Voorzichtig met medicijnen op reis

Geplaatst door Redactie op 2 februari 2017 om 10:42 in de categorie Algemeen nieuws

© US Customs and Border Protection

Een paracetamol, een flesje hoestdrank, keeltabletjes. In Nederland zijn deze zonder enig probleem vrij te verkrijgen bij drogisterijen en op de zelfmedicatieafdelingen van supermarkten. Toch kun je niet straffeloos alle huis- tuin- en keukenmiddeltjes in je koffer of rugzak stoppen en de grens overgaan.

Waar moet je op letten?

Allereerst: middeltjes met stoffen als codeïne en melatonine kunnen in het buitenland op de lijst van verboden middelen staan. Kijk bij het CAK welke middelen in welke landen niet zijn toegestaan. Dit geldt ook voor de doorreislanden.
Gebruik je medicijnen voor een bepaalde ziekte neem dan altijd een medicijnpaspoort mee dat is ingevuld door huisarts of specialist. Dit is niet altijd afdoende. Medicijnen voor adhd bijvoorbeeld, of slaap- en kalmeringsmiddelen vallen onder de Nederlandse Opiumwet en daar moet je een officiële verklaring voor aanvragen bij het CAK. Staat het land of het doorreisland niet op de lijst bij het CAK dan moet je contact opnemen met de ambassade van het betreffende land.

Volgens de procedure moet je arts een medische verklaring in het Engels afgeven. Die stuur je vervolgens uitsluitend per post naar het CAK. Houd rekening met een verwerkingstijd van twee weken. Vraag het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag om de verklaring te legaliseren. Je kunt er langsgaan of de aanvraag per post afwikkelen. Laat de verklaring tekenen door de ambassades van de landen waar je naartoe reist.

Lees meer over medicijnen mee op reis
Bron: CAK

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.