Shadow

Valencia wint eerste European Weather Award

Valencia Weather Award picture 2Valencia is de stedentripbestemming met het beste weer en wint daarmee de eerste European Weather Award voor stedentrips. Het weer in de Spaanse stad scoort gemiddeld een 7,9 over het hele jaar 2013 en is daarmee het weer in Alicante net voor. Op de derde plaats vinden we Athene. In de lijst staan de 40 belangrijkste stedentripbestemmingen van Europa op basis van vakantiebeoordelingssite Zoover.
Over het algemeen scoren de steden langs de Spaanse Costa’s goed: ze profiteren van de warme lucht waarin Spanje zich bevindt en door de gunstige ligging langs de enigszins verkoelende Middellandse Zee loopt de temperatuur niet zo hoog op als in het binnenland. Daarnaast trekken storingen over het algemeen ten noorden langs, waardoor het aantal uren zon vrijwel het grootste is van alle steden in Europa.

Top 10 Europese stedenstrips met beste weer

1 Valencia
2 Alicante
3 Athene
4 Malaga
5 Sevilla
6 Rome
7 Ibiza city
8 Madrid
9 Faro
10 Milaan

Italiaanse en Griekse steden

Italiaanse en Griekse steden kennen gemiddeld genomen een iets wisselvalliger weerbeeld. Boven de Middellandse Zee ontstaan vooral in het najaar regelmatig fikse regen- en onweersbuien die flink wat regen kunnen achterlaten. Hierdoor komt het stedentripcijfer gemiddeld iets lager uit dan in bijvoorbeeld Spanje.
Wel vinden we Athene en Milaan terug in de top 10.

De score
De European Weather Award is een initiatief van het Europese weerbureau Weeronline. Naast een 14-daagse weersverwachting voor alle plaatsen in de wereld bieden de sites en de apps unieke weercijfers: een objectieve waardering van het weer in een rapportcijfer, per activiteit. Voor het stedentripweer is er gekeken naar het algemene weercijfer en het terrasweercijfer. Het gemiddelde van deze twee bepaalt de plaats op de uiteindelijke ranglijst. Zon en weinig wind zijn ingrediënten om een hoog cijfer te verkrijgen. Regen en extreem hoge temperaturen geven juist aftrek.

Extremen in 40 populairste stedentrips

  • Als we kijken naar bestemmingen in de top 40 dan scoort Dublin op jaarbasis het laagste weercijfer met gemiddeld een 4,9. Kort daarachter volgt Amsterdam met een 5,0. Het gebrek aan zon (+/-30-35%) en het aantal uren neerslag per dag (+/- 1 uur per dag) weegt hierin zwaar mee.
  • Valencia scoort het hoogste weercijfer op jaarbasis met een 7,9. Met een gemiddelde temperatuur van 20 graden op jaarbasis en 26 graden in de zomermaanden is het vrijwel het hele jaar prima stedentrip weer.
  • In het algemeen scoren de steden langs de Spaanse Costa’s goed: ze profiteren van warme lucht waarin Spanje zich bevindt, maar door de gunstige ligging langs de enigszins verkoelende Middellandse Zee loopt de temperatuur niet zo hoog op als in het binnenland. Daarnaast trekken storingen over het algemeen ten noorden langs, waardoor het aantal uren zon vrijwel het grootste is van alle steden in Europa.
  • Italiaanse en Griekse steden kennen gemiddeld genomen een iets wisselvalliger weerbeeld. Boven de Middellandse Zee ontstaan vooral in het najaar regelmatig fikse regen- en onweersbuien die flink wat regen kunnen achterlaten. Hierdoor komt het stedentripcijfer gemiddeld iets lager uit dan in bijvoorbeeld Spanje.
  • Het Spaanse binnenland kent in de zomer vaak temperaturen van 35 graden of meer, net iets te warm waardoor het stedentripcijfer met een 7,2 behoorlijk lager uitkomt. Toch is Madrid een prima stad om in het voorjaar te bezoeken.
  • Faro heeft gemiddeld genomen meer zon en minder neerslag dan de oostkust van Spanje. Toch ligt het gemiddelde stedentripcijfer lager, doordat het vaak wat harder waait in Faro.
  • In Londen is het gemiddeld over het jaar zonniger, warmer en droger dan in bijv. de Benelux. Vooral het voorjaar staat bekend om zonnige en aangename dagen.
  • Het weer in Reykjavik scoort verreweg het laagste cijfer: een 3,9 gemiddeld. Dit heeft voornamelijk te maken met het gebrek aan zon (slechts 35% van de tijd) en aantal uren neerslag (gemiddeld 3,3 uur per dag).

Kijk voor meer informatie op Zoover.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!