Shadow

Wat mag wel en niet mee vanuit Turkije?

Wat een heerlijk vooruitzicht; lekker op vakantie in Turkije! We weten allemaal dat je heerlijk kunt shoppen in Turkije. Je wordt namelijk helemaal hebberig van alle nepartikelen die je om de oren vliegen en waarop je ook nog kunt afdingen. Maar wat mag je nou precies meenemen naar Nederland?

Turkije©e-Visum

Regels

Deze regels zijn sinds juni 2016 veranderd. Voor die tijd mocht je maar een beperkt aantal namaakartikelen vanuit Turkije meenemen. Je mag dus wel je aangekochte nepartikelen meenemen in je reisbagage, mits je hiermee niet van plan bent handel te gaan drijven. Ze mogen niet weer worden doorverkocht en je moet niet teveel meenemen zodat het op handel gaat lijken. De douane mag namelijk een onderzoek starten als ze dit niet vertrouwen.

Je drijft geen handel als:

  • Je af en toe namaakartikelen meeneemt naar Nederland en de EU,
  • Je deze artikelen zelf gebruikt, familieleden deze artikelen gebruiken of ze weggeeft als cadeau,
  • Uit de hoeveelheid artikelen blijkt dat er geen commerciële (bij)bedoelingen zijn.

Uitzondering

Dit alles geldt overigens alleen wanneer je deze namaakartikelen zelf meeneemt vanuit Turkije. En niet wanneer je deze per post- of koeriersbedrijf laat bezorgen in Nederland. De douane houdt dit dan tegen en zal de merkhouder hiervan op de hoogte stellen. Deze artikelen worden hierna vaak vernietigd en jij kan worden vervolgd.

Bekijk aanbiedingen naar Turkije bij onder meer Corendon, TUI, D-Reizen, De Jong Intra en Stip Reizen.

Hoe werkt afdingen in Turkije?

Zoals boven al geschreven wordt er in Turkije van je verwacht dat je gaat afdingen wanneer je iets wilt kopen. De verkopers vragen namelijk standaard een veel te hoge prijs. Ga dan ook niet akkoord met een korting van 10 procent. In de meeste gevallen staat de prijs niet op het artikel en moet je er om vragen. Vervolgens moet je met een tegenbod komen welke eerst weggelachen zal worden door de verkoper. Probeer toch bij de prijs te blijven die jij er voor wilt geven. Kom je er niet uit, breek dan de onderhandelingen af. Je zult zien dat de verkoper vaak toch wel bereid is om de prijs te verlagen. Nog een goede tip: ga vergelijken. Niet alleen bij het kopen van producten maar ook wanneer bij het boeken van excursies. En wees altijd alert op verborgen kosten.

Lees ook: Namaakkleding meenemen van vakantie.

Geen visum nodig voor vakantie in Turkije

Sinds 2 maart 2020 heb je voor een vakantie in Turkije geen visum meer nodig. Je mag binnen een periode van 180 dagen maximaal 90 dagen op vakantie in Turkije zonder dat je een visum nodig hebt. Voor werk of een studie heb je nog wel een visum nodig.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (3 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *