Shadow

Trump verbiedt vluchten naar VS voor Europese passagiers

De Amerikaanse president Trump gooit Amerika vanaf vrijdag 13 maart op slot voor Europeanen. Dat heeft hij donderdagavond bekend gemaakt. Al het vliegverkeer tussen de Verenigde Staten en Europa wordt vanaf vrijdag middernacht lokale tijd opgeschort voor een periode van dertig dagen. Luchtvaartmaatschappijen en ook Schiphol beraden zich op dit moment op de ontstane situatie.

Avenue of The Flags in Mount Rushmore. © Nico van Dijk
Een bezoek aan de Verenigde Staten, zoals hier aan Mount Rushmore, zit er de komende dertig dagen niet meer in voor Europeanen. © Nico van Dijk

De maatregel geldt voor Europeanen die de afgelopen veertien dagen in een van de 26 Schengen-landen zijn geweest. Opmerkelijk is dat de maatregel niet geldt voor het Verenigd Koninkrijk, waar ook inmiddels ruim 400 gevallen van het coronavirus zijn gemeld.

Update 24 juni 2020: De Amerikaanse ambassade in Nederland heeft aan BNR bevestigd dat het inreisverbod voor Europeanen tot eind 2020 verlengd wordt.

Inreisverbod voor Europese passagiers

Trump wil met de maatregel voorkomen dat het coronavirus door passagiers naar de VS wordt gebracht. Om die reden verbood hij eerder al vluchten vanuit China. Vrachtvluchten vanuit Europa zijn nog wel toegestaan. Amerikanen en mensen met een green card mogen nog wel het land in. Maar zij mogen alleen landen op een beperkt aantal vliegvelden en worden daar gescreend. Onbekend is of cruiseschepen uit Europa nog in Amerikaanse havens mogen aanleggen.

Vakantiegangers die al een reis naar Amerika geboekt hadden, kunnen die kosteloos bij hun reisorganisatie annuleren. Het inreisverbod van Trump heeft ook gevolgen voor geplande cruisevakanties. Lees hoe cruisemaatschappijen cruisereizigers gaan compenseren. Cruisemaatschappijen als Princess Cruises en Viking Cruises hebben intussen laten weten dat zij al hun cruises tot 10 mei (Princess) en 1 mei (Viking) opschorten.

Reactie Schiphol en KLM op het inreisverbod

In een reactie op het inreisverbod voor de Verenigde Staten zegt Schiphol momenteel met de luchtvaartmaatschappijen te bekijken wat dit voor luchtvaartmaatschappijen betekent. Later volgt een update. Ook KLM is nog druk bezig de gevolgen op een rij te zetten. KLM voert wekelijks 93 vluchten uit naar de Verenigde Staten.

Het Algemeen Dagblad meldt dat TUI per direct alle vluchten naar de Verenigde Staten heeft geschrapt. Er zou vanochtend een vliegtuig naar Florida vertrekken. Tot de maatregel is besloten, omdat onduidelijk is of de passagiers na hun vakantie terug kunnen keren. TUI laat tot en met 12 april geen nieuwe passagiers naar de Verenigde Staten vertrekken. Lees deze pagina met informatie over het coronavirus van TUI. Daar staat ook wanneer je je vakantie naar de Verenigde Staten wel en niet kosteloos kunt annuleren.

Wel of niet reizen naar de Verenigde Staten kosteloos annuleren?

De ANVR, de koepelorganisatie van bedrijven in de reisbranche, heeft inmiddels een bericht van vanochtend, waarin gezegd werd dat je kosteloos reizen naar de VS kunt annuleren, herroepen. De ANVR raadt ‘reisondernemingen aan z.s.m. in contact te treden met klanten die een pakketreis hebben geboekt naar de Verenigde Staten om de mogelijkheden om te boeken naar bijvoorbeeld dezelfde bestemming in een andere periode of een andere bestemming in dezelfde periode te bespreken. Dit is ook het advies dat wij uitdragen naar buiten toe (leden, media, consumenten, etc.)”, aldus het herziene bericht. Het bericht van donderdagochtend zou zijn gebaseerd ‘op basis van toen nog onduidelijke informatie’.

In de Verenigde Staten zijn ongeveer duizend mensen besmet met het coronavirus. Het Covid-19-virus is aangetroffen in 42 staten.

Dit artikel wordt gedurende de dag bijgewerkt. Laatste update: 16.37 uur.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *