Shadow

Noord-Holland viert honderd jaar droge voeten

Waterland Watersnood 1916Op 13 en 14 januari 1916 viel een stormvloed samen met een hoge waterafvoer via de grote rivieren. Tal van dijken van het verarmde Nederland hielden het niet en braken door. In de provincie Noord-Holland zijn diverse organisaties nu al bezig met de voorbereidingen voor de herdenking van die watersnoodramp en de viering van een eeuw droge voeten in 2016.

Zuiderzeewet

De gevolgen van de watersnood waren immens. Er vielen tientallen doden en door de overstromingen ontstond in Nederland, dat toch al zwaar te lijden had van de blokkade op zee tijdens de Eerste Wereldoorlog, een enorme hongersnood in 1918. Met name het Zuiderzee-gebied tussen Hoorn en Amsterdam-Noord en meer speciaal de regio rond Monnickendam werd zwaar getroffen. De watersnood leidde ook tot de invoering van de Zuiderzeewet die weer de basis vormde voor de aanleg van de Afsluitdijk in 1932.

Diverse provincies grijpen deze gebeurtenissen aan om in 2016 te vieren dat we in dit deel van Nederland al honderd jaar droge voeten hebben. In 2016 zijn in alle gemeenten van Hoorn tot Amsterdam-Noord tientallen activiteiten waarbij herdenken en vieren centraal staat. Ze gaan over de historie en over het heden. Culturele organisaties, scholen, watersportverenigingen, historische verenigingen en musea zijn enthousiast en hebben plannen. Water, kust, dijken zijn oer-Hollandse onderwerpen die inspireren.

Thema’s

De activiteiten zijn gebundeld in vijf thema’s: Cultureel erfgoed, Waterbeheersing en Ecologie, Podiumkunsten, Beeldende Kunst en Toerisme en Recreatie. Voor elk thema is een coördinator. Uitgangspunten zijn: ‘voor en door de bevolking’ en ‘aansluiten bij wat er al is’. De activiteiten worden gecoördineerd door Stichting Een Dijk van een Kust.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *