Shadow

Ervaar zelf de ultieme vrijheid tijdens een tandemsprong parachutespringen

Waarom springt iemand bij z’n volle verstand op een paar kilometer hoogte uit een perfect functionerend vliegtuig? Gewoon, omdat parachutespringen waanzinnig is, in elke betekenis van het woord. Nergens anders dan tussen de wolken ervaar je zo’n ultiem gevoel van vrijheid. En parachutespringen is veel veiliger dan je denkt.

Tandemspringen in Nederland kan onder meer op Texel, Ameland en Midden-Zeeland © Parachutespringen.nl
Tandemspringen in Nederland kan onder meer op Texel, Ameland en Midden-Zeeland © Parachutespringen.nl

Het zit zo ongeveer in ons DNA ingebakken: deuren in vliegtuigen gaan niet open. En dan zit je daar op 3 of 4 kilometer hoogte in een vliegtuig, vastgehaakt aan een tandeminstructeur en ineens gooit iemand de deur van het vliegtuig open. Jullie hobbelen naar de rand van het toestel en hup daar ga je!

Afhankelijk van de hoogte waarop je springt, ervaar je dertig tot veertig seconden of meer een vrije val. Je valt met een snelheid van 200 kilometer per uur naar beneden. Daarna trekt de tandeminstructeur de parachute open. Je hoort wat gefladder boven je en dan vliegen jullie zo vrij als een vogel in alle rust het laatste stuk naar beneden. De hele wereld ligt letterlijk en figuurlijk aan je voeten. De tandeminstructeur doet al het werk. En jij hoeft helemaal niets te doen, alleen te genieten. Er is werkelijk geen enkele andere sport of activiteit die je dat ultieme gevoel van vrijheid geeft als parachutespringen. Zelfs vliegen bezorgt je dat gevoel niet, omdat je dan altijd iets om je heen hebt. Bij tandemspringen hang je helemaal vrij in de lucht.

Parachutespringen in Nederland

Op diverse plaatsen in Nederland kun je parachutespringen. Denk aan Texel, Ameland of Midden-Zeeland. Als enige in Nederland beschikken zij over een Europese Part-SPO erkenning waarmee wij voldoen aan de strengste eisen ten aanzien van training van ons personeel, procedures, verzekeringen en onderhoud aan onze vliegtuigen. Vanaf vliegveld Ameland of Midden-Zeeland kun je vanaf 3 kilometer hoogte springen. Op Ameland kun je zelfs vanaf 4 kilometer hoogte springen. Op Parchutespringen.nl kun je sprongen reserveren, maar je kunt ook direct online een cadeaubon bestellen. Die kun je op het parachutistencentrum inwisselen.

Op de site kun precies aangeven op welke springlocatie je je tandemsprong wilt maken, vanaf welke hoogt en of je een foto- en videoshoot wilt meeboeken. Je kunt zelfs je CO2-uitstoot online compenseren.

Hoe veilig is parachutespringen?

Veel mensen denken dat parachutespringen een gevaarlijke sport is, maar er zijn allerlei veiligheidsmaatregelen ingebouwd. Dat begint al met het op de juiste manier vouwen van de parachutes. Het hele vouwproces wordt tussentijds door speciaal opgeleide vouwers gecontroleerd en in een logboek afgetekend. Ga je een tandemsprong maken, dan is de tandemmaster een speciaal daarvoor opgeleide instructeur. Voordat je in het vliegtuig stapt, krijg je een uitvoerige uitleg over de veiligheidsprocedures. Parachutespringen is zo veilig dat iedereen vanaf zes jaar mag springen. Er geldt geen maximumleeftijd en voor een tandemsprong hoef je ook geen medische keuring te ondergaan.

Perfect bestuurbare parachutes

Tijdens een tandemsprong doet de tandeminstructeur al het werk. Jij hoeft alleen maar te genieten © Parachutespringen.nl
Tijdens een tandemsprong doet de tandeminstructeur al het werk. Jij hoeft alleen maar te genieten © Parachutespringen.nl

Moderne, rechthoekige parachutes, zijn heel goed bestuurbaar. Dit in tegenstelling tot de ‘ronde bollen’ die mensen uit oorlogsfilms kennen. Die ronde parachutes waren nauwelijks te besturen en je kon er al helemaal niet mee remmen bij de landing. Je werd simpelweg tegen de grond gekwakt en met wat geluk had je niks gebroken.

De parachutes die tegenwoordig gebruikt worden, zogeheten squares, zijn juist wel heel goed te besturen. Je trekt aan de lijnen rechts en je maakt een keurige bocht naar rechts en als je naar links wilt draaien, trek je aan de koorden links. Doordat er aan de voorkant van de parachute luchtcellen zitten, kun je er een zachte landing mee maken. Sterker nog, ze zijn zo precies te besturen, dan je er bij wijze van spreken mee op een euromunt kunt landen. Niettemin zien verzekeraars parachutespringen als een risicovolle sport, zodat je er een speciale verzekering voor moet afsluiten. Dat kan meestal via het paracentrum waar je een cursus volgt.

Maak je tandemsprong compleet met een foto- of videoshoot

In het vliegtuig wordt je vastgemaakt aan de tandeminstructeur. Hij of zij heeft een parachute die groot genoeg is om twee mensen te dragen. Tijdens de sprong doet de tandemmaster het werk. Jij hoeft alleen maar te genieten van die waanzinnige ervaring en dat fenomenale uitzicht. Wil je een tandemsprong helemaal compleet maken? Kies er dan voor om je sprong op foto of film te laten vastleggen.

Ga voor meer informatie over tandemspringen naar parachutespringen.nl.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.