Veilig op vakantie met de juiste autoband

Geplaatst door Redactie op 8 juli 2016 om 11:12 in de categorie Reisorganisaties

bandenDe auto is nog veruit het populairste vervoermiddel voor de vakantie. En nu de jaarlijkse vakantieuittocht weer begint is het daarom verstandig voor vertrek even goed te kijken of je autobanden eigenlijk wel geschikt zijn voor de trip.

In dit artikel staan we stil bij alles wat je over banden moet weten. Denk hierbij aan:
· Technische specificaties
· Merken
· Maten

Technische specificaties

Er zijn een aantal technische specificaties die van invloed zijn op de effectiviteit van de band. Als we het hebben over effectiviteit van de band duiden we op grip. De band moet voldoende grip op het wegdek kunnen uitoefenen en dit is op zijn beurt afhankelijk van:
· Profieldiepte
· Type band (zomer of winter)
· Bandenspanning

Profieldiepte van de band

Volgens de Nederlandse Wet is het verplicht op een minimale profieldiepte te behouden van ten minste 1.6mm. Bij winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4mm gehanteerd. Overigens wordt het aangeraden om zomerbanden te laten vervangen zodra de profieldiepte over het gehele loopvlak minder is dan 2mm. Je wilt namelijk zeker zijn van voldoende grip, en dus remkracht. Hoe minder profiel, hoe minder je kan vertrouwen op de veilige werking van je banden. Nieuwe banden hebben een profieldiepte tussen de 7 mm en 8 mm.

Type banden

Zoals je ongetwijfeld weet zijn er twee typen banden: zomer- en winterbanden. Daarnaast zijn er ook zogeheten all-season banden, die – zoals de naam al aangeeft – het hele jaar door te gebruiken zijn. In onze online shop kan je eenvoudig de banden bestellen die jij nodig hebt.

De juiste bandenspanning

Een te lage bandenspanning is niet alleen onveilig, maar verhoogt ook onnodig het brandstofverbruik en versnelt het slijtage proces. De juiste bandenspanning verschilt per type band, afhankelijk van het materiaal van de band en ook rijgedrag. De juiste bandenspanning ligt ergens tussen de 2.0 en 3.0 bar. Uw bandenspanning kunt u eenvoudig checken bij vrijwel ieder tankstation. Let er wel op dat u de bandenspanning meet van koude banden. Warmte heeft namelijk invloed op de bandenspanning.

Welk merk autoband?

Er zijn diverse autobandenmerken beschikbaar. Een aantal bekende en betrouwbare merken zijn:
· Michelin
· Continental
· Bridgestone
· Dunlop
· Pirelli

Bandenmaat

Elke band heeft een bandenmaat die is opgebouwd uit de volgende onderdelen: breedte van de band, hoogte van de band, type band, velgmaat, draagvermogen en snelheidsindex. De bandenmaat wordt weergegeven als een reeks meerdere codes.
Banden wisselen

Bandenspecialisten raden aan om een band van hetzelfde merk en type te nemen als je slechts één band hoeft te wisselen. Over het algemeen is het veiliger – en rijdt het fijner – als je dezelfde banden gebruikt. Als je voor of achter beide banden moet vervangen is het niet per se nodig om hetzelfde merk nogmaals te kiezen.

Sharing is caring!

Comments are closed.