Shadow

Vakantie aan zee: een groot vakantiehuis of een tiny house?

Heb je zin om er lekker tussenuit te gaan? De kust is altijd leuk! Lekker relaxen op het strand, een frisse duik in zee en vertoeven in het strandpaviljoen. Zeker als je met kinderen bent is de kust een aangename uitvalsbasis waar je genoeg kunt beleven, zonder al te veel geld kwijt te zijn. Nu alleen nog een accommodatie boeken. Wordt dat een groot vakantiehuis of toch een tiny house? Lees meer over de mogelijkheden en verschillen!

Egmond aan Zee strandvakantie
Een strandvakantie is altijd heerlijk © Rinke Dohmen-Unsplash

De grootte van de accommodatie

Bedenk van tevoren hoeveel ruimte je graag zou willen. Dit kun je bijvoorbeeld baseren op je eigen huis: de omvang van welke ruimte is voor jou prettig vertoeven? Uiteraard is de oppervlakte van de accommodatie het belangrijkste verschil tussen een groot vakantiehuis en een tiny house. Je zult dus voor jezelf de afweging moeten maken wat het beste bij je past.

Vakantie in een tiny house aan zee

Ga je met je partner op vakantie, dan kan zo’n tiny house uiterst romantisch zijn, heerlijk! Voor een vakantie met kinderen en/of vrienden dan zal zo’n klein huis kunnen aanvoelen als te beperkt en te veel op elkaars lip zitten.

Ook de tijdsduur van de vakantie kan een rol spelen in de keuze. Een weekendje in een tiny house met een heel gezin is erg leuk, maar een week wordt misschien wel erg lang. Vanzelfsprekend kun je ook kiezen voor een optie er tussenin, dus niet te groot en niet te klein.

Ook praktische overwegingen kunnen een rol spelen. Zeker als je naar de kust gaat en daarna al dat zand van je moet afschudden, dan ligt voor je het weet je kleine huisje vol korrels. Dat is niet zo prettig. Aan de andere kant haal je er ook snel een dweiltje doorheen, omdat de ruimte immers klein is. 

Beleving en jezelf één met de natuur voelen

Tiny huisjes staan vaak op de meest leuke plekken in de natuur. Ze zijn erg uniek en dat maakt overnachten in dit type accommodatie een uiterst bijzondere beleving. Alleen dat is al een goede reden om voor een tiny house te kiezen. Stap je naar buiten, dan geniet je meteen van de omgeving, op en top!

Maar dat betekent natuurlijk niet dat je jezelf niet één met de natuur kunt voelen als je voor een groter vakantiehuis kiest. Er zijn genoeg grotere vakantiehuizen aan de kust die in de duinen of aan het strand liggen. Wil je dan toch een wat groter huisje zonder te kiezen voor een massaal park? Kies dan voor een huisje aan zee dat dus echt in de duinen ligt en van waaruit je zo de natuur instapt.

Tiny house is de meest eco-vriendelijke optie

Als het op eco-vriendelijkheid aankomt dan zijn tiny houses zonder twijfel de beste keuze. Ten eerste hebben ze door hun kleine omvang minder aan bouwmateriaal gekost en ten tweede verbruiken ze minder energie door de kleinere ruimtes. Lever je dan in op luxe? Vaak niet hoor! Soms zijn ze zelfs voorzien van een knusse houtkachel, een hottub of een hangmat..

Bovendien word je gestimuleerd om de buitenlucht op te zoeken, want steeds in dat kleine huisje blijven kan ook saai worden. Hup naar buiten. Een tiny house kan echt ideaal zijn tijdens goed weer!

Blijf je in Nederland dan moet je er wel rekening mee houden dat het weer een onzekere factor blijft en dat je daarom misschien liever een groter vakantiehuis boekt. Dan kun je de verwarming omhoog draaien en lekker binnen blijven als het eens een koude en regenachtige dag is.

Een persoonlijke keuze!

Wat het best bij je past hangt dus af van een aantal factoren en is een persoonlijke keuze. Een tiny house stimuleert wat meer om de natuur te ontdekken, maar dat wil niet zeggen dat dat vanuit een groot vakantiehuis niet kan. Een groot vakantiehuis kan comfortabeler zijn, zeker bij koude dagen, maar voelt van de andere kant vaak minder knus dan zo’n tiny house. Waar ga jij voor?

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.