Shadow

Tien dingen die je absoluut moet doen tijdens een vakantie op Ibiza

Het Spaanse eiland Ibiza is ongekend populair. Het eiland, dat deel uit maakt van de Balearen, staat al decennia lang bekend als hotspot voor ‘celebs’, bohémiens en andere levenskunstenaars. Welke plekken en welke activiteiten mag je absoluut niet missen tijdens een vakantie op Ibiza?

Op vakantie op Ibiza de oude binnenstad ontdekken: Dalt Vila

Vakantie op Ibiza: Dalt Vailla © Fundación de Promoción Turística de Ibiza/ Vicent Marí
Vakantie op Ibiza: Dalt Vailla © Fundación de Promoción Turística de Ibiza/ Vicent Marí

De oude binnenstad van Ibiza-stad, bestaat uit twee delen: de bovenstad en de benedenstad. De bovenstad staat bekend als Dalt Vila. Hier vind je onder meer het Ibiza Castle, La Almudaina en de Catedral de Eivissa. Die gotische-barokke kathedraal is gebouwd tussen de veertiende en de zeventiende eeuw en bevat enkele kunstwerken die dateren uit de veertiende eeuw. Maar de kathedraal biedt ook een waanzinnig mooi uitzicht over zee. Met name de zonsondergang is vanaf deze plek erg mooi. Een ideale plek om mooie selfies te maken! Al zin gekregen in een vakantie op Ibiza? Kijk dan voor Ibiza-aanbiedingen bij onder meer Corendon en TUI (appartementen, resorts en luxe hotels op Ibiza).

Daarnaast vind je in de oude stad La Almudaina, het voormalige militaire bestuurscentrum van de Moorse heersers uit de twaalfde eeuw. Dat gebouw is in de zestiende eeuw verbonden met het versterkte paleis van Ibiza.

Maar bovenal kun je in de oude stad heerlijk dwalen door de smalle straatjes, mooie handgemaakte spullen van handwerkers kopen, diverse musea bekijken of lekker buiten dineren.

Celebs spotten tijdens je vakantie op Ibiza

De reputatie van Ibiza als eiland van kunstenaars en levensgenieters ontstond in de jaren dertig van de vorige eeuw. Kunstenaars uit Europa op de vlucht voor nazi-Duitsland ontdekten Ibiza als vreedzame bestemming om hun creativiteit te ontplooien. Het aangename klimaat en het ruige landschap droegen daar ook een steentje aan bij.

Ook na de Tweede Wereldoorlog bleef het eiland een grote aantrekkingskracht uitoefenen op kunstenaars, filmsterren, zangers, voetballers en andere beroemdheden uit de hele wereld. Sommige van hen vieren permanent vakantie op Ibiza. Je kunt ze zomaar tegen het doorgaans welgevormde lijf lopen in de stad, in een van de clubs of op het strand.

Ibiza cultuureiland

Ibiza staat bij de meeste mensen bekend als party-eiland. Maar wat veel Ibiza-gangers niet weten is dat het eiland al twintig jaar lang op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat vanwege haar culturele erfgoed. Ibiza is namelijk duizenden jaren lang een kruispunt geweest van culturen: Phoeniciërs, Carthagers, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Noormannen en natuurlijk Spanjaarden. En al die volken hebben hun sporen achtergelaten op Ibiza. De oudste sporen, grottekeningen in de Ses Fontanelles-grotten bij Sant Antoni, dateren al van 2000 – 1600 voor Christus.

De Unesco heeft de Carthager nederzetting in Sa Caleta, het historische centrum van Ibiza-Stad (Dalt Vila) en de ondergrondse necropolis van Puig des Molins op de Werelderfgoedlijst gezet. De dodenstad ligt op 500 meter van Dalt Vila en telt meer dan 3000 graven uit de Phoenicische tijd.

Ontdek het bijzondere zeeleven van Ibiza

Ook de zee rondom Ibiza staat op de Unesco Werelderfgoedlijst, onder meer vanwege de uitzonderlijke helderheid van het water en de grote variëteit van het onderwaterleven. Een belangrijke rol bij dat onderwaterleven speelt de zogeheten Posidonia. Dat is een soort zeegras. De Posidonia-velden zijn de best bewaarde in de hele Middellandse Zee. Je kunt ze bekijken tijdens een gratis kayaktocht.

Op vakantie op Ibiza? Ga stranden ontdekken

Beachclub Patja d'en Bossa op Ibiza © Fundación de Promoción Turística de Ibiza/ Xescu Prats
Beachclub Patja d’en Bossa op Ibiza © Fundación de Promoción Turística de Ibiza/ Xescu Prats

Een strand is een strand, toch? Mis! Ibiza telt ruim vijftig stranden, die allemaal een eigen karakter en sfeer hebben. Sommige stranden van Ibiza zijn wereldberoemd, vanwege hun mooie ligging, vanwege de dj’s die er draaien of omdat je er zoveel beroemdheden tegen kunt komen. Er zijn stranden die bekend staan vanwege de parties, maar je kunt ook nog steeds stille, afgelegen strandjes vinden.

