Shadow

Zo hip en hot is het oude Athene

De afgelopen jaren kwam de Griekse hoofdstad Athene vanwege de eurocrisis vooral in het nieuws met grote demonstraties, verhitte debatten in het Griekse parlement en somberende politici. Maar die negatieve sfeer is nu helemaal voorbij en Athene is weer wat het was: een heerlijke mediterrane stad waar een rijke cultuur, een oude geschiedenis en hippe uitgaansgelegenheden hand in hand gaan.

Daar sta je dan, met je vliegticket naar Athene in de ene hand en je bagage in je andere hand. Snel drop je je spullen in je hotel, maar waar ga je daarna naartoe in deze miljoenenstad?

Stedentrip Athene? Naar de Acropolis!

Akropolis Athene
© Breathtaking Athens

Een bezoek aan Athene is niet compleet zonder een bezoek aan de Acropolis. Hier, in de bakermat van de democratie, raakt zelfs de grootste cultuurbarbaar onder de indruk van wat de oude Atheners al bouwden terwijl wij in West-Europa nog in dierenvellen rondliepen. De Acropolis, letterlijk ‘het hoogste deel van de stad’, ligt op een ruim 150 meter hoge tafelberg, niet al te ver van de Egeïsche zee.

Geleidelijk aan verhuisden de oude Atheners naar de vlakte rondom de burcht en werd de Acropolis het religieuze centrum van de stad. Na de grote verwoesting door de Perzen in 480 voor Christus werden de grote tempels gebouwd waarvan we nu nog steeds de resten zien zoals het Erechteion, het hallencomplex de Propylaeën, het Nikè-tempeltje naast de entree van de Acropolis en de grote Parthenon-tempel. Het Parthenon was gewijd aan stadsgodin Athena en is na alle eeuwen nog steeds de blikvanger van de Acropolis.

Bezoekers van de Acropolis lopen eerst langs de voet van de berg langs onder meer de resten van het Dionysos-theater, langs de zuilengang van Eumenes en dan via een stenen trap omhoog. Dan zie je rechts de Nikè-tempel waarbij de dragende zuilen gebeeldhouwd zijn in de vorm van vrouwenfiguren. Daarna loop je de poort door en sta je in het tempelcomplex. Aan de voet van de berg bevindt zich tegenwoordig ook een nieuw museum waar je prachtige beelden en andere vondsten van de Acropolis kunt bekijken. Aan de andere kant van de heuvel ligt de Agora, het voormalige centrale plein van het oude Athene, met onder meer de markt, de rechtbank, winkels en de gebouwen van het stadsbestuur.

Plaka: must-visit buurt in Athene

Voorstelling in de Romeinse Agora in Athene © Breathtaking Athens
Voorstelling in de Romeinse Agora in Athene © Breathtaking Athens

Vanaf de Agora loop je zo de wijk Plaka in. Deze oude volksbuurt is razend populair bij toeristen vanwege de vele smalle straatjes,gezellige restaurantjes en kroegjes. Geniet in één van de vele restaurants van Griekse lekkernijen met uitzicht op de Acropolis! De wijk is een mengeling van allerlei culturen die hier in de loop der eeuwen hun sporen hebben achtergelaten: kapelletjes, moskeeën, hammams, maar ook Romeinse resten en gebouwen uit de achttiende, negentiende en twintigste eeuw vind je hier broederlijk naast elkaar. Aan de rand van de wijk liggen nog de ruiïnes van de grote bibliotheek van Hadrianus.

Tip: ga ook naar de Toren van de Winden bij de Romeinse Agora nabij Omónia. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht op de Acropolis. En je moet zeker naar Anafiotika, een negentiende-eeuws buurtje aan de voet van de Acropolis. Je waant je hier eerder in een dorp op de Cycladen-eilanden dan in een miljoenenstad.

Modern Athene

Naast Plaka liggen de wijk Omónia en Syntagma. Deze wijken zijn uitgegroeid tot de centrale punten van het moderne Athene. Je vindt in Omónia onder meer een van de belangrijkste metrostations en veel grote boulevards. En natuurlijk neem je in Athene even de tijd om op het Syntagma-plein bij het parlementsgebouw de wisseling van de wacht te bekijken.

Nieuwe hotspots in Athene

 © Breathtaking Athens
© Breaththaking Athens

Maar als je denkt dat Athene een stad is die nog in het verleden leeft, dan heb je het grondig mis. In Athene zijn tal van nieuwe hotspots ontstaan zoals rond het Monastiraki-plein met z;n vele winkels, alternatieve bars en enorme keuze aan restaurants. Of bezoek op zondag de vlooienmarkt op de nabij gelegen Ifaistou straat. Als je nog even iets verder loopt, kom je uit bij het Avissynias-plein waar je heerlijke Griekse wijnen, ouzo met mezedes of speciale koffie kunt drinken in de vele koffiebars en rooftop-restaurants. En natuurlijk heb je overal dat prachtige zicht op de Acropolis.

Rooftop-bars en ateliers in Athene

Ook het Agia Eirini-plein en de wijk Psyrri is een must-see tijdens een bezoek aan Athene. Je vindt hier een geweldig nachtleven, ouzo-bars, taverna’s, maar ook alternatieve ateliers. Het is een echte bohemien-buurt. Maar misschien wel de ‘hotste’ uitgaansplek is Gazi. De voormalige gasfabriek hier is omgetoverd tot een museum annex cultureel centrum waar altijd wel iets te doen is: festivals, exposities, concerten, theater, noem maar op. Ook vind je in deze buurt heel veel kroegen en restaurants. Ook de naastgelegen buurten Metaxourgeio en Kerameikos zijn inmiddels ‘upcoming’.

Naar het strand in Athene

Wil je even uitblazen en alle oude en moderne cultuur even achter je laten? Dan kun je in Athene heel makkelijk naar het strand gaan. De Atheense Rivièra heet de kuststrook tussen Piraeus en Varkiza. Je vindt hier verschillende voorsteden aan zee. Als je helemaal doorreist naar Kaap Sounion kun je daar de tempel van Poseidon bewonderen. Men zegt dat je hier een van de mooiste zonsondergangen van Griekenland kunt zien. Bovendien is de haven van Athene, Pireaus het knooppunt van de Griekse veerboten naar de eilanden.

Hoe kom je in Athene?

Eleftherios Venizelos, het vliegveld van Athene, ligt op ruim 30 kilometer ten zuidoosten van de stad. Je kunt met de metro, de taxi, de trein en express-bussen van het vliegveld of naar de haven van Piraeus. Kijk op de Engelstalige website Aia.gr voor reisinformatie over Athene.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *