Shadow

Tentoonstellingen in Duitsland: Klimt, roofkunst en honderd jaar Leica

Ragfijne tekeningen uit het Wenen van rond 1900, de Franse schilder Camille Pissarro en spannende verhalen over roofkunst staan centraal in respectievelijk, Münster, Wuppertal en Schwerin. In Hamburg worden deze herfst een aantal tentoonstellingen geopend met fotografie en filmkunst in de hoofdrol.

© Martin Parr / Magnum Photos
© Martin Parr / Magnum Photos

Klimt, Schiele, Kokoschka – De verleidelijke lijn

Wenen rond de eeuwwisseling: consulten op de sofa bij Sigmund Freud, de tanende macht van de Donaumonarchie, Mahlers symfonieën en plichtmatige bezoekjes aan het koffiehuis. Tegen deze achtergrond ontwikkelt zich in de beeldende kunst het Weens modernisme. In de tentoonstelling in het Kunstmuseum Pablo Picasso in Münster worden ragfijne tekeningen van de drie beroemdste kunstenaars uit dit tijdvak – Gustav Klimt, Egon Schiele en Oskar Kokoschka – gepresenteerd. 26 oktober 2014 t/m 18 januari 2015.

Camille Pissarro – Vader van het impressionisme

Centraal in de tentoonstelling in het Von der Heydt-Museum in Wuppertal staat Camille Pissarro (1830-1903). Aan de hand van ca. 70 schilderijen wordt de levensloop en artistieke ontwikkeling van Pissarro vanaf zijn eerste werken, die nog in Zuid-Amerika ontstonden, tot aan zijn laatste schilderijen, die hij in Parijs en aan de kust van Normandië maakte, geschetst. Om het netwerk van contacten tussen de verschillende kunstenaars en groeperingen rond Pissarro zichtbaar te maken, worden ook werken getoond van Courbet, Corot, Cézanne, Manet, Monet, Gauguin, Van Gogh en andere kunstenaars uit dit enerverende tijdperk. 14 oktober 2014 t/m 22 februari 2015.

Roofkunst en kunstroof

Op de dwaalwegen van rechtmatige oorlogsbuit of onrechtmatige kunstroof in een van de laatste oorlogen, op het spoor van staats- of individuele criminaliteit – een aantal meesterwerken in het Staatliche Museum in Schwerin draagt onzichtbare geheimen met zich mee. De tentoonstelling behandelt twee eeuwen kunstroof, van de napoleontische kunstroof van 1807 tot aan de periode van de ‘socialistische hervorming’ binnen de DDR. 24 oktober 2014 t/m 1 februari 2015.

Isa Oppenheim – Forever is composed of nows

De Kunstverein in Hamburg presenteert het werk van de in New York woonachtige kunstenares Lisa Oppenheim, en toont daarmee een van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen op fotografisch gebied. Het hoofdkenmerk van fotografie, de ‘indexeerfunctie’, stelt zij radicaal ter discussie door toe-eigening, reconstructie en interventie bij het vervaardigen van beelden en door het ontstaansmoment te verschuiven. 26 september 2014 t/m 18 januari 2015.

Rijke buit. Overvloed tonen

De tentoonstelling ‘Rijke buit’ in het Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg besteedt aandacht aan de voorstelling van rijkdom in de samenleving en hoe de superrijken zich presenteren in fotografie en massamedia. Terwijl de kloof tussen arm en rijk in veel landen almaar groter wordt, wordt rijkdom blijkbaar steeds excessiever getoond. ‘Rijke buit’ presenteert meer dan 20 internationale posities, waaronder hedendaagse fotografie en videokunst, reportagefotografie, documentaire films, maar ook amateuropnames uit fotosharing media zoals ‘Instagram’. 10 oktober t/m 11 januari 2015.

Kijk! 100 jaar Leica-fotografie

De tentoonstelling ‘Kijk!’ in het Haus der Photographie in de Deichtorhallen in Hamburg behandelt honderd jaar fotografiegeschiedenis. Met zo’n 400 foto’s worden thema’s gepresenteerd als journalistieke strategieën, documentaire verkenningen, vrije artistieke visies en modefotografie. Met werken van o.a. internationaal bekende Leica-fotografen, zoals Alexander Rodtsjenko, Henri Cartier-Bresson en Alex Webb. 24 oktober t/m 11 januari 2015.

Kijk voor meer tentoonstellingen in Duitsland op www.tentoonstellingenduitsland.nl!

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *