Turkije heeft twee nieuwe UNESCO Werelderfgoederen

Geplaatst door Redactie op 7 juli 2015 om 13:50 in de categorie Bestemmingen

Efese Celsus bibliotheek  Gerdri ten DolleTurkije is sinds deze week twee UNESCO Werelderfgoedlijst vermeldingen rijker. Het gaat om de historische site Efese, het commerciële centrum van de oudheid, en het ‘Diyarbakır fort & cultureel landschap van de Hevsel tuinen’. Dit is besloten tijdens de 39ste vergadering van het Werelderfgoed Comité, die tot 5 juli in het Duitse Bonn plaatsvond. 

Efese

Efese, ooit gelegen aan de monding van rivier de Kaystros, herbergt een opeenvolging van Hellenistische en Romeinse nederzettingen. De bouwwerken zijn gebouwd in het verloop van de kustlijn, die zich westwaarts terugtrekt. Opgravingen hebben grote monumenten uit de periode van het Romeinse imperium blootgelegd, inclusief de bibliotheek van Celsus en het imposante amfitheater. De overblijfselen van de beroemde Tempel van Artemis, één van de zeven klassieke wereldwonderen, trekken pelgrims uit alle windstreken aan. Sinds de 5e eeuw is ook het huis van de Maagd Maria, een kapel met koepels in de vorm van een kruis op 7 km van Efese, een drukbezocht Christelijk pelgrimsoord. De antieke stad Efese is een geweldig voorbeeld van een Romeinse havenstad met een zeekanaal en een havenbassin.

‘Diyarbakır fort & cultureel landschap van de Hevsel tuinen’

Bouw je eigen verre reis

Het Diyarbakır fort en het omringende landschap staat op een helling van het bovenste bassin van rivier de Tigres, dat deel uitmaakt van de zogenoemde ‘Fertile Crescent’. Door deze bijzondere ligging was het van de Hellenistische periode tot aan de Romeinse, Sassanidische, Byzantijnse, Islamitische en Ottomaanse tijd en het heden een belangrijk centrum. De site omvat het İçkale (binnen kasteel) en de 5,8 km lange stadswanden van Diyarbakır met haar talrijke torens, poorten, steunmuren en 63 inscripties uit verschillende periodes. Ook de Hevsel tuinen, een groene verbinding tussen de stad en rivier de Tigris die de stad van voedsel en water voorzag, hoort bij het fort.

Met de toevoeging van bovengenoemde sites staat het aantal UNESCO Werelderfgoed noteringen in Turkije op 15.

Sharing is caring!

Comments are closed.