook die met een ‘geel’ reisadvies, zul je bij aankomst aan de grens of op een luchthaven een negatieve coronatest moeten tonen, voordat je het land in mag.

GGD biedt geen coronatest voor op reis

Bij de GGD in Nederland kun je wel een coronatest laten doen. Maar de GGD geeft bij een negatieve uitslag geen verklaring mee. Laat staan dat je een Engelstalig document krijgt opgestuurd dat je ter bevestiging van een negatieve coronatest in het buitenland kunt gebruiken. Een coronatest voor een reis laten afnemen bij de GGD is dus geen optie. Het afnemen van een coronatest bij de GGD is gratis en wordt vergoed door je zorgverzekering zonder dat dit ten koste gaat van je eigen risico.

Covid-test voor op reis

Er zijn wel commerciële partijen die coronatests voor op reis aanbieden. Zoek wel vooraf uit welke coronatest je nodig hebt, want er zijn nogal wat verschillen. Soms heb je een negatieve PCR-test nodig, soms een serologische test nodig, en soms moet je beide coronatests ondergaan. Om zo’n Covid-test voor een reis af te nemen is het belangrijk dat je geen klachten hebt.

Coronatest voor vakantie: de PCR-test

De PCR-test staat ook wel bekend als de swab-test en toont aan of je op dit moment wel of niet besmet bent met het coronavirus. Bij de PCR-test gaat neemt iemand met een wattenstaafje in je keel en neus slijm af. Daarna wordt in een laboratorium gekeken of zich in dat slijm virusdeeltjes bevinden. De uitslag van een PCR-test is binnen 24 uur bekend. Maar zo’n test is altijd een momentopname. Vandaar dat veel landen eisen dat jouw PCR-test maximaal 48 of 72 uur tevoren afgenomen moet zijn.

Engelstalige medical non-covid-verklaring

Bij een negatieve uitslag van de PCR-test (= je hebt geen corona) kun je bij commerciële testbedrijven als Vaccinatiesopreis.nl een Nederlandstalige en Engelstalige medical non-covid-verklaring ondertekenen. Die zijn ondertekend door een arts en internationaal geaccepteerd.

De corona sneltest

De tweede coronatest is de zogeheten sneltest, ook wel antigeentest genaamd. Ook met een sneltest kun je meten of je nu besmet bent met het Covid-19-virus. Die sneltest meet of je bepaalde viruseiwitten, de zogeheten antigenen, in je lijf hebt die duiden op een coronabesmetting.

De serologische test

Naast de PCR-test en de sneltest kun je ook een serologische test ondergaan. In tegenstelling tot de twee andere coronatesten, meet de serologietest of je immuniteit hebt opgebouwd tegen het coronavirus. Bij een serologische test wordt een beetje bloed afgenomen. Op grond van de Wet Behandel Overeenkomst moet dat gedaan worden door een verpleegkundige met een BIG-registratie.

Bij de serologische test wordt in het laboratorium gekeken of je antistoffen tegen het coronavirus hebt aangemaakt. Die wijzen op besmetting (antistoffen lgA en lgM), maar kunnen ook aantonen of je inmiddels immuniteit tegen het coronavirus hebt opgebouwd (antistof lgG). De uitslag van de serologie-test laat 72 uur op zich wachten. Plan dus tijdig een afspraak als je een negatieve serologietest moet kunnen aantonen.

Als je dus een corona-vrij-verklaring voor een reis nodig hebt, is het dus zaak om rekening te houden met de verwerkingstijd van de testresultaten en de vertrektijden van je vlucht.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.