Shadow

Unieke ervaring: vier wit carnaval op La Palma

Vanaf 24 februari is het groot feest: trek je witte kleding aan en vier wit carnaval in Santa Cruz de La Palma. Op het Canarische eiland La Palma wordt het jaarlijkse carnavalsfeest gevierd in witte kleding en met veel talkpoeder. Het is een uniek evenement, gevierd met invloeden van verschillende tradities, dat je niet wilt missen.

Het witte carnaval van La Palma © Visit La Palma / Check in PR
Het witte carnaval van La Palma © Visit La Palma

La Palma is het meest noordwestelijk gelegen eiland van de zeven Canarische eilanden. Het witte carnaval is de viering van Los Indianos, een traditioneel en uniek evenement, dat de komst van de eilandbewoners herleeft die naar Zuid-Amerika emigreerden en later naar het eiland terugkeerden. Ze werden “indianos” genoemd. Het carnavalsfeest begint vroeg in de ochtend en gaat door tot heel laat in de nacht. In de historische straten van O’Daly en Pérez de Brito kan het poeder gooien worden aanschouwd. Een unieke gelegenheid om mee te dansen op het ritme van de Caribische muziek en je te laten betoveren door deze viering.

Domingo de Piñata

Het carnaval in Santa Cruz de La Palma begint op de vrijdag vóór Aswoensdag en duurt tot in de kleine uren van zondag, bekend als Domingo de Piñata. Het gevarieerde programma kent een spectaculaire opening, waarna men kan genieten van de kinderparade, de traditionele verbena’s, de avonddansen, de verkleedwedstrijd, de processie van de ambassadeurs het pruikenfestival De Desfile de los Embajadores (parade van ambassadeurs) en de Entierro de la Sardina (begrafenis van de Sardine). Er is geen twijfel dat de bekendheid en originaliteit van het carnaval van Santa Cruz de La Palma zich dankzij de verschillende vieringen onderscheid.

Piñata Weekend en Pruikenfeest

Na de maandag van de Indianos heeft de carnavalsviering nog een lange weg te gaan. De straatfeesten vermenigvuldigen zich gedurende de week. Lokale eilandbewoners maken van de gelegenheid gebruik om te concurreren met de vindingrijkheid van hun kostuums, waar vaak maandenlange voorbereiding aan vooraf gaat. Op vrijdag begint het zogenaamde Piñata Weekend, de laatste kans om ze te laten zien. Carnaval op La Palma heeft meer te bieden dan de Día de Los Indianos. Zoals Entierros de la Sardina (de begrafenis van de sardine) en Viejas a caballotas (piggy-back oude dames) in Los Llanos de Aridane of zelfs een bruiloft geïnspireerd op de jaren zestig in San Andrés y Sauces. En ook Fiesta de la Peluca (pruikenfeest) is een aanrader!

In 1993 werd de aloude traditie van de Viejas a Caballotas opgenomen in het officiële vieringsprogramma. Er zijn dubbele figuren – een daarvan is een dummy – half vrouw, half heer, waarin de mannelijke figuur doet alsof hij op de rug van de vrouwelijke rijdt, terwijl beide dansen op een groteske polka. De traditionele slotceremonie van de begrafenis van de Sardine is een van de belangrijkste protagonisten van de fiesta geworden, vooral in de gemeenten Santa Cruz de La Palma, San Andrés y Sauces en Barlovento (de dag waarop het wordt gehouden, varieert afhankelijk van de locatie). Men verbrandt een gigantische vis van papier-maché, die het einde van het plezier symboliseert. Tientallen ‘weduwen’ nemen afscheid van het schijnbare lijk met opzichtige weeën. Het eindigt allemaal met een spectaculair vuurwerk, dat dan weer doorgaat…als een groot straatfeest. Kortom, dit wil je toevoegen aan je bucket list!

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!