Herfst en kerst in Zweeds Lapland

Geplaatst door Redactie op 19 september 2014 om 11:04 in de categorie Bestemmingen

De herfst is een adembenemend jaargetijde in het noorden van Zweden. In Lapland trek je in deze tijd van het jaar natuurlijk de natuur in: vang je eigen zalm voor boven het kampvuur ’s avonds, ontspan in de kleurenpracht van de bossen, ga paardrijden in de bergen, doe een culinaire bessen- en paddenstoelenjacht en kom chillen in een echte Zweedse sauna. Zodra de eerste sneeuw is gevallen, komen er nog heel wat winterse avonturen bij in Lapland.

Kerst in Zweden

© Helena Wahlman

© Helena Wahlman

Kerst in Zweden is anders dan bij ons. Alle ramen, of het nou van huizen of kantoorgebouwen zijn, worden versierd met kleine lampjes en kaarsen, zodat de duisternis wordt verdreven. En, Zweden staat bekend om z’n vele kerstmarkten waar men – als de sneeuwvlokken neerdwarrelen – geniet van peperkoekjes, geroosterde amandelen en glögg (glühwein). De handgemaakte chocolade van de chocoladefabriek in Åre, in de regio Jämtland Härjedalen, smelt op je tong.

Summum van het adventseizoen is de Luciaviering op 13 december, waarbij gele saffraanbroodjes ‘lussekatter’ het culinaire hoogtepunt zijn. De traditie is ontstaan in de middeleeuwen en heeft zich in de 20e eeuw van het zuiden in Zweden naar de rest van het land verspreid.

Luciafeest opmaat voor kerst in Zweden

In Zweden markeert het Luciafeest het begin van de kerstperiode en komen de Zweden in de kerststemming. De traditie in Zweden is dat er vroeg in de morgen meisjes in witte kleding met een rode sjerp en met kaarsjes op hun hoofd het gezin en ouderen wekken en eten brengen. Daar worden dan ook speciale Lucialiedjes bij gezongen. Ook is het traditie dat elk dorp jaarlijks een eigen ‘Lucia’ kiest.

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.