Het Cala Olivera bijvoorbeeld is nog zo’n juweel dat nog relatief ongerept is gebleven. Daarentegen staat Las Salinas algmeen bekend als een van de beste stranden van Ibiza waar jonge mensen komen om te feesten in onder meer Sa Trinxa. Cala Xarraca staat bekend als een strand waar je uitstekend kunt snorkelen. Rechts van het hoofdstrand liggen natuurlijke modderbaden. En Cala Jondal is een mooi strand om te kijken naar de rijken die daar hun superjacht voor anker hebben liggen.

Bij gezinnen is het zachte zandstrand van Cala Llonga erg populair. En dan heeft Ibiza natuurlijk ook nog een aantal baaien en stranden waar je naakt mag zonnen. Ga tijdens je vakantie op Ibiza elke dag een ander strand ontdekken! En vind je de stranden van Ibiza toch te druk? Pak dan de veerboot naar buureiland Formentera.

Architectuur bekijken op Ibiza

We zeiden het al eerder: Ibiza trok in de jaren dertig een groot aantal kunstenaars aan. Onder hen aanhangers van het Dadaïsme en Bauhaus, dat in 2019 honderd jaar bestaat. Ook Le Corbusier, een van de bekendste moderne architecten, kwam naar het eiland en liet zich inspireren door de simpele, functionele, strakke vormen van de oorspronkelijke Ibizaanse bouwstijl. Al die moderne architecten bouwden nieuwe huizen die nu weer als voorbeeld voor de hedendaagse architectuur gelden.

Trendy Ibiza

Las Dalias markt op Ibiza © Fundación de Promoción Turística de Ibiza/
Las Dalias markt op Ibiza © Fundación de Promoción Turística de Ibiza/

Sinds Ibiza in de jaren zestig en zeventig werd ontdekt door de hippies is het eiland altijd trendy gebleven. Dat geldt met name voor mode, die vrijheid en beweging moest uitstralen, maar ook voor allerhande snuisterijen. Heel bekend is de witte kleding, de Adlib-mode, die hier, op het ‘Witte Eiland’ werd uitgevonden. Tassen, kralenkettingen, sandalen, handgemaakt of in fabrieken geproduceerd, uit alle hoeken van de wereld, het is allemaal verkrijgbaar in de kleine winkels of op de markten van Ibiza. Een paar markten mag je echt niet missen, zoals de markten van Las Dalias (inclusief nachtmarkt) en Puntas Arabi. Hier zie je al de ontwerpen die pas over een tijdje in de grote winkels van de Europese steden te zien zullen zijn. Maar daarnaast heb je nog talrijke kleine winkels, kraampjes en ateliers waar je unieke objecten en accessoires kunt kopen.

Genieten van gastronomie

De keuken van Ibiza is altijd gebaseerd geweest op de Mediterrane drie-eenheid: graan, wijn en olijfolie. En op eilanden komen daar nog twee ingrediënten bij: zout en ’seafood’. Elk eiland heeft daardoor z’n eigen, unieke keuken ontwikkeld. Restaurants op Ibiza die werken met typische lokale producten zijn herkenbaar aan het Sabors d’Eivissa-logo.

Zonsondergangen

Het voordeel van een eiland als Ibiza is dat je op enorm veel plaatsen van de prachtige zonsondergang kunt genieten. We noemden al even de kathedraal in de oude stad. Ses Variades in de baai van Sant Antoni is ook zo’n magische plek voor een waanzinnig mooie zonsondergang. Maar ook de zonsondergang bekijken vanaf de 200 meter hoge Cap des Jueu, natuurpark Les Salines, het rotsachtige Punta Galera of vanaf het mooie strand Platges de Comte blijft je de rest van je leven bij.

Duik in het nachtleven van Ibiza

Tijdens je vakantie op Ibiza moet je toch echt het nachtleven ontdekken, zoals hier in discotheek Privilege © Fundación de Promoción Turística de Ibiza
Tijdens je vakantie op Ibiza moet je toch echt het nachtleven ontdekken, zoals hier in discotheek Privilege © Fundación de Promoción Turística de Ibiza

En als de zon onder is gegaan, begint voor tal van Ibiza-gangers de dag pas echt. Ibiza heeft van oudsher een naam hoog te houden als het gaat om muziek en feesten. Dat was al zo in de jaren zeventig en is heden ten dage nog zo. De Ushuaïa, de Pacha, de poolparties van Ocean Beach, Amnesia, Privilege, Eden, Es Paradís, Hï Ibiza, Space en Ibiza Rocks: het zijn stuk voor stuk óf legendarische namen of nieuwe clubs met een eigen reputatie en een eigen publiek. Sommige clubs zijn peperduur, maar andere zijn weer heel betaalbaar en toegankelijk.

Meer informatie over Ibiza vind je op de site van het verkeersbureau van het eiland.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

3/5 - (4 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *