Shadow

Volop culturele evenementen in Düsseldorf in de herfst

De liefhebber van kunst en cultuur komt dit najaar in Düsseldorf weer behoorlijk aan zijn trekken. De hoofdstad van Noordrijn-Westfalen ontpopt zich de laatste jaren tot een culturele bestemming van formaat.

© Evan Baden
© Evan Baden

De tweede helft van 2015 presenteert de stad weer een volle culturele agenda, waaronder een tentoonstelling van de Spaanse schilder Zurbarán in het Museum Kunstpalast, de tentoonstelling ‘The Problem of God’ in K21 waar veel hedendaagse kunstenaars hun kritische reflectie op christelijke motieven en waarden tonen. In ‘Ego Update. The future of the digital identity’ in het NRW-Forum staat de ‘selfie’ centraal en de Julia Stoschek Collection haalt het werk de jonge Franse ‘betonkunstenaar’ Cyprien Gaillard naar Düsseldorf.

Culturele evenementen in Düsseldorf: ZURBARÁN. Master of Detail

Na eerder overzichtstentoonstellingen georganiseerd te hebben van Caravaggio in 2006 en El Greco in 2012, plaatst het Museum Kunstpalast dit najaar de Spaanse schilder Francisco de Zurbarán (Fuente de Cantos 1598-1664 Madrid) op een voetstuk. Van 10 oktober 2015 tot 31 januari 2016 zijn 71 werken te zien waaronder vroege creaties tot verschillende latere meesterwerken. Ook zijn acht stillevens te zien van zijn zoon Juan. Het hoogtepunt van zijn roem beleefde Francisco de Zurbarán in Sevilla, de stad waar hij zich in 1529 vestigde. Hij voorzag de kloosters van omvangrijke series schilderijen en altaarstukken. Zijn realistische schilderstijl, de mystiek en de bijzondere, verstilde en gedetailleerde manier waarop hij dingen kon vastleggen, maakte hem wereldberoemd.

The problem of God

Van 26 september 2015 tot 24 januari 2016 organiseert K21 onder de naam THE PROBLEM OF GOD een tentoonstelling over christelijke beelden en motieven in het werk van internationale hedendaagse kunstenaars. Zo’n 120 werken van de afgelopen 25 jaar van meer dan 30 kunstenaars zijn te bezichtigen,onder wie Francis Bacon, Berlinde de Bruyckere, Hermann Nitsch, James Turrell, Emma Kay, Aby Warburg en Paloma Vraga Weisz.

Selfie centraal

‘Ik fotografeer en documenteer, daarom besta ik.’ In de tentoonstelling EGO UPDATE. The future of the digital identity van 19 september 2015 tot 17 januari 2016 staat de selfie centraal en probeert antwoord te geven op vragen als ‘Hoe beïnvloedt dit fenomeen ons dagelijks leven?’ en ‘Naar wat voor een samenleving gaan we toe?’ In een reportage in 2014 noemde Time Magazine Düsseldorf nog dé selfiestad van Duitsland. Werken van 23 Duitse en internationale kunstenaars, waaronder Kim Asendorf, LaTurbo Avedon, Guido Segni en Oliver Sieber, zijn te bewonderen. Ook foto’s van de Britse Magnum fotograaf Martin Parr zijn te zien: hij staat bekend om zijn opvallende selfies waaronder een naast Poetin in een judo outfit.

Number Eleven: Cyprien Gaillard

Van 26 september 2015 tot 14 februari 2016 organiseert de Julia Stoschek Collection een tentoonstelling over het werk van de Franse kunstenaar Cyprien Gaillard. Je zou hem de betonman kunnen noemen – hij maakt films en video’s over de moderne betonbouw, het verval en de sloop van Bijlmerachtige woontorens en kantoorkolossen. Er worden films getoond die hij produceerde vanaf 2000 tot en met zijn recente productie Nightlife, die men met een 3D bril bekijkt.

Lees meer over kunsttentoonstellingen in Duitsland.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *