Fietsen met sterren in de Nederlands-Duitse grensstreek

Geplaatst door Redactie op 8 juli 2015 om 14:42 in de categorie Bestemmingen

Fietsers_langs-Bocholter_AaIn Duitsland zijn ze dol op keurmerken. Voor fietsroutes is het de Duitse fietsersbond, de ‘Allgemeine Deutsche Fahrrad-Club’, die op basis van criteria op het gebied van attractiviteit, service en veiligheid een keurmerk mag toekennen. Twee populaire grensoverschrijdende fietsroutes, de route ‘Rivierenlandschap Achterhoek en Westmünsterland’ en de ‘Vechtdalroute’, hebben de strenge keuring ondergaan en zijn er trots op nu het begeerde certificaat ‘ADFC-Qualitätsroute’ met 3 sterren te mogen voeren. De routes dienen niet alleen aan kwaliteitscriteria te voldoen, maar moeten ook beschikken over voldoende fietsvriendelijke accommodaties en goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Ook zonder keurmerk genoten de routes al een grote populariteit. Geen wonder: ze lopen meestal parallel aan rivieren door een weids landschap. Hier en daar wat koeien of schapen, een eenzame molen, gezellige dorpjes. Er zijn nauwelijks hoogteverschillen, dus ideaal voor de recreatieve fietser en voor een fietstocht met het hele gezin.

Volg de rivieren in het Rivierenlandschap Achterhoek en Westmünsterland

Rivierenlandschap-kleinEen paar dagen lekker rustig fietsen in de stroomrichting van de rivier kan op de 7 fietsrondjes langs 4 verschillende rivieren in de Achterhoek en het Münsterland. In de buurt van de bron lijken ze meer op een beekje dan op een rivier: de Aa, Berkel, Slinge en IJssel, die in Duitsland Issel heet. Maak kennis met de vriendelijke mensen van de Gelderse Achterhoek en het Westmünsterland in Duitsland. Het water dient steeds als leidraad. Hier kun je met eigen ogen zien hoe een rivier ontspringt of ontstaat door het samenvloeien van meerdere kleine stroompjes, en hoe de diverse waterlopen onderling samenhangen. Elke rivier heeft zijn eigen karakter en geschiedenis.

Beemden, dijken en kunst: de Vechtdalroute

Laar Ilya & Emilia Kabakov, Wortlos

Laar Ilya & Emilia Kabakov, Wortlos

De 225 km lange Vechtdalroute is uitermate schikt voor liefhebbers van kunst én natuur, want verspreid in het prachtige landschap en in de gezellige plaatsen onderweg staan zo´n 80 kunstwerken. Vanaf de bron in het Duitse Darfeld stroomt de Vecht door het Münsterland, de Grafschaft Bentheim en Overijssel om uiteindelijk bij Zwolle uit te monden in het Zwarte Water. De Vechtdalroute geldt ook wel als langste openluchtmuseum van Europa: de talrijke kunstwerken van hedendaagse, internationaal bekende kunstenaars zijn op elk uur van de dag vrij te bezichtigen.

 

Meer informatie over deze 3-sterren fietsroutes en de mogelijkheid om fietskaarten te bestellen: http://www.grensbelevenis.nl/

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.