Shadow

Twee nieuwe Deense Werelderfgoederen

Opnieuw zijn twee locaties in Denemarken op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO geplaatst, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het zijn het stadje Christiansfeld in het zuidoosten van Jutland en het culturele jachtlandschap rond het jachtslot Eremitage in het noorden van het eiland Seeland, ongeveer 30 kilometer ten noorden van de Deense hoofdstad Kopenhagen. De UNESCO-commissie die zich bezig houdt met het Werelderfgoed heeft dit op een bijeenkomst in de Duitse stad Bonn besloten.

moravian-church

Christiansfeld, dat tot de gemeente Kolding behoort, is door de UNESCO uitverkoren vanwege zijn rol als stad van de Moravische Broedergemeenschap (in Nederland bekend als Hernhutters), een groep van begin 18e eeuw uit Moravië (Tsjechië) gevluchte Duitstalige protestanten die van de toenmalige koning Christian VII toestemming kreeg zich in Jutland te vestigen. De groep bouwde sobere huizen, ontwierp strakke straten en pleintjes met lindebomen, verrichtte allerlei werkzaamheden in ruil voor privileges en was religieus zeer actief. Nazaten wonen nog altijd in Christiansfeld. Zij hebben nog steeds hun eigen kerk, een afzonderlijk kerkhof en eigen verzorgingshuizen. De honingkoeken die in Christiansfeld te koop zijn vormen een erfenis van de Moraviske Brødremenighed, zoals de groep in Denemarken wordt genoemd.

Het jachtgebied in Noord-Seeland dat ook op de UNESCO-lijst is gezet omvat terreinen en bossen die Deense koningen in vroeger eeuwen gebruikten voor hun zogeheten parforce jachtpartijen, waarbij het wild met geweld (par force) werd opgejaagd tot het totaal was uitgeput. Koning Christian V, die daartoe was geïnspireerd door de Franse zonnekoning Lodewijk XIV, liet eind 17e eeuw gebieden op een zeer bijzondere manier inrichten om het wild effectief te kunnen bejagen. Deze gebieden (o.a. Store Dyrehave, Gribskov en Jægersborg Hegn/ Jægerborg Dyrehave) zijn nu tot Werelderfgoed verklaard vanwege het bijzondere cultuurlandschap dat zij vertegenwoordigen.

Vlieg met Finnair

Denemarken heeft nu in totaal zeven unieke plaatsen die de titel Werelderfgoed mogen dragen. De overige UNESCO locaties in Denemarken zijn: de runenstenen in Jelling (Vikingerfgoed), de Domkerk van Roskilde en kasteel Kronborg in Helsingør, waar Shakespeare zijn Hamlet situeerde.

Vakanties naar Legoland of naar Denemarken boek je bij onder meer TUI, De Jong Intra en Vacanceselect.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *