Shadow

Veilig met de auto naar je wintersportbestemming

Ruim één miljoen Nederlands gaan ook dit jaar weer op wintersport. Maar voordat je op plaats van bestemming bent, zullen er nog een aantal kilometers afgelegd moeten worden. Nog altijd gaan de meeste vakantiegangers met de auto naar de bergen. Het rijden door de besneeuwde bergen kan de nodige uitdagingen bieden. Zorg daarom altijd voor een goede voorbereiding en stem je rijgedrag af op de weersomstandigheden. Lees hier hoe je dat het beste kunt doen.

Autorijden in de bergen

Bergop

De meeste Nederlanders zijn niet gewend om te rijden in berggebieden. Voor het rijden in de bergen is dus ook een andere rijstijl nodig. In het vlakke Nederland is het mogelijk om zuinig te rijden. Dit is in de bergen wel anders. Om een berg op te komen moet je optimaal gebruik maken van de trekkracht van de motor. Dit doe je door veel toeren te maken en pas later door te schakelen. Echt zuinig is niet, maar heb zorgt er wel voor dat je de berg op komt. Ondanks het slim schakelen in de bergen kunnen sneeuw en gladheid ervoor zorgen dat de banden weinig tractie hebben. Dit maakt het lastig om de berg op te komen. Het kan zeer effectief zijn om in dit geval het stuur snel heen en weer te draaien. Door steeds een kwartslag naar links en naar rechts te draaien krijgen de banden meer grip, waardoor je genoeg tractie krijgt om naar boven de rijden.

Bergaf

Wanneer je bergaf rijdt over besneeuwde wegen is het advies: probeer zo min mogelijk te remmen. Uiteraard is het haast onmogelijk om helemaal niet te remmen. Om toch zo veilig mogelijk beneden aan te komen, kun je het beste gebruik maken van je motorrem. Dit doe je door terug te schakelen naar een lagere versnelling en daarna pas je rempedaal te gebruiken. Druk je rem overigens niet te hard en te diep in, maar zo geleidelijk mogelijk. Zorg dat de wielen blijven rollen, op deze manier is de kans klein dat de ABS ingrijpt. Moet je toch een noodstop maken? Trap dan zowel de rem als koppeling diep in. Op deze manier houdt je de remdruk hoog en werkt de ABS het beste. Schrik niet als je rempedaal trilt of als je vreemde geluiden hoort, dit hoort bij de ABS. Wanneer je echter zijwaarts gaat glijden is het juist af te raden om het rempedaal en de koppeling te gebruiken. Je kunt het beste gas bijgeven en iets omhoog sturen. Hierdoor kun je uit de zijwaartse slip komen.

Wegslippen bij het wegrijden

Bij sneeuw en gladheid beginnen de moeilijken vaak al bij het wegrijden. Lukt het niet om vanuit stilstand weg te rijden? Trek dan op in de tweede versnelling, hierdoor krijgen de banden vaak net wat meer grip. Kom je ook hiermee niet van de plek af doordat je banden geen grip krijgen? Zet dan de ABS en tractiecontrole uit. Deze systemen kunnen het wegrijden belemmeren, aangezien ze ontwikkeld zijn om te remmen bij gripverlies. Vergeet de ABS en tractiecontrole echter niet weer aan te zetten. Deze systemen kunnen onderweg namelijk wel goed van pas komen.

Veilig autorijden in winterse omstandigheden vraagt veel van je rijvaardigheid. Zorg dat je goed voorbereid de weg op gaat.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!