Shadow

Zuid-Finland: Genieten van de eindeloze zomerdagen

Zuid-Finland biedt in de zomer een middernachtzon die nauwelijks ondergaat, temperaturen rond de 21 graden, een natuur die nog ongerept is en heerlijke eten. Die combinatie maakt Zuid-Finland een ongekende zomerbestemming voor natuurliefhebbers, zonaanbidders, avonturiers en fijnproevers.

Natuur in Zuid-Finland: helderblauwe meren, wilde bloemen, gouden strandjes en kleurrijke dorpen

Zuid-Finland barst van de meren.
Zuid-Finland barst van de meren.

De natuur van Zuid-Finland in de zomer biedt een grandioos kleurenspektakel. De avondzon legt een warme gloed over de weelderige groene naaldbossen, de helderblauwe meren, de wilde bloemen, de kleurrijke dorpen en de gouden strandjes. Het is eindeloos genieten van de lange dagen waarin je de lokale tradities gaat ontdekken in de steden en dorpjes of ontdek de nationale parken tijdens het wandelen, kanoën of fietsen. Trek de ongebaande paden op en ontdek het wildlife van Zuid-Finland, proef een rendierstoofpotje en duik net als de locals de sauna in en neem een plons in een van de vele meren. Voigt Travel geeft je alvast wat inspiratie voor je zomervakantie in Zuid-Finland.

Boek je Finland vakantie bij BBI-Travel, TUI, De Jong Intra, D-Reizen, Nordic, Tenzing Travel en Voigt-Travel,

Ontdek Savonlinna en het Saimaameer in Zuid-Finland

Meer dan 188.000 meren, helder, schoon water en talloze eilandjes – Zuid-Finland heeft niet voor niets de bijnaam ‘het land van duizend meren’. Ook de stad Savonlinna ligt midden in dit schilderachtige merenlandschap. Vanaf de torens van het middeleeuwse kasteel Olavinlinna op een klein eilandje in de stad, kijk je uit over Savonlinna en het glinsterende water van het Saimaameer met z’n vele beboste eilandjes. Ontdek de meren peddelend per kano of per raftboot voor een gegarandeerde adrenalinekick. En grote kans dat je onderweg zeehonden tegenkomt. In deze 8-daagse Savonlinna en het Saimaameer Fly & Drive overnacht je in Savonlinna, maak je een onvergetelijke boottocht en dineer je in het kasteel, voordat je via de nationale parken weer verder naar het noorden trekt.

Beleef de zomer op z’n best rondom het Saimaameer

Met een kayak kun je de meren in Zuid-Finland verkennen. Je komt dan op plekken die anders onbereikbaar zijn.
Met een kayak kun je de meren in Zuid-Finland verkennen. Je komt dan op plekken die anders onbereikbaar zijn.

Het Saimaameer trekt elk jaar tijdens de zomermaanden vakantiegangers die komen genieten van de groene omgeving. Beleef de natuur het best vanaf het water per kano en kom op plekken waar je anders nooit zou komen. Onderweg stop je en geniet je bij een kampvuur van bessensap en gril je zoals elke Fin een worstje, lekker met Finse mosterd. Of ga traditioneel wilde bessen plukken in de streek rondom het meer. Omdat de natuur zo puur is kun je ze direct eten, en met een mandje vol maak je er de heerlijkste taarten van. Tel daar een midzomernachtzon bij op en geniet van de perfecte uitzichten en eindeloze zonsondergangen. Het is alleen al een plezier om de pure buitenlucht op te snuiven en de lokale bevolking te ontmoeten.

Zeehonden spotten in Saimaa. © Visit Saimaa / Vesa Nikkanen
Zeehonden spotten in Saimaa. © Visit Saimaa / Vesa Nikkanen

Combineer de pluk met hiken door het nationale park Linnansaari, fietsen of kanoën in Harjun Portti, zwemmen en suppen in het Saimaameer en een avondje zweten in een traditionele rooksauna in Sahanlahti met de Saimaameer Fly & Drive.

Genieten van de Zuid-Finse keuken

Hou je van lekker eten en wil je verrast worden? Geen probleem, want Zuid-Finland is uitgeroepen tot gastronomische regio van Europa 2024. Het kraakheldere water, de schone bodem en de zuivere lucht brengen het meest pure voedsel voort, met smaken die alles overtreffen. Omdat de bevolking nog in harmonie leeft met de natuur is de keuken gebaseerd op seizoensgebonden producten. En de Finse natuur geeft een schat aan groenten, kruiden, paddenstoelen en bessen die overal in het wild groeien. Het eten wordt traditioneel in de oven bereid, zoals het gezouten lamsvleesgerecht Särä. Alleen de typisch Finse worst sauna makkara wordt volgens oud gebruik in de sauna gekookt. Met al dat water is vis natuurlijk populair, vooral kleine marene, zalm en de plaatselijke kaviaar. Het wordt een verrassingsreis langs de smaken en geuren van het Saimaameer.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *