Shadow

Tiroler bergen het decor van de nieuwe James Bond ‘Spectre’

Op 29 oktober gaat in Nederland de nieuwe James Bond film ‘Spectre’ in première. De 24e Bond-film pakt weer spectaculair uit mede dankzij het decor: delen van ‘Spectre’ zijn opgenomen in de sneeuwwitte bergen van Tirol. De makers van de film zagen in Sölden, in het Ötztal, en het dorpje Obertilliach de perfecte draailocaties voor de geheime missie van 007.

James Bond in Tirol © Sony Pictures Releasing GmbH
James Bond in Tirol © Sony Pictures Releasing GmbH

Wat kost het om een James-Bond-filmlocatie te worden? Welgeteld één gratis skipas. Bij de VVV van Sölden meldde zich enkele jaren geleden een man die vertelde dat hij locatiescout voor een filmproducent was. Of hij misschien een skipas kon krijgen om het gebied te bekijken. Dat kon, al vertelde hij niet voor welke filmproducent hij werkte en om welke film het ging. Pas toen hij vroeg of er boven op de Gaislachkogel bij het IceQ-restaurant ook een vliegtuig kon landen en er met een auto geracet kon worden, begon er bij de pr-mensen van Sölden voorzichtig iets te dagen. Vanaf toen werd het voor Jakob Falkner, de baas van de Söldner Bergbahnen, een persoonlijke missie om de filmproducent naar ‘zijn’ skigebied te krijgen. Hij gaf zijn missie de codenaam ‘B24’ aangezien het de 24ste James-Bond-film betreft.

Filmopnamen in Sölden

Via de Österreichische Filmkommission „Location Austria“, die Oostenrijk als filmlocatie promoot, kwam hij in contact met de filmproducent en na het nodige lobbywerk ging de kogel door de kerk. In december 2014 werden proefopnamen gemaakt. Dat was op zich nog een hele opgave, want om hartje winter op ruim drieduizend meter hoogte te filmen en de hele logistiek rondom de opnames te regelen, was bepaald geen sinecure. Wintersporters in Sölden hadden niet veel last van de opnamen. Slechts twee dagen was de skilift naar de top gesloten. In totaal hebben de onpnames drie weken geduurd. Een deel van de set werd in de studio in London nagebouwd.

James Bond in Obertilliach

James Bond in Obertilliach ©Tirol Werbung / Esther Wilhelm
James Bond in Obertilliach ©Tirol Werbung / Esther Wilhelm

Behalve Sölden was ook het dromerige Obertilliach in Oost-Tirol filmlocatie voor de Bond-film. Hier werd in januari 2015 op verschillende locaties gefilmd. Het authentieke wintersportdorp in Oost-Tirol stond hoog op de shortlist van de filmmakers vanwege het historische centrum. Uiteindelijk zijn er op vier locaties in Obertilliach gedraaid, waarbij het stuk bos naast het skigebied Golzentipp, normaal gesproken een rustig familieskigebied, is gebruikt voor één van de meest spectaculaire scènes uit de film.  “In de winter ervoor werd een sleuf aangelegd om de stroomkabels die door de sneeuwbelasting steeds weer uitvielen, in de grond te plaatsen”, aldus burgemeester Scherer over de, weliswaar niet voor de opnames geplande, maar achteraf zeer praktische, voorbereidende werkzaamheden.

Feiten over de James Bond-opnames in Tirol
· 8,9 miljoen euro productiegerelateerde uitgaven in Tirol (accommodatie, maaltijden, transport, huren, honorariums en overige)
· 31 draaidagen in Tirol 30.000 overnachtingen van cast en crew in Tirol, Karinthië en Stiermarken
· 600 filmmakers in de internationale crew
· 250 filmmakers uit Oostenrijk resp. Tirol
· 210 leveranciers uit Oostenrijk resp. Tirol

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!