Shadow

De Wildkogel-Arena: volop genieten van een overvloed aan bergen en wandelroutes

Het Oostenrijkse Nationaal Park Hohe Tauern is een van de mooiste hooggebergtelandschappen ter wereld. De Wildkogel-Arena ligt tussen de hoogste drieduizenders van het Nationaal Park Hohe Tauern en de glooiende Kitzbüheler Alpen. Hier ontvouwt zich een uitgestrekt en hooggelegen wandelgebied met wandelplezier voor iedereen, of je nu van makkelijke wandelingen met je kinderen houdt, of een langeafstandswandelaar bent. Ook meerdaagse wandeletappes waarbij je bagage vervoerd wordt, zijn mogelijk. En met de Nationalpark SommerCard kun je gratis gebruik maken van de kabelbanen.

De Wildkogel-Arena in het Oostenrijkse Salzburgerland wordt gevormd door de dorpen Neukirchen am Großvenediger en Bramburg am Wildkogel. In de winter ligt hier een mooi familievriendelijk skigebied, maar in de zomer kun je hier prachtig wandelen. De Wildkogel-Arena wordt omringd door de Großglockner en de Großvenidiger. Je staat hier oog in oog met de hoogste bergen van Oostenrijk.

Makkelijk naar boven met de gondel

Lekker wandelen in de Wildkogel-Arena. Dankzij de gondels die in de zomer zijn geopend, kom je moeiteloos boven. Ook de kinderwagen kan mee. © Wildkogel-Arena Neukirchen & Bramberg

Dat wandelgebied van de Wildkogel-Arena is heel makkelijk bereikbaar, want in de zomer zijn de gondels in Neukirchen en Bramberg gewoon geopend. Je laat je dus lekker met de kabelbaan naar boven brengen en begint dan pas fris en vrolijk aan je wandelingen op de mooiste panoramabergen van de Oberpinzgau. Super handig als je bijvoorbeeld met kleine kinderen gaat wandelen en een wandelwagen mee wilt nemen. De Wildkogelbahn in Neukirchen is zelfs tot 26 oktober 2024 operationeel, zodat je tot ver in de herfst wandelingen kunt maken bij aangename temperaturen, zacht licht en een heldere lucht voor mooie vergezichten. Met de Nationalpark SommerCard betaal je voor een dal- en bergrit geen cent extra.

Uitgestrekt wandelgebied met mooie routes

De Rütschenweg combineert wandelpaden met een aantal glijbanen. © Wildkogel Arena Neukirchen & Bramberg
De Rütschenweg combineert wandelpaden met een aantal glijbanen. © Wildkogel Arena Neukirchen & Bramberg

Boven ontvouwt zich een uitgestrekt hooggelegen wandelgebied met makkelijke rondwandelingen zoals de alpendenroute (Zirbenweg am Wildkogel), de merenroute (Seenrundwanderweg) of de Ambrosiusroute (Ambrosius Rundweg). De panoramische afdaling van het bergstation van de Wildkogelbahn naar het middenstation en naar de Rutschenweg, een wandelpad met tien megalange glijbanen, is ideaal voor gezinnen. Ervaar een sensatie van vrije val terwijl je met volle snelheid over deze 22 tot 53 meter lange roestvrijstalen glijbanen met buizen, troggen en golven suist. Stralende kinderogen en opwindend geschater zijn gegarandeerd!

Lopend of met de mountainkart naar beneden

De mountainkart-baan in de wildkogel-Arena staat garant voor avontuur en plezier voor jong en oud. © Wildkogel Arena Neukirchen & Bramberg
De mountainkart-baan in de wildkogel-Arena staat garant voor avontuur en plezier voor jong en oud. © Wildkogel Arena Neukirchen & Bramberg

Vanaf het bergstation van de Smaragdbahn op de Wildkogel leidt het Smaragdbahnpad naar het middenstation. Parallel eraan loopt een vier kilometer lange, kronkelende mountainkartbaan. Zowel grote als kleine bestuurders halen hier flinke snelheden met de allterrain-driewielerkarts. Aan het eind gaat het met de Smaragdbahn weer omhoog naar de start, want zo’n mountainkart afdaling vraagt gewoon om een herhaling.

Mag het van jou wel wat minder spectaculair en inspannend? Geen punt, want je kunt natuurlijk ook neerstrijken in een van de vele rustieke berghutten in de Wildkogel-Arena. Ze serveren regionale lekkernijen zoals Brettljause, Kasnocken en Kaspressknödel, of zoete Apfelpofesen, Germknödel en Kaiserschmarrn.

Langeafstandswandeling op de Hohe Tauern Panorama Trail

Klik op een afbeelding voor een vergroting.

Ook langeafstandswandelaars laten zich door de Wildkogel-bergliften naar het vertrekpunt van hun wandeling brengen. Etappes 4 en 5 van de Hohe Tauern Panorama Trail eindigen en beginnen aan het bergstation van de Wildkogel- of Smaragdbahn. Beide etappes zijn wandelingen van 5 tot 5,5 uur en zijn geschikt voor geoefende wandelaars. Op deze trajecten geniet je van het mooiste uitzicht op de ‘brede kant’ van het nationale park met de Klein- en Großvenediger en hun glinsterende gletsjervelden, en het schilderachtige Habachtal, de enige plek in Europa waar smaragden worden gevonden.

Meerdaagse wandeletappes met bagagevervoer

Wil je meer van dat? De Hohe Tauern Panorama Trail biedt 17 dagetappes over een totale afstand van 275 kilometer tussen de Krimml-watervallen en het Großarltal. De Trail Angels organiseren tochten inclusief overnachtingen in zowel berg- als dalaccommodaties. Ze zorgen voor bagagetransport en komen je ophalen bij noodgevallen. Voor beginners of wie het rustiger aan wil doen, is de Sonnenweg, lager gelegen op de Wildkogel, een aanbevolen variant voor de Hohe Tauern Panorama Trail. De vijf etappes van de Sonnenweg, waarvan drie in Neukirchen en Bramberg, lopen tussen 1.000 en 1.500 meter hoogte over idyllische bos- en weidepaden en zijn zelfs bij onze-ker weer aan te bevelen.

Drieduizenderavontuur in de Hohe Tauern

In de Wildkogel-Arena kun je wandelen met uitzicht op de hoogste toppen van Oostenrijk. Ook wandelingen naar de gletsjer zijn mogelijk. © Wildkogel-Arena Neukirchen & Bramberg
In de Wildkogel-Arena kun je wandelen met uitzicht op de hoogste toppen van Oostenrijk. Ook wandelingen naar de gletsjer zijn mogelijk. © Wildkogel-Arena Neukirchen & Bramberg

Begeleid door gediplomeerde rangers en berggidsen van het nationale park kun je ook tochten maken vanuit de aan de zuidzijde gelegen dalen van het nationale park naar de drieduizenders van de Venediger- en Glocknergroep. De Keeskogel, Dreiherrenspitze, Hoher Gabler, Großer Geiger, Larmkogel of de Großglockner (3.798 m), de hoogste berg van Oostenrijk, lokken met hoogalpiene ruige landschappen, gletsjers en adembenemende vergezichten hoog boven de boom-grens.

De uitdagende 1,5-daagse tocht met een berggids naar de Großvenediger (3.657 m), de hoogste drieduizender van Salzburg, is bijzonder populair. Vanuit het Obersulzbachtal volg je de route die de eerste beklimmers namen om te overnachten in de Kürsingerhütte. Na die inspanning heb je het uitgebreide 3-gangendiner met uitzicht over de drieduizenders van de Hohe Tauern beslist verdiend.

Vroeg in de ochtend, na een lekker ontbijt, ga je met een berggids in het schijnsel van de hoofdlampen op weg naar de gletsjer. Via de Venedigerscharte en een geëxponeerde, besneeuwde bergkam bereik je na ongeveer vier uur het indrukwekkende kruis op de bergtop. (Vanaf 300 euro incl. berggids, huur van uit-rusting, overnachting/HP, taxi’s, materiaalkabelbaan).

Natuurreservaten van wereldklasse

Geniet van het prachtige uitzicht op de Blausee. © Wildkogel-Arena Neukirchen & Bramberg
Geniet van het prachtige uitzicht op de Blausee. © Wildkogel-Arena Neukirchen & Bramberg

Onder de Großvenediger liggen de beide Sulzbachtäler. Deze valleien zijn eigenlijk een nationaal park op zich, dat alle klimaatzones van Midden-Europa tot het Noordpoolgebied omvat. De twee dalen liggen parallel en zijn een internationaal erkend en beschermd wildernisgebied, een erkenning door de internationale natuurorganisatie IUCN op basis van strenge wereldwijde criteria. De Untersulzbach-waterval, een natuurmonument met een 80 meter diepe kloof, is betoverend mooi en gemakkelijk te bereiken.

Bezoek een oude kopermijn en het mijnmuseum

Als je verder het pad volgt de vallei in, kom je bij het geo-leerpad ‘Blick ins Tauernfenster’ en het mijnmuseum Schaubergwerk Hochfeld. In de tunnels waar ooit koper werd gedolven, krijgen de bezoekers nu inzicht in de geologie van de Alpen. De elektrische trein eLINER rijdt meerdere keren per week naar de ingang van het mijnmuseum.

Op de site van het verkeersbureau van de Wildkogel-Arena vind je nog meer tips voor activiteiten, uitjes en bezienswaardigheden.

