Shadow

Zo boek je een goedkoop vliegticket

Wie in een vliegtuig zit, weet één ding zeker: je medepassagiers op dezelfde rij hebben voor dezelfde stoel op dezelfde vlucht hoogstwaarschijnlijk niet dezelfde prijs betaald als jij. Hoe kan dat en hoe kun jij wel een goedkoop vliegticket boeken?

Niet alleen budgetvliegers bieden een goedkoop vliegticket aan. © Reisprofs.nl/Nico van Dijk.
Niet alleen budgetvliegers bieden een goedkoop vliegticket aan. © Reisprofs.nl/Nico van Dijk.

De prijs van een ticket wordt onder meer bepaald door de bestemming, de tijdstippen waarop je heen- en terugreist en het tijdstip waarop je boekt.

Zo vlieg je het goedkoopst naar je bestemming

Iedereen snapt dat als veel airlines op een bestemming vliegen, de ticketprijs meer onder druk staat dan wanneer er weinig concurrentie is. Maar zelfs als je naar een drukbevlogen bestemming als Londen reist, kun je nog flink besparen op je ticket door op een goedkopere luchthaven te vliegen.

Veel Nederlanders kijken tegenwoordig wel naar goedkope luchthavens om te vertrekken, maar vergeten om te kijken of er een alternatief is voor de dure eindbestemming. Vlieg je naar Londen, dan maakt het voor je ticketprijs nogal uit of je naar Heathrow, Gatwick, Stansted of City vliegt. De prijs van een transfer of zelfs een huurauto is dan zo terugverdiend.

Bespaar op je ticket met wisselende vertrektijden

Natuurlijk maakt het ook enorm veel uit op welke dagen je heen- en terug wilt vliegen. In het midden van de week liggen de prijzen doorgaans wat lager, terwijl terugvliegen op vrijdag juist weer duurder is. Het kan dus voordelig zijn om juist in het weekend terug te vliegen, maar die vlieger gaat niet altijd op. Wie op zondagavond terug wil vliegen uit Nice betaalt de hoofdprijs, want die toestellen zitten vrijwel altijd vol met terugkerende Nederlanders die een tweede huis aan de Côte d’Azur hebben. Gelukkig kun je bij veel ticket-sites aangeven of je reisdata flexibel zijn, dus probeer verschillende data uit. Dat kan je zo maar ettelijke tientjes per ticket schelen.

Hetzelfde geldt voor de vertrektijden. Wie bereid is op een onmenselijk vroeg tijdstip z’n bed uit te komen of in een luchthavenhotel te overnachten, kan goedkoper vliegen dan iemand die rond koffietijd wil vertrekken. En met vroeg opstaan kun je ook een vakantiedag winnen.

Package deals vaak goedkoper

Het maakt ook nogal wat uit of je alleen een vlucht boekt of een vlucht in combinatie met een hotel of huurauto. Bij ticketsites krijg je package-korting als je een vlucht met hotel en huurauto boekt. Ga je een binnenlandse vlucht maken in de VS? Vergelijk dan ticketprijzen via Google Flights. Voor vliegen binnen of vanuit Europa heeft de zoekmachinegigant nog geen aanbod.

Overstappen of niet?

Bij verre vluchten kan het de moeite waard zijn om een overstap in te lassen. Dat kan voordeliger zijn dan een rechtstreekse vlucht. Wie bijvoorbeeld met kinderen naar Australië vliegt, kan overwegen de lange reis te onderbreken door een paar dagen in Singapore of Bali over te blijven. Vlieg je naar de Verenigde Staten? Dan kun je via Icelandair met hetzelfde ticket een stopover van een week op IJsland maken. Zo heb je met één ticket twee vakanties. Voor Europese bestemmingen is een overstap echter lang niet altijd voordelig.

Reguliere airline of prijsvechter?

De tijd dat goedkope-stoelen-maatschappijen altijd voordeliger waren dan de grote luchtvaartmaatschappijen is voorbij. Veel budgetvliegers rekenen tegenwoordig toeslagen voor het meenemen van ruimbagage, babystoeltjes, een tweede tas handbagage, reserveren van voorkeursstoelen en betaling met creditcard. Deze zogeheten ‘ancillary fees’ maken dat de totaalprijs van een ticket bij een prijsvechter soms niet onderdoet voor die van traditionele maatschappijen. Let dus goed op dat soort bijkomende kosten.

Wie intercontinentaal vliegt, kan profiteren van de hub-functie van Schiphol. Buitenlandse maatschappijen die Schiphol als tussenstop gebruiken, laten in Amsterdam ook passagiers uitstappen. De lege stoelen die zij op het vervolgtraject achterlaten, worden vaak tegen een zacht prijsje verkocht, maar dat vereist wel enig online zoekwerk.

Vergelijk prijzen van vliegtickets bij onder meer KLM, TUI, D-Reizen, Sunweb, Tix, Skyscanner, Corendon Airlines en Lufthansa.

Vroeg of laat boeken?

Een vraag waar iedere luchtreiziger mee worstelt: moet ik mijn ticket zo vroeg of zo laat mogelijk boeken? Het antwoord daarop is niet eenvoudig te geven. Airlines werken allemaal met zogeheten yieldmanagement-systemen. Daarbij maken ze gebruik van enorme databases met historische vluchtgegevens. Zo weten ze van elke bestemming en elke vlucht wanneer reizigers boeken en wat ze bereid zijn voor een ticket te betalen, maar natuurlijk wordt ook gekeken naar wat concurrenten doen. Daarbij spelen de luchtvaartmaatschappijen constant met de prijzen van de tickets om een optimale opbrengst per vliegtuig te genereren.

Doorgaans is per vlucht een klein aantal tickets voor een hele lage prijs beschikbaar. Die worden meestal in een vroeg stadium aangeboden. De bulk van de tickets heeft een gemiddelde prijs. Daarnaast zijn er nog wat duurdere tickets die kort tevoren op de markt worden gebracht. Met die tickets mikken de airlines op zakenreizigers die pas kort tevoren besluiten wanneer ze op reis gaan en voor wie de prijs wat minder zwaar weegt. Vaak gaan er vlak voor vertrek nog wat supervoordelige last-minutes uit, maar of die er komen en zo ja hoeveel dat er zijn, valt lastig te voorspellen. Een voormalige yieldmanager bij een grote Nederlandse luchtvaartmaatschappij die wij voor dit artikel spraken, vertelde ons dat het bij een normale situatie voor een trip naar een echte vakantiebestemming voordeliger is om vroeg te boeken.

Dat gezegd hebbende zijn er altijd nog factoren die niet te voorspellen zijn en het hele prijsbeleid overhoop gooien, zoals aardbevingen, een Griekse crisis en politieke onrust op een bestemming. In dat geval vliegen de kortingen je ineens om de oren en kun je dus maar beter kort tevoren boeken.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *