Shadow

Dit zijn de 10 beste Europese steden voor een workation

Veel millennials wisten het eigenlijk al, maar tijdens de coronapandemie werd het ook voor veel werknemers én werkgevers duidelijk: je kunt ook prima online werken op een andere plek dan kantoor. En als dat thuis kan, dan kan het toch ook elders, bijvoorbeeld in het buitenland? Combineer werk met vakantie en je krijgt de workation. Maar wat zijn de beste Europese steden voor een workation?

Veel digitale werkers waren er al aan gewend om tijdens hun vakantie even hun werkmail te checken, toch nog even dat projectvoorstel te verbeteren of nog dat belangrijke zakelijke telefoontje te plegen. Het was weliswaar vakantie, maar dankzij doorgaans uitstekende digitale verbindingen was bereikbaarheid voor de zaak ook in het buitenland geen probleem meer.

Digital nomads zijn op een soort permanente workation. Ze kunnen overal werken. © Andrea Piacquadio via Pexels
Digital nomads zijn op een soort permanente workation. Ze kunnen overal werken. © Andrea Piacquadio via Pexels

Elke dag naar kantoor?

Daarna heeft het vele thuiswerken tijdens de coronapandemie duidelijk gemaakt dat de noodzaak om elke dag naar kantoor te gaan minder groot is dan voorheen werd gedacht. Steeds meer bedrijven zien dat hun werknemers op een andere locatie minstens zo productief kunnen zijn als op de zaak. Waar je je werk doet, is steeds minder belangrijk.

Combineer werk en vakantie tot een workation

En waarom zou die werkplek eigenlijk bij jou thuis, of überhaupt in Nederland zijn? Zou het niet leuker zijn om bijvoorbeeld in een vakantiehuis in Spanje of Portugal te werken? In een mediterrane stad waar je enerzijds in alle rust kunt werken, maar buiten je werktijden om kunt genieten van, zon, zee, strand, een heel andere omgeving en ‘la dolce vita, zonder dat het je je vakantiedagen kost’? Waar je werk en vakantie kunt combineren? Kortom, een ‘workation’?

Holidu, een zoekmachine die gespecialiseerd is in het doorzoekbaar maken van het aanbod aan vakantiewoningen, zocht uit wat de beste Europese steden voor een workation zijn. Voor de aspecten die belangrijk zijn voor het ‘work-element’ in de workation werd gekeken naar de maandelijkse kosten van een appartement, de snelheid van het lokale internet, het aantal coworking spaces, taxikosten per kilometer, maaltijdkosten en de instagrammability van een stad.

Maar omdat bij een workation ook gekeken werd naar zaken die bijdragen aan fun en het vakantiegevoel, werd ook gekeken naar het aantal activiteiten in de betreffende stad dat beoordeeld werd met minimaal 4 sterren op Tripadvisor, de kosten van een drankje na het werk en het gemiddelde aantal uren zonneschijn.

De beste Europese stad voor een workation: Lissabon

Volgens de Workation Index van Holidu is de Portugese hoofdstad Lissabon de beste stad voor een workation. De stad aan de Taag haalde een relatief hoge score in alle categorieën, zonder daarmee in de top tien per categorie te komen. Lissabon heeft een aantal mooie stranden, die goed bereikbaar zijn, mede doordat taxi’s maar 0,47 cent per kilometer kosten. Voor of na je werk even lekker zwemmen is hier geen enkel probleem. Verder kun je in Lissabon genieten van heerlijke pastel de nata, goede goedkope wijn en natuurlijk de weemoedige klanken van de fado.

Workation in Barcelona

Tijdens een workation in een coworking space of op een terras kun je nieuwe contacten en frisse ideeën op doen. © Andrea Piacquadio via Pexels
Tijdens een workation in een coworking space of op een terras kun je nieuwe contacten en frisse ideeën op doen. © Andrea Piacquadio via Pexels

Barcelona komt op de tweede plaats van de ranglijst van beste Europese steden voor een workation. De Catalaanse hoofdstad staat zelfs vierde op de internationale ranglijst. Barcelona is al jaren hip en hot bij millenials die regelmatig heen en weer pendelen tussen Nederland en de Costa. Wereldberoemde architectuur van Gaudi, die ook nog eens erg instagrammable is, veel hippe tentjes, kilometers lange stranden en 2.737 andere dingen om te doen in Barcelona met een beoordeling van 4 sterren en hoger. De internetsnelheid is er indrukwekkend en vanwege alle factoren bij elkaar heeft Barcelona na Londen de meeste coworking spaces in Europa.