Wandeltips voor gezinnen

Gratis met de gondel naar boven is een van de 60 gratis activiteiten die je met de Nationalpark Sommercard kunt doen. © Wildkogel-Arena Neukirchen
Gratis met de gondel naar boven is een van de 60 gratis activiteiten die je met de Nationalpark Sommercard kunt doen. © Wildkogel-Arena Neukirchen

De Venedigerweg in het Obersulzbachtal met zijn spectaculaire, 60 meter lange hangbrug, kinderalmen en stempelstations, is ideaal voor gezinnen. Het gletsjerleerpad in het Obersulzbachtal leidt langs imposante gletsjermorenen en een turkoois glinsterend gletsjermeer. Voor fitte wandelaars die op zoek zijn naar de rust van een natuuridylle, is het pad naar de schilderachtige Seebachsee een absolute aanrader.

Steenrijk in het Habachtal

Even genieten van een korte pauze tijdens een wandeling door het Habachtal. © Wildkogel-Arena Neukirchen & Bramberg
Even genieten van een korte pauze tijdens een wandeling door het Habachtal. © Wildkogel-Arena Neukirchen & Bramberg

Het naburige, ongerepte Habachtal in Bramberg is de enige plek in Europa waar smaragden worden gevonden. Het is wereldberoemd vanwege zijn rijkdom aan mineralen. Modderstromen en bergverschuivingen hebben smaragdhoudend gesteente en smaragden via de Leckbachrinne naar het dalgebied gevoerd. Wil je meer weten over de geschiedenis van de smaragdwinning… en onderweg ‘steenrijk’ worden? Wandel dan over het smaragdpad naar het Habachtal. Van mei tot oktober vinden meerdere keren per week begeleide mineralenexcursies plaats waarbij wordt gezocht naar smaragden.

Op stap met de Nationalpark SommerCard en de eLINER

Met ongeveer 60 inbegrepen aanbiedingen is de Nationalpark SommerCard onmisbaar voor elke vakantieganger in de Wildkogel-Arena. De kaart is bij meer dan 180 partnerbedrijven in Neukirchen en Bramberg inbegrepen bij de overnachtingsprijs. De kaart geeft recht op een dagelijkse rit met de Wildkogel-bergliften en het gebruik van een aantal wandeltaxi’s en het openbaar vervoer. Daarnaast biedt de kaart toegang tot de Krimml-watervallen en de Krimmler waterwereld, de tolwegen Großglockner Hochalpenstraße en Gerlos Alpenstraße, het Museum Bram-berg en de heropende Nationalparkwelten Hohe Tauern in Mittersill (sinds 08.05.2024). Met tien nieuwe werelden zoals “marmot & co”, “onderzeese bergpieken” en “wilde wateren” leiden de Nationalparkwelten bezoekers van de hoogste regionen van het natuurpark via de bergweiden naar het dal. De 360°-bioscoop en het adelaarsvluchtpanorama zijn populaire bezoekersattracties gebleven. Alle informatie over routes, hutten en het weer vind je in de app Wildkogel tipps2go.

Duurzame natuurbeleving

De Wildkogel-Arena zet zich al jaren in om duurzaam en eerlijk om te gaan met energie, mobiliteit en natuurlijke hulpbronnen. De Wildkogel-bergliften maken uitsluitend gebruik van elektriciteit afkomstig uit 100 procent hernieuwbare ener-giebronnen. Een kwart daarvan wordt opgewekt door een fotovoltaïsch systeem op 2.100 meter hoogte op de Wildkogel en een bij het dalstation van de Smaragd-bahn. Met de milieuvriendelijke eLINER stelt de Wildkogel-Arena als KlimaAktiv-partner een voorbeeld op het gebied van milieuvriendelijke mobiliteit.

Speciale arrangementen Wildkogel-Arena

De Wildkogel-Arena heeft deze zomer en herfst weer een aantal aantrekkelijke arrangementen voor gasten ontwikkeld. Alle Wilkogel-arrangementen vind je op de deels Nederlandstalige website van de Wildkogel-Arena. Via die site kun je ook accommodaties in de Wildkogel-Arena boeken.

Openingstijden Wildkogelbahn Neukirchen: 16.–24.05.2024, 29.05–02.06.2024, 07.–09.06.2024: bij mooi weer. 14.06–22.09.2024: dagelijks. 23.09–26.10.2024: bij mooi weer. Openingstijden Smaragdbahn Bramberg: 22.–26.05.2024: bij mooi weer. 28.06–15.09.2024: dage-lijks.
*Eerste rit bergop: 9.00 uur /middagpauze 12.00-13.00 uur / laatste rit bergop 16.00 uur / laatste rit naar beneden 16.30 uur. Je moet rekening houden met onderbrekingen/sluiting vanwege de weersomstandigheden.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.