Hotelkamer in Nederland wordt steeds duurder

Geplaatst door Redactie op 2 februari 2017 om 10:39 in de categorie Accommodaties

hotelkamerprijzen in AmsterdamDe groei van het toerisme in Nederland houdt ook in 2017 nog wel aan. En dat heeft gevolgen voor de prijzen van hotelkamers. Die stijgen naar verwachting verder, al zal dat waarschijnlijk minder hard zijn dan in 2016.

Dat schrijft Sonny Duijn, sector econoom retail en leisure van het Economisch Onderzoeksbureau van ABN Amro in een donderdag uitgebracht onderzoek naar de hotelbranche in Nederland.

Het toerisme in Nederland groeit al jaren. In 2012 waren er waren er volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek nog 21 miljoen hotelgasten in ons land. In 2016 waren dit er al 23% meer: een kleine 26 miljoen. Bijna de helft hiervan komt uit het buitenland, de rest betreft binnenlands toerisme. De economische groei in grote herkomstlanden als Duitsland en de VS, de opkomst van stedentrips in Europa en de groei van de wereldbevolking jagen het toerisme aan. Duijn verwacht daarom in 2017 een toename van het toerisme.

Hogere hotelkamerprijzen

Door de groei van het toerisme steeg de prijs voor een hotelovernachting in de laatste twee jaar met 13% (CBS). Dat is fors hoger dan het totale prijspeil van goederen en diensten, dat in diezelfde periode met nog geen 1 procent steeg. In 2016 bedroeg de stijging van een hotelovernachting zelfs 8%.In de afgelopen twintig jaar stegen deze prijzen niet eerder zo hard. Weliswaar kwamen er meer hotelkamers bij (12 procent sinds 2012), maar de vraag naar hotelkamers steeg harder dan het aanbod. En dus stegen de prijzen. De bezettingsgraad van bestaande hotels steeg, ondanks de concurrentie van nieuwe toetreders en alternatieve verblijfslocaties zoals bij particulieren thuis.

Deze prijsstijging van hotelkamers kwam vooral voor rekening van hotels in Amsterdam. Vooral in maart (vanwege het vroege Pasen), augustus en oktober waren er flinke stijgingen. Gevoed door de toename van het toerisme en de gunstige economische omstandigheden, verwacht ABN amro een nieuwe prijsstijging in 2017, zij het in een minder hard tempo.

Investeerders voor nieuwe hotels

De omzet van de hotelbranche stijgt naar verwachting in 2017 met 3%, mede dankzij hogere kamerprijzen. De forse groei van het aantal hotelgasten speelt de branche in de kaart, en zorgt voor veel interesse om nieuwe hotels te bouwen. Hotelketens en investeerders uit onder meer Duitsland en het Midden-Oosten tonen interesse in nieuwe hotels.

Hotel op begraafplaats

Het aantal ingediende bouwplannen voor hotels lag in het afgelopen jaar zelfs op het hoogste punt sinds 2011. In Amsterdam is de interesse nog steeds groot. Bijvoorbeeld in oude kantoorpanden, een muziekgebouw, een voormalig slagerij en mogelijk zelfs een begraafplaats ontstaan nog hotelkamers.

De focus bij de bouw van nieuwe hotels ligt nog steeds op de populaire plekken als Amsterdam, maar langzaamaan ook meer op de rest van Nederland. Het huidige en verwachte groeitempo van het toerisme rechtvaardigt de komst van de nieuwe hotels. Tegelijkertijd zijn er risico’s, nu er grote hotels op minder toeristische gebieden of minder aantrekkelijke ontstaan. Zij worden relatief hard geraakt als toeristen wegblijven; en herstellen daarna traag.

Vergelijk prijzen van hotelkamers bij Accor Hotels, Agoda, Hotels.com, Hotelsclick en Trivago.

Sharing is caring!

Comments are closed.