Workation in Boedapest

Op de derde plaats staat de eerste niet-mediterrane stad: de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Net als Lissabon scoort Boedapest in geen enkele onderzochte categorie een plek in de top tien, maar de afzonderlijke scores zijn opgeteld toch hoog genoeg voor een prima eindklassering. Drankjes, met name de lokale bieren, zijn er vriendelijk geprijsd.

Workation in Istanbul

Op plek vier van de Workation-Index een buitenbeentje: Istanbul. Een buitenbeentje omdat het de enige Europese stad is die op twee continente ligt en omdat Turkije geen deel uitmaakt van de EU. Dat kan extra bureaucratie opleveren als je daar voor langere tijd wilt werken en wonen. Het aantal zonuren en de vele culturele mogelijkheden leveren Istanbul veel punten op. En dankzij het tijdsverschil met Nederland heb jij je werk veel eerder af dan je collega’s op kantoor in Nederland. Daardoor maak je een goede indruk bij je baas of je opdrachtgevers en hou je toch genoeg tijd over om van de stad te genieten.

Op workation in Boekarest

De Roemeense hoofdstad Boekarest eist de vijfde plaats op in de Workation Index van Europese Steden. Onder de voormalige communistische dictator Ceaucescu is het grootste deel van het prachtige, oude Boekarest gesloopt, maar met 54 Mbps heeft Boekarest een van de hoogste internetsnelheden ter wereld. Ook taxiritten en drankjes zijn er spotgoedkoop.

Workation in Madrid

Waarom zou je thuiswerken of naar kantoor gaan als je tijdens een workation ook op een zonnig strand in Zuid-Europa kunt werken © RODNAE Productions via Pexels
Waarom zou je thuiswerken of naar kantoor gaan als je tijdens een workation ook op een zonnig strand in Zuid-Europa kunt werken © RODNAE Productions via Pexels

Op de zesde plaats staat Madrid. De Spaanse hoofdstad telt honderden attracties. Geen wonder dus dat het aantal posts met hashtag #Madrid zo hoog is. En dat tikt aan in deze ranglijst.

Workation in Sofia

Op plaats zeven wederom een verrassing: de Bulgaarse hoofdstad Sofia. De stad kreeg haar naam aan het begin van de 15e eeuw en is afgeleid van de kerk van St. Sophia (wijsheid). Sofia’s wapenschild werd ontworpen in 1900. Het motto van de stad “Raste no ne stare” (groei maar word niet oud) werd een jaar later toegevoegd. Sterke troefkaart van Sofia: Lage kosten voor levensonderhoud en goedkoop bier na het werk.

Op workation in Krakau: goed bewaarde schoonheid en goedkoop eten

Op de achtste plaats vind je Krakau in Zuid-Polen. Veel van de spectaculaire architectuur in Krakau heeft de Tweede Wereldoorlog goed doorstaan en al die honderden jaren oude gebouwen geven de stad een bijzonder sfeertje. Eten in Polen kost een habbekrats.

Belgrado: veelzijdige outsider

De Servische hoofdstad Belgrado staat waarschijnlijk niet direct op je netvlies als je denkt aan een workation in Europa. Maar deze Balkan-stad is bijzonder veelzijdig. Belgrado is een van de oudste steden in Europa, maar heeft tegelijkertijd een bruisend nachtleven vol feesten, bars en disco’s. Bijkomen van het nachtleven kan met een kop koffie die iets meer dan anderhalve euro kost.

Workation in Praag

Op de tiende en laatste plaats van de Workation Index van Europese steden staat Praag. Net als Krakau ontsnapte ook Praag aan de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog, maar in tegenstelling tot Boekarest bleven in Praag de communistische leiders wel met hun tengels van het historisch erfgoed. Praag barst dan ook van de barokke en gotische kathedralen, romantische straatjes, middeleeuwse pleinen en bruggen (oa de Karelsbrug), die vaak als filmset gebruikt worden. Maar je vindt er ook de goede, moderne clubs en bruisend nachtleven.

Praag staat bekend om zijn eeuwenoude geschiedenis en cultureel erfgoed. Het is niet verrassend dat er meer dan 2.342 activiteiten zijn waarvan je hier van kunt genieten! En bier is in Praag spotgoedkoop, maar ja het Pils komt dan ook oorspronkelijk uit Tsjechië.

Nederlandse steden voor een workation

Hoe scoren Nederlandse steden in de Europese Workation Index, zul je je misschien afvragen? Zowel Amsterdam als Rotterdam komen in de ranglijst voor; Amsterdam eindigt in de Europese ranglijst op de 43e en in de internationale ranglijst op de 112e plek (van de 150). Rotterdam bekleedt in de Europese lijst op de 55e en in de internationale ranglijst op de 128e plaats.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.